Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και τα συμπληρωματικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας, εκ των επιστημόνων του think tank του Αλέξη Τσίπρα, τα χαρακτήριζε θετικά. Την ίδια ώρα ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυε μια ακόμη επίθεση ενώ μιλούσε και για εμβόλια που δεν αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις.
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τους επιστήμονες που στελεχώνουν το think tank που δημιούργησε σημειώνοντας ότι «η επιστημονική γνώση, η θεωρία, οι «καλές ιδέες» εμπλουτίζουν και εξελίσσουν μια σύγχρονη προοδευτική στρατηγική. Την ισχυροποιούν και εν τέλει την καθιστούν πολύ πιο αξιόπιστη, πιο γειωμένη στην κοινωνία, πιο αποτελεσματική».
Πράγματι, ουδείς αμφισβητεί αυτή την τοποθέτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόσωπα εγνωσμένου κύρους δύναται να συμβάλλουν στην κατάργηση προγραμμάτων που όμως απέχουν από τη σημερινή πολιτική τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή της άρνησης και της καταστροφολογίας που δείχνει να επηρεάζεται ή να συνυπάρχει με τις αναρτήσεις του στενού του συνεργάτη Παύλου Πολάκη μέσω διαδικτύου και οι οποίες κινούνται μεταξύ ύβρεων και ακραίων χαρακτηρισμών.
Η προσάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύστημα λειτουργικό μέσα από πρόσωπα κύρους που έχουν αναδειχθεί στο πλαίσιο της λεγόμενης «αριστείας» δύναται να λειτουργήσει προς όφελος του πολιτικού συστήματος στο βαθμό που θέσεις και προτάσεις τους αναδειχθούν, υιοθετηθούν και κατατεθούν στο δημόσιο διάλογο, ακόμη και αν κάποιος διαφωνεί έχοντας μια άλλη πρόταση ως προς τη διακυβέρνησης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει μια τάση να ξεφύγει από τη λογική ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά», όπως είχε αποτυπωθεί από τον Αριστείδη Μπαλτά κατά την υπουργική του θητεία στο υπουργείο Παιδείας, μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Ειδικά την περίοδο αυτή που οι τόνοι έχουν σηκωθεί σε σημείο που να ταυτίζεται με όλους τους «αντί» που εμφανίζονται στο προσκήνιο και να ακολουθεί την λογική των αντιμνημονίων την περίοδο της πανδημίας.
Περιγράφοντας τους στόχους ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε «στην προσπάθεια που ξεκινάμε μαζί σήμερα» σημειώνοντας ότι «βλέπω τη δυνατότητα για εμπλουτισμό και περαιτέρω εμβάθυνση της προγραμματικής δουλειάς που κάνουμε, ώστε να ανταποκριθούμε πιο ουσιαστικά, πιο ριζοσπαστικά και πιο άμεσα στα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».
«Τι σημαίνει αυτό;» συνέχισε «σημαίνει ξεκάθαρες στοχευμένες πολιτικές στη βάση απτών οραματικών στόχων. Σημαίνει διοικητική ετοιμότητα. Σημαίνει καινοτομία, ρήξεις με κατεστημένες δομές και αντιλήψεις. Σημαίνει βαρύτητα στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Σημαίνει αντιμετώπιση πολυεπίπεδων κρίσεων. Σημαίνει με λίγα λόγια, συστράτευση στο πλευρό μας των καλύτερων μυαλών της χώρας, για την έμπρακτη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Για να τονίσει πως «Πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από θεμελιακές αλλαγές. Και αυτό διότι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, δεν είναι πλέον σημειακές ή πρόσκαιρες. Στο έδαφος της πανδημίας, η χώρα μας βιώνει μία τρομακτική συντηρητική οπισθοδρόμηση, που οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη συρρίκνωση του κράτους δικαίου» και να καταλήξει λέγοντας ότι «η μάχη για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης δεν πρέπει να βασίζεται στην άρνηση.
Δε δίνουμε τη μάχη για να χάσει το σχέδιο του αντιπάλου μας, αλλά για να κερδίσει το δικό μας. Ένα σχέδιο που φιλοδοξούμε να συμπυκνώνει τον πλούτο της γνώσης, των εμπειριών, των παραστάσεων των ζωντανών δυνάμεων αυτής της κοινωνίας. Ο πλούτος αυτής της χώρας, βρίσκεται στις πιο μορφωμένες γενιές που είδε ποτέ ο τόπος, στην επιστημονική της κοινότητα, στα καινοτόμα μυαλά, στη ριζοσπαστική σκέψη και τις νέες κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες».
Ουσιαστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει όχι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην λογική που ο ίδιος έθεσε ως στρατηγική πολιτική επιλογή, μέσα από την πλήρη άρνηση και κυρίως μέσα από την αποστροφή έναντι των μορφωμένων γενεών και της ίδιας της επιστημονικής κοινότητας. Ουδείς δύναται άλλωστε να ξεχάσει πως αντιμετωπίσθηκαν οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πανδημία ούτε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς εναντίον τους από στελέχη του κόμματος, όπως για παράδειγμα του Παύλου Πολάκη.
Ενός εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος τις παρεμβάσεις, τις στοχοποιήσεις αλλά και τις κεκαλυμμένες αρνητικές αναφορές στα εμβόλια και την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, τη στιγμή που επιχειρείται η ανάσχεση ενός εκ των ισχυρότερων κυμάτων του κορονοιού που έχουν χτυπήσει μέχρι τώρα όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρώπη.
Το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα συνταχθεί με τις προτάσεις και τις συμβουλές του think tank που ο ίδιος στελέχωσε με 30 προσωπικότητες ή θα συνεχίσει τη σημερινή του τακτική θα καθορίσει ουσιαστικά και το κατά πόσο θα αναλάβει το κόστος να ακολουθήσει και το ρόλο που του ανέθεσαν οι πολίτες τον Ιούλιο του 2019, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μέχρι και την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή πάντως την Δευτέρα η ακραία ρητορική παρέμεινε στο προσκήνιο. Το προσεχές διάστημα θα φανεί αν ο Αλεξης Τσίπρας θα πορευθεί με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα και τους άλλους ή με τον Παύλο Πολάκη και την κινηματική λογική του 3%