Μεταρρυθμιστικό σπριντ από την κυβέρνηση το 2024

Μεταρρυθμιστικό σπριντ από την κυβέρνηση το 2024

Έχοντας διασφαλίσει τον εθνικό, όπως τον χαρακτηρίζει στόχο, της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, στους πρώτους μήνες της νέας της θητείας και με το θετικό μομέντουμ, που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της ανεργίας, να διατηρείται για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση επιταχύνει την ερχόμενη χρονιά το μεταρρυθμιστικό έργο, για το οποίο έχει δεσμευθεί.

Τον τόνο έδωσε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας, μάλιστα, ότι κλείνει οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και ανοίγει ο δρόμος της σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Στο ετήσιο σχέδιο δράσης για την ερχόμενη χρονιά, περιλαμβάνονται 500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα. Σε αυτόν τον οδικό χάρτη, παιδεία, υγεία και καθημερινότητα παραμένουν στην αιχμή του δόρατος για τις πολιτικές, που επιλέγει να «τρέξει» το Μέγαρο Μαξίμου, ήδη από τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς. 

Η δομική αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων, να παίρνει το «πράσινο φως», έστω και εμμέσως, με την εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτελεί τη μείζονα μεταρρύθμιση στην κυβερνητική ατζέντα, στην οποία επενδύει πολλά το Μέγαρο Μαξίμου, αν και προετοιμάζεται για σειρά αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό.

Έχοντας ενισχύσει τα κονδύλια για τα δημόσια ΑΕΙ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θέτει ως στόχο να αλλάξει το «μείγμα» της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα, με προφανή στόχο να συμβαδίσει η χώρα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, να δώσει τη δυνατότητα να μείνουν στην Ελλάδα οι χιλιάδες φοιτητές -άρα και τα χρήματα των σπουδών τους- οι οποίοι επιλέγουν ετησίως ένα ξένο πανεπιστήμιο, να προσελκύσει φοιτητές από το εξωτερικό να σπουδάσουν στην Ελλάδα, ακόμα και να επισπεύσει το brain gain, δίνοντας την ευκαιρία εργασίας σε νέους, οι οποίοι βρίσκονται εκτός συνόρων.

Στους επικριτές της μεγάλης αλλαγής, η κυβέρνηση παραθέτει τα οφέλη και για τα δημόσια πανεπιστήμια, που θα μπορούν πλέον να συνεργαστούν με κορυφαία διεθνή ιδρύματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για αποκατάσταση μιας «ιστορικής εκπαιδευτικής ανορθογραφίας», επισημαίνοντας ότι τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, από τα οποία έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι δικλείδες ασφαλείας θα είναι πολλές, διαβεβαιώνουν, όπως το γεγονός ότι τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις. Θέτοντας, μάλιστα και πολιτικό διακύβευμα, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος ουσιαστικά στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, υποστήριξε ότι ο διάλογος που θα ακολουθήσει θα δείξει «ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής». 

Μετά τις μισθολογικές αυξήσεις και την αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ, η κυβέρνηση προχωρά και σε επιμέρους πολιτικές ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, επιχειρώντας να βελτιώσει τη σημερινή εικόνα. Επόμενο βήμα, η θεσμοθέτηση Εθνικού Συστήματος Τραύματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή  η δημιουργία κέντρων τραύματος, με ειδικό εξοπλισμό και ειδικά καταρτισμένο προσωπικό. 

Στη μεταρρυθμιστική λίστα της κυβέρνησης για τους πρώτους μήνες του 2024, περιλαμβάνεται και η χωροταξική μεταρρύθμιση, ένας νέος σχεδιασμός, που έρχεται να καλύψει ουσιαστικά ένα κενό 100 ετών. Με την αξιοποίηση και των τεχνολογικών εργαλείων, που υπάρχουν διαθέσιμα, αναμένεται οι αρμόδιοι φορείς  να προχωρήσουν στην επέκταση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη την επικράτεια, ρυθμίζοντας και ζητήματα που αφορούν στην εκτός σχεδίου δόμηση. 

Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθεί το 2024 ο δημόσιος τομέας. Με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων να αυξάνονται από 1/1 -μετά από 14 χρόνια- και με την εφαρμογή του νέου πλαισίου για την επιλογή διοικήσεων δημόσιων φορέων να έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, τα υπουργεία εσωτερικών και οικονομικών προχωρούν άμεσα και στη θέσπιση του νέου πλαισίου για τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες. Ένα πλαίσιο που θα καθορίζει υπηρεσίες και ποσοτικούς στόχους, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων.

Στην κυβερνητική ατζέντα παραμένει η συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού κρατικών δομών και υπηρεσιών, ως μια μείζονα δράση, στην οποία επενδύει σημαντικά το Μέγαρο Μαξίμου, με την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης να αποτελεί πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Σε στοίχημα, που πρέπει να κερδηθεί, αναδεικνύονται και οι αλλαγές στη δικαιοσύνη, επίσης βασικό πυλώνα των μεταρρυθμίσεων, που έχουν εξαγγελθεί.

Το 2024 εμπεριέχει μια τομή, ακριβώς στα μέσα της χρονιάς. Πρόκειται για τις ευρωεκλογές, που για το Μέγαρο Μαξίμου θα αποτελέσουν την πρώτη αξιολόγηση των πολιτών επί των κυβερνητικών πεπραγμένων. Στόχος έως τότε, η υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εντάξει κάτω από την πολιτική «ομπρέλα» του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», ώστε το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας να έχει ουσία, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τους ψηφοφόρους.