Πόλεμος «χαρακωμάτων» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον Στέφανο Κασσελάκη μετά τη δημοσιοποίηση από τον ίδιο των περιουσιακών στοιχείων του, σε ένα γράφημα excel, τη Δευτέρα, καθώς εμφανίζεται να παραβιάζει τη νομοθεσία του 2016 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα για το κατά πόσο ισχύουν όσα υποστήριζε προ μηνών ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε να συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, μέχρι τουλάχιστον τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με τη νομοθεσία όφειλε να είχε αποχωρήσει από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπει ο νόμος του 2016.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης, στοχοποίησε τον πρωθυπουργό καλώντας τον «να ανοίξει η πλατφόρμα του «πόθεν έσχες» και να πάνε αύριο το πρωί να καταθέσουν και οι δύο τα περιουσιακά στοιχεία τους για το 2023», κατηγορώντας τον ότι φοβάται αλλά και παραβλέποντας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός καταθέτει κάθε χρόνο την περιουσιακή κατάστασή του και ελέγχεται εξονυχιστικά, όπως έγινε και με τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, το γράφημα του κ. Κασσελάκη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις δημόσιες Αρχές ως «πόθεν έσχες», καθώς δεν πληροί τις προδιαγραφές και τις διατάξεις του νόμου.
Συγκεκριμένα, βάσει της νομοθεσίας προβλέπεται για όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην πολιτική να αποτυπώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και συγκεκριμένο τρόπο:
«Στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, οι οποίες ελέγχονται υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα, επισυνάπτονται ηλεκτρονικά τα αναγκαία έγγραφα, εφόσον αυτά δεν έχουν επισυναφθεί αυτόματα, σύμφωνα με την παρ. 7. Η επισύναψη γίνεται άπαξ κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης και όποτε υπάρχουν μεταβολές κατά την υποβολή κάθε ετήσιας δήλωσης, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση και ειδικότερα:
α. Συμβόλαια των ακινήτων, όταν πρόκειται για ακίνητα που είτε δεν περιλαμβάνονται στη μεταφορά κατά την παρ. 6 είτε δεν επιλέχθηκε να μεταφερθούν κατά την παρ. 6,
β. βεβαιώσεις επενδυτικών προϊόντων και χαρτοφυλακίων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως αυτά περιγράφονται στην περ. γ` της παρ. 1 του άρθρου 20, που κατ` ελάχιστον περιλαμβάνουν το όνομα του χειριστή της μερίδας, το όνομα των προϊόντων, το κόστος κτήσης και την αποτίμηση αυτών,
γ. βεβαιώσεις ή παραστατικά για κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστευμάτων (trusts),
δ. παραστατικά των ημεδαπών ή αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων ή εταιρειών μίσθωσης θυρίδων από τα οποία αποδεικνύεται η μίσθωση θυρίδων,
ε. άδειες κυκλοφορίας οχημάτων οποιασδήποτε χρήσης, καθώς και πλωτών και εναέριων μεταφορικών μέσων, και, σε περίπτωση απόκτησης ή εκποίησης των πιο πάνω μέσων κατά τη διάρκεια του χρόνου που αφορά η δήλωση, επιπλέον παραστατικά αγοράς ή πώλησης,
στ. παραστατικά για συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση,
ζ. παραστατικά από τα οποία προκύπτουν οι δανειακές υποχρεώσεις της παρ. 2 του άρθρου 20, μόνο για τις δηλώσεις των υπόχρεων του άρθρου 4, της περ. α` του άρθρου 6 και της περ. α` της παρ. 1 του άρθρου 8,
η. παραστατικά αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών από τα οποία προκύπτουν τα υπόλοιπα κάθε είδους καταθέσεων που τηρούνται στην αλλοδαπή.
Τι προβλέπει η νομοθεσία του 2016
Το Άρθρο 8 της τροπολογίας του 2016 όσον αφορά τις απαγορεύσεις σε επιχιερηματικές δραστηριότητες από πολιτικά πρόσωπα αναφέρει συγκεκριμένα:
Απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα, απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
1. Στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα.
