Παρά τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου και κυρίως των συνταγματολόγων ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ενώ κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και χαρακτήρισε τις ενέργειές του «θεσμικά έγκυρες και επιβεβλημένες».
Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε πως «η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής».
Όπως τόνισε, έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία «συναινετική λύση». Και συμπλήρωσε «Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή».
Ο Α. Τσίπρας επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε πως «η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά».
«Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν. Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε ακόμα:
- Δ. Παπαγγελόπουλος: «Να μην εκφράζουν πολιτικές θέσεις οι συνταγματολόγοι»
- Κεκλεισμένων των θυρών το υπουργικό για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη