Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Παλεύει η κυβέρνηση να ξεφύγει από τη δημοσκοπική κατάρρευση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα, το οποίο θα την πάει μέχρι τις κάλπες. Ένας αγώνας πάντως που δείχνει μάταιος για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός του εταίρος αλλά και η σύνθεση της έτσι και αλλιώς οριακής πλειοψηφίας που διαθέτει έχουν βαλθεί να του προκαλούν καθημερινά πλέον προβλήματα.
- Από την μία ο Πάνος Καμμένος. Με την γνωστή του τακτική, αυτή του ανταρτοπόλεμου, παλεύει να μπει εκ νέου στη Βουλή, ναρκοθετώντας τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, έχοντας πάντα κατά νου τις πολύ κακές δημοσκοπικές επιδόσεις των ΑΝΕΛ.
Με φόντο την κοινή πορεία τους των τελευταίων τεσσάρων χρόνων ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στέλνει σε καθημερινή βάση μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου, τα οποία είτε έχουν βάση είτε όχι, αποτελούν βραδυφλεγής βόμβες για την κυβέρνηση, για έναν πολύ απλό λόγο:
Ο κ. Καμμένος γνωρίζει πολλά. Μία διαπίστωση, η οποία δεν κινείται στην σφαίρα της συνομωσιολογίας. Αντιθέτως είναι ένα ρεαλιστικό συμπέρασμα που εδράζεται στην τετραετή θητεία του προέδρου των ΑΝΕΛ στη θέση του υπουργού Άμυνας και επί της ουσίας στη θέση του συγκυβερνήτη της κυβέρνησης συνολικά.
Εφόσον λοιπόν όντως ο κ. Καμμένος έχει, όπως όλα δείχνουν, απασφαλίσει τότε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από το Μέγαρο Μαξίμου είναι καταδικασμένη να αποτύχει για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί ο κ.Καμμένος ξέρει πολύ καλά πως με ένα τουίτ, ή με μία παρουσία στα ΜΜΕ να στρέψει το ενδιαφέρον αλλού.
Για παράδειγμα εδώ και μερικά 24ωρα όλοι μιλάνε για τις δημόσιες τοποθετήσεις του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εταίρου, τις «απειλές» προς τον πρωθυπουργό αλλά και τα «χατίρια» που μοιάζει να του κάνει ο κ.Τσίπρας. Όλα αυτά την ώρα που ο κ.Τσίπρας ρίχνει στην πολιτική αρένα τα τελευταία του χαρτιά, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού . Αντί όμως όλοι να μιλάνε για τη «θετική ατζέντα Τσίπρα», η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από την εσωστρέφεια που τροφοδοτεί το κλίμα εκβιασμών, το οποίο έχει ως αφετηρία τις κινήσεις Καμμένου. Όλο αυτό το σκηνικό προκαλεί άγχος στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που αποτυπώνεται και εντός του κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχεδόν «παρακάλεσε», όπως αποκάλυψε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τον συγκεκριμένο βουλευτή των ΑΝΕΛ να μην παραιτηθεί προκειμένου να ψηφίζει και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Με ποια αρμοδιότητα άραγε ο κ.Βούτσης ενεπλάκη σε μία καθαρή κυβερνητική επιλογή;
Το θέμα με τον κ.Βούτση γίνεται ακόμα πιο «ενδιαφέρον», μετά τη δημόσια τοποθετησή του προέδρου της Βουλής στον Αθήνα 984 γύρω από την συγκεκριμένη συνάντηση. Ο κ. Βούτσης απέδωσε την παράκληση που απηύθυνε στον Θανάση Παπαχριστόπολο, στο πλαίσιο -όπως είπε- της ευταξίας της σειράς των πραγμάτων στη Βουλή.
Άραγε τί σημαίνει ο όρος «ευταξία» ; Ευταξία με βάση ποια λογική και ποια σειρά; Ποιος καθορίζει αυτή την σειρά ;
Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που ρίχνουν ακόμα πιο βαριά σκιά στη θέση του κ.Βούτση.
-Από την άλλη οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας
Σχεδόν καθημερινά είναι πλέον τα κρούσματα αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μέσα από τα οποία τονίζεται περισσότερο ο ετερόκλητος χαρακτήρας του οριακού 151.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία δύο μόλις ημέρες μετά την επιλογή της να σπάσει το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΙ, εμφανίστηκε ξανά στο κανάλι του Φαλήρου και απασφάλισε, προκαλώντας ομολογουμένως κακή εντύπωση, σε όλους όσοι είδαν την εκπομπή.
Είχαν προηγηθεί τα τραγελαφικά περί χαλασμένου αυτοκινήτου του Θανάση Παπαχριστόπουλου.
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο λοιπόν η νευρικότητα και ο εκνευρισμός περισσεύει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με ένα ερώτημα πλέον να κυριαρχεί: Με αυτό το κλίμα και με αυτή την εικόνα ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να φτάσει μέχρι τον Μάιο για να κάνει τετραπλές εκλογές ή μήπως η φθορά θα είναι τόσο μεγάλη που οι κάλπες μπορούν να έρθουν ακόμα πιο κοντά;