2. Στους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, στους Προέδρους, Διοικητές, Υποδιοικητές και Γενικούς Διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος, καθώς επίσης στα πρόσωπα των περιπτώσεων θ' και ι' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου ως και στα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι, είτε με παρένθετα πρόσωπα, στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρειών που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο, φορολογικό τομέα ή σε κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α΄ 167) και των υπουργικών αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί βάσει των ως άνω διατάξεων και ισχύουν κάθε φορά.
3. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Η κατά παράβαση της παραγράφου 2 άμεση ή διά παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα σε:
α) κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα κατά την έννοια υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 έως 5 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, ή
β) κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, κατά την έννοια υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 6 και 7 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, τιμωρείται με την ίδια ποινή.
4. Για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου παρένθετα πρόσωπα των ατόμων, που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, είναι:
α) οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοί τους και τα πρόσωπα, με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης,
β) οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους,
γ) το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ενεργεί, για οποιαδήποτε αιτία, για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξην ή κατ' εντολήν άλλου προσώπου, που κατέχει μία εκ των ιδιοτήτων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου.
5. α. Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου οφείλουν να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στη διάταξη.
β. Η μεταβίβαση δεν επηρεάζει και δεν αίρει το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν σε εταιρείες που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α΄ 167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ' επίκληση των ως άνω διατάξεων, όπως ισχύουν.
Π. Μαρινάκης: Έχει παραβιάσει τη νομοθεσία - Δεν είναι αυτή δήλωση περιουσιακής κατάστασης
Την παραβίαση της νομοθεσίας στηλίτευσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος και υπογράμμισε πως «αυτό δεν είναι δήλωση περιουσιακής κατάστασης» κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Δεν είναι αυτή δήλωση περιουσιακής κατάστασης και όσοι έχουμε την σχετική υποχρέωση εκ του νόμου να γνωρίζουμε περισσότερο την διαδικασία η οποία απαιτεί συγκεκριμένα στοιχεία, δικαιολογητικά, τεκμηρίωση η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη, ορίζεται από το νόμο την ακολουθούν όσοι είναι υπόχρεοι.
Δεν έχει καμία σχέση με το μονοσέλιδο excel το οποίο επέδειξε (σ.σ. ο κ. Κασσελάκης) μετά από πολλές παλινωδίες, που ο ίδιος επέλεξε να ακολουθήσει ως τακτική κάνοντας μάλιστα ο ίδιος – με την στρατηγική που ακολούθησε – ζήτημα την τελευταία προεκλογική εβδομάδα των ευρωεκλογών το ζήτημα του «πόθεν έσχες». Παράδειγμα όταν αναφέρεσαι σε δάνεια, πρέπει να εξηγείς τι είναι αυτά τα δάνεια, να έχεις σχετικά στοιχεία για τα δάνεια αυτά – είναι στεγαστικά είναι επιχειρηματικά – όταν αναφέρεσαι σε έσοδα, πρέπει να ξέρεις τι έσοδα είναι αυτά, είναι από τόκους, από τι είναι;».
Ο κ. Μαρινάκης συνέχισε: «Υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας. Έπρεπε να έχει αποχωρήσει από οποιαδήποτε αλλοδαπή εταιρεία ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατά δήλωσή του πλέον 31 Δεκεμβρίου 2023 τουλάχιστον παρέμενε σε αλλοδαπή εταιρεία. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς θα απασχολήσει τη δικαιοσύνη αλλά το σημειώνουμε γιατί αυτό δε συμβαίνει καθημερινά, δεν βγαίνουν τα νούμερα σε αυτή τη σελίδα του excel. (…) Δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τους πολίτες πριν από τις ευρωεκλογές».
Αδ. Γεωργιάδης: Θεωρώ απίθανο να μην του ασκηθεί δίωξη από τον οικονομικό εισαγγελέα
«Θεωρώ απίθανο να μην ασκηθεί δίωξη από τον οικονομικό εισαγγελέα στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη. Έχει πολλές πλημμέλειες. Και ίδιος το είχε παραδεχτεί ότι παραβίασε το νόμο», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Επίσης, πρόσθεσε: «Αυτό που παρουσίασε δεν ταυτίζεται με τη δήλωση που είχε κάνει το ’23. Διότι, αυτό που παρουσίασε χθες ήταν μία συνολική περιουσία με ακίνητα, αυτοκίνητα και επενδυτικά προϊόντα και καταθέσεις περίπου 5 εκατομμύρια συνολική αξία, δάνεια 1,8 εκατομμύρια και μία αγορά σπιτιού που δεν έγραφε τη σελίδα».
