Στην πίεση στις παιδιατρικές κλινικές το τρέχον χρονικό διάστημα αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, διευκρινίζονττας ότι αφορά τα εξωτερικά ιατρεία, τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών και τη νοσηλεία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ράντζα για νοσηλεία, όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Στην Ελλάδα τα κρεβάτια των παιδιατρικών ΜΕΘ που έχουμε διαχρονικά δεν ξεπερνούν το 60% σε πληρότητα. Τώρα που έχουμε πάρα πολλές λοιμώξεις, έχουμε πράγματι πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Η πίεση είναι κυρίως για τα εξωτερικά ιατρεία, για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και για τη νοσηλεία, χωρίς να έχουμε όμως ράντζα για νοσηλεία, και δεν είναι στις μονάδες τις παιδιατρικές όπου υπάρχουν κενά κρεβάτια. Περάσαμε τον κορονοϊό με αυτά τα κρεβάτια. Τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε αυτά τα κρεβάτια και ποτέ δεν χρειάστηκε παραπάνω», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κ. Γκάγκα τόνισε ότι ήδη δημιουργούνται στη Λάρισα 8 κρεβάτια παιδιατρικής ΜΕΘ που θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα και δημιουργούνται επίσης και στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Θεσσαλονίκη πολλά κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία δεν θα λειτουργούν όλα συνεχώς, αλλά θα υπάρχει δυνατότητα να αυξηθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ αν χρειαστεί.
Επιπλέον ανέφερε πως ο λόγος που δεν έχουμε ΜΕΘ παντού είναι γιατί για να έχουμε καλές υπηρεσίες υγείας πρέπει να υπάρχει εμπειρία στο προσωπικό.
Η κ. Γκάγκα είπε ότι πια το οδικό δίκτυο είναι καλύτερο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παλαιότερα Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη ήταν επτά ώρες. Τώρα είναι τρεις. Έχει αλλάξει ο κόσμος τελείως, δηλαδή τα κρεβάτια μονάδας τα είχαμε και με λιγότερο καλούς δρόμους. Υπάρχουν επίσης αεροδιακομιδές που γίνονται συνεργατικά μεταξύ ΕΚΑΒ και Πολεμικής Αεροπορίας, οπότε χρειάζεται να κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα το κάνουμε».
Για το παιδί στα Γρεβενά: «Η ζημιά είχε γίνει πριν διασωληνωθεί το παιδί»
Αναφερόμενη στην κριτική που ασκήθηκε για το παιδί από τα Γρεβενά σημείωσε ότι «το παιδί στα Γρεβενά δυστυχώς έφτασε ουσιαστικά πολύ βαριά[…] δεν είναι σωστό να μιλάμε για ιατρικά θέματα. Το παιδί όμως όπου και να ήταν η κατάληξη ήταν αυτή γιατί το παιδί είχε μείνει πολλή ώρα χωρίς οξυγόνο πριν φτάσει στο νοσοκομείο. Και σας λέω και πάλι λυπάμαι πάρα πολύ για το παιδάκι[…] Το μετέφερε παιδίατρος εντατικολόγος διασωληνωμένο με καλά ζωτικά σημεία σε όλη τη διάρκεια. Η ζημιά είχε γίνει πριν διασωληνωθεί το παιδί. Λυπάμαι γι’ αυτό. Λυπάμαι πάρα πολύ».
Θα υπάρξει ανακοίνωση που θα λέμε σε ποια κέντρα υγείας μπορούν να πάνε οι γονείς
Για την έξαρση των ιώσεων και τις νοσηλείες των παιδιών σημείωσε ότι: «οι γονείς έχουν τα παιδιά με πυρετό. Ανησυχούν, μιλάνε με τον παιδίατρο, αλλά πολλές φορές θέλουν να κάνουν εξετάσεις. Παίρνουν λοιπόν τα παιδιά και πηγαίνουν στην Αθήνα, τουλάχιστον στα κυρίως τα δύο μεγάλα νοσοκομεία και στο Παίδων Πεντέλης. Εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη αναμονή γιατί πηγαίνουν πάρα πολλά παιδάκια.
