Του Γιάννη Σιδέρη
Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ασφαλή μεταφορά ευαίσθητων κατηγοριών προσφύγων, όπως - και κυρίως- ασυνόδευτα παιδιά, ηλικιωμένοι, εγκύους, ασθενείς, θα παρουσιάσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό, κατά την σημερινή συνάντησή τους.
Την συγκεκριμένη πρόταση είχε υποβάλει στη Μάλτα, στην προσυνεδριακή συνάντηση των Σοσιαλιστών ηγετών, ενώ έχουν υπάρξει και εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να έχει συνταχθεί ήδη ένα κείμενο τεκμηρίωσης.
Η «Κιβωτός»
Το σχέδιο είναι πιλοτικό, έχει την κωδική ονομασία «Κιβωτός», άρα δεν μπορεί να αφορά, στην αρχή τουλάχιστον, μαζικής ποσότητας πληθυσμούς, και σε γενικές γραμμές περιγράφεται ως εξής: Μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου EASO και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες- και με την ευθύνη αυτών - δημιουργούνται στην Τουρκία «Σημεία Επιλογής» (ας πούμε αντίστοιχα hot spots), ώστε να καταγράφονται άτομα που θα ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες οι οποίες ορίζονται από τα εξής χαρακτηριστικά: Να είναι μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ανήλικα παιδιά (που είναι τα κύρια θύματα των ναυαγίων), οικογένειες με ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος με προβλήματα υγείας ή αναπηρία, έγκυοι, ανάπηροι όποιας ηλικίας.
Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να προέρχονται από τις «επιλέξιμες χώρες» (Συρία, Ιράκ κ.λ.π.), και να έχουν συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού είτε στην Ελλάδα, είτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».
Οι προϋποθέσεις αυτές δεν ισχύουν για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους αναπήρους.
Στις χώρες προορισμού θα υπάρχουν αντίστοιχα γραφεία στις υπηρεσίες ασύλου και οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής φόρμας από τα hot spots στα τουρκικά παράλια.
Διακομματική Task Force
Εκτός αυτών η κ. Γεννηματά θα ζητήσει την επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την επικαιροποίηση της οδηγίας για την επιστροφή στις χώρες τους όσων δεν δικαιούνται άδειες παραμονής και τη δημιουργία μιας task force η οποία θα αποτελείται από στελέχη όλων των κομμάτων, ώστε να δίδονται οι καλύτερες λύσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη ένα τέτοιο, ιστορικών διαστάσεων πρόβλημα, θα πρέπει να επιφέρει την σύγκλιση των κομμάτων για την επιτυχή αντιμετώπισή του.
Η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, είναι συνέχεια της επιστολής που έστειλε η κ. Γεννηματά προς ευρωπαϊκές προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ, ο Πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάννι Πιτέλα, ο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και οι ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης.
Ήταν οι μέρες που φούντωνε το περί grexit από την Σένγκεν, και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνιζε ότι εσωτερικές διαιρέσεις και παιχνίδια επίρριψης ευθυνών από κάποιες χώρες της ΕΕ είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν τις λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό.
Στην συνέχεια επισήμαινε ότι η συνεχιζόμενη συζήτηση για ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από τον χώρο Σένγκεν, περισσότερο περιπλέκει παρά επιλύει τα προβλήματα. Οι νεοφερμένοι, μετανάστες ή πρόσφυγες, δεν παραβιάζουν τις διατάξεις της Σένγκεν, προκειμένου να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, πλοία και τρένα προς άλλες χώρες της ΕΕ. Χρησιμοποιούν το λεγόμενο «Βαλκανικό διάδρομο», ο οποίος δεν είναι ένας διάδρομος εντός Σένγκεν. Έτσι, μια ενδεχόμενη αναστολή της Σένγκεν για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα μοιάζει περισσότερο με «τιμωρία» και δεν θα συνέβαλε δεόντως στην επίλυση του προβλήματος.