«Άρα, ο κ. Κασσελάκης σήμερα είναι αυτός που έχει περίπου 1,2 εκατομμύρια μετρητά και 2 ακριβά σπίτια και 2 πολύ ακριβά αυτοκίνητα», υπογράμμισε.
Σε άλλες δηλώσεις του σε τηλεοπτική συζήτηση στο Open ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Στέφανου Κασσελάκη καταδεικνύουν ότι «είναι παραμύθια της Χαλιμάς ότι δεν χρειάζεται να δουλέψει ο κ. Κασσελάκης». «Αν δεν το καταλάβατε ο κ. Κασσελάκης είναι και μέσα περίπου μισό εκατομμύριο», τόνισε.
«Είπε η κυρία Τζάκρη ότι ο Κασσελάκης δεν χρωστάει σε κανέναν. Έχει δάνειο 1,8 εκατομμύρια. Ο άνθρωπος παρουσιάζει ότι έχει συνολικά επενδυτικά προϊόντα 3 εκατ., καταθέσεις 22.000 και πήρε σπίτι το 2024 μετά τη δήλωση δηλαδή, 1,8 εκατ. και χρωστάει 1,8 εκατ. Αν δεν το καταλάβατε ο κ. Κασσελάκης είναι και μέσα περίπου μισό εκατομμύριο», τόνισε.
«Ένας άνθρωπος που δεν εργάζεται πια, έχει δάνειο 1,8 εκατ. κατά δική του δήλωση, έχει επενδυτικά προϊόντα 3 εκατ. και έχει ξοδέψει για να πάρει σπίτι 1,8 εκατ. Πώς γίνεται;», διερωτήθηκε ο υπουργός.
«Αν πούλησε τα επενδυτικά προϊόντα να πάρει σπίτι, είναι φτωχός. Άρα η εικόνα του ζάμπλουτου που παρουσιάζει και δεν χρειάζεται να δουλέψει ξανά είναι παραμύθια της Χαλιμάς.
Έχει πάρει το σπίτι του στις Σπέτσες όταν ήταν δύο ετών από γονική παροχή, αλλά ο πατέρας του φαίνεται να χρωστάει στην εφορία 11 εκατ. Άρα όλο το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη είναι μια τραγωδία.
Δεν είναι η εικόνα ενός ζάμπλουτου Κασσελάκη από τα Χάμπτονς που δεν χρειάζεται να δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Είναι η εικόνα ενός ανθρώπου που έβγαλε κάποια στιγμή λεφτά και αν πράγματι με αυτά τα λεφτά, δεν έχει κρύψει κάπου αλλού κάποια άλλα, διάγει τον βίο που μας παρουσιάζει, σε ένα-ενάμιση χρόνο δεν θα έχει να φάει, άρα κάτι δεν πάει καλά σε αυτό που παρουσιάζει. Έχει ανοίξει διάπλατα το μεγάλο ζήτημα της ασκήσεων ποινικής δίωξης εναντίον του», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
ΝΔ: Οι 9 αναρτήσεις μέσα σε 17 ώρες των Κασσελάκη και ΣΥΡΙΖΑ προδίδουν τον πανικό τους
Τις αλλεπάλληλες αναρτήσεις και ανακοινώσεις τόσο του Στέφανου Κασσελάκη, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λιγότερες από 17 ώρες, για το ιδιότυπο excel που ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης βάφτισε «πόθεν έσχες», στηλίτευσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «πανικό».
«Ευχήθηκε καλά ξεμπερδέματα στον κ. Κασσελάκη, με τα πολλά νέα ερωτήματα που προέκυψαν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, χθες μετά την «κατάθεση» του ιδιότυπου excel που βάφτισε «πόθεν έσχες», στην απάντηση των οποίων σίγουρα δεν βοηθάει ο πανικός», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νίκος Ρωμανός.