Βγάζουμε λοιπόν από τώρα ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας που θα λέμε σε ποια κέντρα -και στα περισσότερα υπάρχει στο πρωινό ωράριο παιδίατρος- υπάρχουν πολλά που εφημερεύουν με παιδίατρο, άρα θα υπάρχει μια ανακοίνωση. Είναι σημαντικό να μη στοιβάζονται τα παιδάκια πολλά στα νοσοκομεία για ήπια συμπτώματα. Δηλαδή αν χρειάζεται συμβουλή παίρνουμε τον παιδίατρο, αν χρειάζονται εξετάσεις, πάμε σε ένα κέντρο υγείας[…] Κέντρα υγείας έχουμε αρκετά. Στην Αθήνα έχουμε αρκετά που λειτουργούν καλά… άρα νομίζω ότι είμαστε μαθημένοι να σας πω να πηγαίνουμε στα τακτικά ιατρεία[…]».
«Ο προσωπικός γιατρός δεν είναι να στελεχώσει τα κέντρα υγείας, μπορεί να είναι στο ιατρείο του προσωπικός γιατρός και η σύμβαση είναι με το ελληνικό Δημόσιο. Από εδώ και πέρα πρέπει να πείσουμε περισσότερους συναδέλφους να μπουν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, που είναι κάτι που η πολιτεία θέλει και οι άνθρωποι, οι πολίτες, θέλουν. Άρα νομίζω ότι πρέπει να πείσουμε τους συναδέλφους μου ότι είναι σημαντικό να μπούνε στο θεσμό[…]Θα έχουμε και καινούργιους ανθρώπους που θα δεθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Είμαστε σε μια επικοινωνία και νομίζουμε ότι θα έχουμε και άλλους ανθρώπους πολύ σύντομα» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Για τις ελλείψεις φαρμάκων
«Ήδη μπήκαν 90.000 εισπνεόμενα φάρμακα στην αγορά. Υπάρχει παρακεταμόλη σε κάθε μορφή και αν δεν υπάρχει το σιρόπι που έχουν συνηθίσει τα παιδιά, έχει δώσει η Παιδιατρική Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία τη λύση στους γονείς να σπάσουν ένα αναβράζον δισκίο ή ένα μέρος ενός αναβράζοντα δισκία στον χυμό που αρέσει στο παιδί και να το πιει[…] Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες αν μπείτε στο σάιτ της Παιδιατρικής Εταιρείας και μπορεί να το πει ο κάθε παιδίατρος στους γονείς πόσο ακριβώς να χρησιμοποιήσουν και είναι κάτι που το κάνουν[…]
Φάρμακα που είχαμε για μεταμοσχευμένους και για καρκίνο επίσης ήρθαν μέσω του ΙΦΕΤ. Νομίζω ότι τα προβλήματα με τα φάρμακα που νομίζω ότι το ξέρουμε όλοι αφορούν όλη την Ευρώπη εμείς τα έχουμε λιγότερο, γιατί εμείς έχουμε δική μας παραγωγή στην Ελλάδα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, πρέπει να το σκεφτόμαστε. Έχουμε πάρα πολύ καλές εταιρείες που κάνουν παραγωγή στην Ελλάδα και έτσι και αντιβίωση ξεκινάει η παραγωγή της και αντιπυρετικά και εισπνεόμενα στην Ελλάδα».
Πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και πως η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση, «γιατί ευτυχώς εμείς έχουμε δική μας παραγωγή. Και πηγαίνουν στις βιομηχανίες με τις οποίες και συνεργαζόμαστε πολύ καλά και ουσιαστικά τα φάρμακα, τα ευρείας κατανάλωσης, μπορούν και παράγονται στην Ελλάδα, που είναι πολύ σημαντικό».
