Η έρευνα και η καινοτομία είναι στο κέντρο της εθνικής στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη που βασίζεται στη γνώση, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, μιλώντας στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο (Toronto Economic Forum II), που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία - Καναδάς, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου.
«Η καινοτομία είναι παντού» τόνισε ο Μ. Σενετάκης και σημείωσε πως μαζί με την έρευνα είναι δύο τομείς όπου θα μπορούσαν να βρουν πεδίο ανάπτυξης οι διμερείς μας σχέσεις με τον Καναδά, οι οποίες μετρούν ήδη οχτώ δεκαετίες σε διπλωματικό επίπεδο, με μια πολύ σημαντική παρουσία της ελληνικής Διασποράς στην καναδική επικράτεια.
Ανέπτυξε, δε, τις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για την ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στον τομέα της έρευνας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ευρύτερο διεθνές επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην προσήλωση στον στόχο της βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της πλατφόρμας Elevate Greece, που περιλαμβάνει 800 startups αλλά και στην ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και της εξωστρέφειας του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας.
Ο Μ. Σενετάκης μίλησε ακόμη για τις συνέργειες που ήδη «τρέχουν» με τη Γερμανία, την Κίνα, το Ισραήλ αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της συμφωνίας συνεργασίας για την επιστήμη και την τεχνολογία, η οποία ανοίγει νέες δυνατότητες συνεργασίας στους συγκεκριμένους τομείς και διαύλους συνεργασίας με το εξαιρετικό δυναμικό της ελληνικής Διασποράς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης στο πρόγραμμα Horizon Europe για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας και τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει για ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πεδίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ με αφορμή την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και της διασύνδεσης του Καναδά με το πρόγραμμα υπογράμμισε τις ατελείωτες δυνατότητες συνεργασίας που θα προκύψουν μέσα από αυτή την εξέλιξη.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία ΕΥΡΗΚΑ (EUREKA), έναν διακρατικό οργανισμό με αποστολή τη διασύνδεση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Ερευνητικών Ινστιτούτων για την υλοποίηση κοινών δράσεων εφαρμοσμένης έρευνας ή/και ανάπτυξης προσανατολισμένης στην αγορά, επισημαίνοντας πως τώρα που έγινε αποδεκτή η αίτηση ένταξης του Καναδά, την οποία υποστήριξε σθεναρά η Ελλάδα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας για ελληνικές και καναδικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς έρευνας.
Τέλος, ο Μ. Σενετάκης μίλησε για τον τομέα του open science (ανοιχτή επιστήμη) που έχει τεθεί ως προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα για την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής σ' αυτό το πεδίο, που θα έχει ως βάση την προκαταρκτική δουλειά που έχει γίνει ήδη από τις ενεργές ομάδες του οικοσυστήματος της έρευνας.
Στόχος μας δεν είναι μόνο να συμβαδίσουμε με την ευρωπαϊκή στρατηγική, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τον αντίκτυπο της χρήσης των αποτελεσμάτων της δημόσιας χρηματοδοτούμενης έρευνας, σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
Αναφέρθηκε, τέλος, στη σημασία της υπογραφής ενός μνημονίου κατανόησης επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας που θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνεργασία των οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα και τον Καναδά και ταυτόχρονα και τις διμερείς σχέσεις.