Το Μαξίμου εγκλωβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε... «προγραμματική» αντιπαράθεση

Το Μαξίμου εγκλωβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε... «προγραμματική» αντιπαράθεση

Παρότι ο κορονοϊός έχει «σκεπάσει» σχεδόν τα πάντα και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει αναδειχθεί σε σημαντική παράμετρο αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να θέλει να μεταφέρει το «παιχνίδι» σε πιο πολιτικά επίπεδα. Με άλλα λόγια, αν και η επικαιρότητα δίνει ελάχιστα περιθώρια επιλογών, ο πρωθυπουργός κινείται προκειμένου να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία: Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις αντιξοότητες επιδιώκει να κάνει πράξη τις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις. Παράλληλα όπως ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά, η συνέπεια αυτή θα μετρήσει καθοριστικά όταν η κοινωνία βρεθεί απέναντι στην κάλπη και αυτομάτως θα πρέπει να υπάρξει σύγκριση  της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία σύγκριση, η οποία σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, θα είναι συντριπτικά υπέρ της ΝΔ. 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν βήμα βήμα προχωρά ο σχεδιασμός υλοποίησης του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με το «γαλάζιο» προεκλογικό πρόγραμμα.

Η αρχή έγινε με την προεκλογική «σημαία» της ΝΔ, η οποία ήταν η κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση.

Ο εκλογικός νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούσε τα στενά μικροκομματικά του συμφέροντα επιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου και αναπτύσσουν ένα πολύ ξεκάθαρο σκεπτικό:

Το τότε κυβερνών κόμμα γνωρίζοντας ότι δε διέθετε δυνάμεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και η πολιτική του επιρροή σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες θα ήταν πολύ μικρή, «κατασκεύασε» το συγκεκριμένο νόμο για να μην διαθέτουν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες πλειοψηφία στα Συμβούλια και να είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν σε διαπραγματεύσεις και παζάρια με μειοψηφικές δυνάμεις. Να τελούν δηλαδή υπό ομηρεία χωρίς να μπορούν να ασκήσουν την πολιτική και το έργο για το οποίο εκλέχτηκαν. Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το μικροκομματικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Στη συντριπτική πλειονότητα των Ο.Τ.Α. της χώρας, με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης χωρίς να έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Δημοτικό ή το Περιφερειακό συμβούλιο, δεν είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν την πολιτική για την οποία ψηφίστηκαν από τους πολίτες. Για παράδειγμα: 

- Στον δήμο Ορεστιάδας, ο δήμαρχος αν και επανεξελέγη από τον Α’ γύρο με ποσοστό 50,3%, στο 33μελές Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος εξέλεξε 16 δημοτικούς συμβούλους έναντι 17 της αντιπολίτευσης και δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

- Στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στον δήμο Θεσσαλονίκης, ο εκλεγείς δήμαρχος εξέλεξε μόλις 7 από τους 49 δημοτικούς συμβούλους, παρά το γεγονός ότι κατά την επαναληπτική εκλογή προτιμήθηκε από το 66,8% των ψηφοφόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εκλογική αναμέτρηση συμμετείχαν 19 συνδυασμοί από τους οποίους κατάφεραν και εξέλεξαν έδρα στο δημοτικό συμβούλιο οι 16.

Πέρα όμως από την αλλαγή του εκλογικού νόμου στους δήμους, αργά το βράδυ της Παρασκευής έφτασε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μία ακόμα προεκλογική «επιταγή» της ΝΔ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκαλεί ήδη πολλές αντιδράσεις όμως στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι απλώς υλοποιούν το πρόγραμμα, για το οποίο ψηφίστηκε. Και έπεται... συνέχεια.