Προφανώς και πρόκειται για μία μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας. Προφανώς και πρόκειται για μία ιστορική απόφαση. Η ετυμηγορία στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα μείνει στην ιστορία. Όμως αξίζει σε αυτή την σημαντική εξέλιξη να σημειώσουμε τρία στοιχεία που έχουν τη δική τους σημασία , ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε τα γεγονότα σε μία σειρά:
- Πρώτον: Η Δικαιοσύνη διέταξε τη σύλληψη της ηγεσίας και μελών της Χρυσής Αυγής επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, το 2013, στο πλαίσιο των ερευνών που άρχισαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα μεθοδικών και επίμονων ερευνών πάνω σε ολόκληρο το φάσμα της δράσης της Χρυσής Αυγής και στην ιεραρχική διάρθρωσή της, με τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια να συγκεντρώνει και να προωθεί στον Άρειο Πάγο πληθώρα στοιχείων για τη δράση της ΧΑ.
- Δεύτερον: Χάρη στις έρευνες απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος 69 προσώπων, περιλαμβανομένων όλων των μελών της πρώην Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΧΑ, με την κύρια κατηγορία να αφορά εγκληματική οργάνωση.
- Τρίτον : Η δίκη άρχισε στις 20 Απριλίου του 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όμως χρειάστηκαν πεντέμισι χρόνια, που περιλαμβάνουν ολόκληρη την θητεία του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, ώστε να φτάσουμε στην ετυμηγορία. Στο μεσοδιάστημα, η δίκη χαρακτηρίστηκε από σειρά δυσκολιών αλλά και από πολλές αποχές δικηγόρων.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, ήρθαν πιο κοντά. Οχι προφανώς σε ιδεολογικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε μια πιο οπορτουνιστική λογική. Ενώ ήταν σε εξέλιξη για παράδειγμα οι διαδικασίες που θα οδηγούσαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στα τέλη του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ δε δίστασε να συμπορευτεί πολιτικά μαζί της ώστε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του. Ψηφίζοντας σε τρεις ψηφοφορίες «παρών», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής εμπόδισαν την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Αξιοποίησαν ένα «παραθυράκι» του Συντάγματος ώστε να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σαμαρά και να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές» λέει στο liberal.gr στέλεχος της ΝΔ.
Οι ίδιες πηγές θύμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανοιχτός στη σύμπλευση με τη Χρυσή Αυγή και σε άλλες κρίσιμες συγκυρίες, όπως τον Ιούλιο του 2016, πριν από τη ψήφιση του εκλογικού νόμου, όταν ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» στο κοινοβούλιο.
Ακόμα και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει πως «η κυβέρνηση οφείλει να διαψεύδει τον ισχυρισμό της Χρυσής Αυγής ότι αποτελεί απλώς ένα νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα», ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα Πάνος Καμμένος φρόντιζε να προσκαλεί βουλευτές της ΧΑ μαζί με βουλευτές του τότε κυβερνώντος κόμματος σε εκδηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας, ακόμα και στο Καστελόριζο, όπου είχαν φωτογραφηθεί όλοι μαζί. Με άλλα λόγια τους έδινε την ευκαιρία να λάβουν το “οξυγόνο της νομιμοποίησης” που τόσο επιζητούσαν, με την σιωπηρή ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με φόντο τα εθνικά θέματα.