Η έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα και πόσο ανησυχεί η «Κράκεν»
«Στη μεν Κίνα υπάρχει μια συνεχής συνεννόηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έλεγχος των δεδομένων, δεν φαίνεται να είναι κάποια καινούργια υποπαραλλαγή. Φαίνεται ότι τα πολλά κρούσματα στην Κίνα οφείλονται στο γεγονός ότι είχαν τη zero covid policy. Δηλαδή τους είχαν κλείσει τα σπίτια τους, υπάρχει πολύς κόσμος ανεμβολίαστος και άρα τα πολλά κρούσματα της Κίνας -που να θυμηθούμε ότι είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολύ πάνω – έχουμε τώρα πάρα πολλά κρούσματα, αυτό δηλαδή που ζήσαμε εμείς στο δεύτερο κύμα το ζει η Κίνα τώρα.
Τώρα όσον αφορά την “Κράκεν”, απλώς να σας δώσω τα νούμερα επειδή ακούγεται και ακούμε όλοι ότι η “Κράκεν” καλπάζει στην Αμερική. Λοιπόν, η Αμερική πέρυσι τον Ιανουάριο είχε από 500 έως 900.000 κρούσματα την ημέρα πριν την “Κράκεν”. Φέτος με την “Κράκεν” έχει από 20 έως 50 – 60.000 κρούσματα την ημέρα, δηλαδή έχει πέσει κάτω από το 10%. Να σκεφτόμαστε λοιπόν ότι πράγματι η “Κράκεν” καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των νέων λοιμώξεων, αλλά δεν φαίνεται να είναι αυτή η μεταδοτικότητα, αυτή που ζήσαμε στα προηγούμενα κύματα.
Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να επιστήσω την προσοχή ότι αναλογικά το ποσοστό των θανάτων φαίνεται να είναι τώρα περισσότερο αναλογικά με τα κρούσματα στην Αμερική από ότι ήταν πέρυσι. Άρα είναι σημαντικό οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας και οι άνθρωποι είναι μεγαλύτερης ηλικίας και δεν έχουν κάνει πρόσφατα αναμνηστική δόση να την κάνουν. Δηλαδή, είναι σημαντικό το ανοσοποιητικό μας να θυμάται τον κορονοϊό για να απαντήσει γρήγορα».
Για τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες περί επικινδυνότητας του επικαιροποιημένου εμβολίου η Μίνα Γκάγκα είπε: «έχουμε δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε όλο τον κόσμο. Είναι τόσες πολλές που μικρά σήματα που δεν θα τα παίρναμε είδηση μέχρι τώρα τα παίρνουμε γιατί είναι πάρα πολλά τα περιστατικά. Αν σκεφτείτε ότι χρησιμοποιούμε καθημερινά άλλα φάρμακα καθημερινής χρήσης που έχουν παρενέργειες, να σας πω την απλή ασπιρίνη, να σας πω άλλα φάρμακα που έχουν δυνητικά πολύ περισσότερες παρενέργειες…
Για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που καταλήγουν συχνά από κορονοϊό[…] η πιθανότητα να κάνεις ένα επεισόδιο τέτοιο είναι πολύ μικρότερη από το εμβόλιο από ότι από τον κορονοϊό, αλλά νομίζω ότι αυτό πρέπει να ζυγίσει ο καθένας μας και να το συζητήσει με τον γιατρό του. Δηλαδή τι παρενέργειες έχω; Όλα τα πράγματα έχουν κάποιες παρενέργειες σε όλα τα πράγματα μπορεί να έχουμε. Το εμβόλιο δεν φαίνεται να έχει παρενέργειες και σας λέω και πάλι δεν έχουν γίνει ποτέ στον κόσμο τόσες πολλές δόσεις εμβολίου».