Αναλυτικά ο εκπρόσωπος Τύπο της ΝΔ ανέφερε:
«9 αναρτήσεις και ανακοινώσεις του κ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα μέσα σε λιγότερο από 17 ώρες, μάλλον προδίδουν απλώς τον πανικό του. Όπως, επίσης, πανικό προδίδει να ζητάς ντιμπέιτ λίγες μέρες πριν τις εκλογές όταν έχεις αποφύγει ακόμα και τη διακαναλική και όταν στις περισσότερες «απλές» συνεντεύξεις το βάζεις στα πόδια!» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός.
Ευχήθηκε καλά ξεμπερδέματα στον κ. Κασσελάκη, με τα πολλά νέα ερωτήματα που προέκυψαν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, χθες μετά την «κατάθεση» του ιδιότυπου excel που βάφτισε «πόθεν έσχες», στην απάντηση των οποίων σίγουρα δεν βοηθάει ο πανικός.
«Όπως και να 'χει, εμείς θα συνεχίσουμε να φωτίζουμε τα σημαντικά διακυβεύματα των επερχόμενων εκλογών σχετικά με το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, την κοινή αμυντική πολιτική, τον πόλεμο στην ακρίβεια μέσω των εργαλείων της ενιαίας αγοράς, την πράσινη μετάβαση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών που περνάει μέσα από τις μάχες που θα δοθούν τα επόμενα 5 χρόνια στις Βρυξέλλες».
Α. Σκέρτσος: Άλλο τηλεοπτικό show και άλλο κατάθεση «πόθεν έσχες»
Από την παρουσίαση των περιουσιακών στοιχείων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη, ξεκίνησε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, το βράδυ της Δευτέρας, στο «Kontra Channel».
«Δεν μπορεί κανείς να δηλώσει ικανοποιημένος από αυτό το τηλεοπτικό show. Αυτό δεν συνιστά τη θεσμική διαδικασία κατάθεσης της δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης που δεσμεύει όλους τους υπόχρεους. Δεν νομίζω ότι έπρεπε να φθάσουμε σε αυτό το σημείο και να γίνει με αυτόν τον τρόπο. Δεν συνιστά μια επίσημη κατάθεση. Δεν έχουμε γνώση των πραγματικών δεδομένων», ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του.
Στην παρατήρηση, μάλιστα, ότι η πλατφόρμα υποβολής «πόθεν έσχες» είναι κλειστή, απάντησε ότι ο υπόχρεος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τη δήλωσή του εγγράφως. «Θα μπορούσε να το είχε κάνει στο πλαίσιο της ηθικής υποχρέωσης που παραδέχεται και ο ίδιος ότι έχει ως νέος αρχηγός ενός κόμματος, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αντέτεινε ο 'Ακης Σκέρτσος και συνέχισε:
Ο Στ. Κασσελάκης «οφείλει να παράγει ένα νέο ηθικό υπόδειγμα και ηθικό παράδειγμα. Αυτό το έκανε μετά από πάρα πολλή πίεση και όχι επειδή είναι κάποιο δικό μας καπρίτσιο. Αυτό λέει το Σύνταγμα, αυτό λένε οι νόμοι μας, ότι τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να γνωστοποιούν την περιουσιακή κατάστασή τους. Δεν ξέρω, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ισχύει κάτι διαφορετικό για τον κ. Κασσελάκη».
Ειδικότερα, «ο κ. Κασσελάκης ελέγχεται για την αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης που οφείλει να κάνει ένα πολιτικό πρόσωπο όταν αναλαμβάνει συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει είκοσι φορές. Είκοσι χρόνια ελέγχεται ως πολιτικό πρόσωπο για την περιουσιακή κατάστασή του, έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά. Έχει ελεγχθεί και από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που επί πέντε χρόνια τον είχαν στοχοποιήσει προσωπικά, τον ίδιο και τη σύζυγό του.
Παρά τις φήμες, τη δυσφήμιση, τη συνωμοσιολογία, τα δημοσιεύματα, τον κιτρινισμό, δεν βρέθηκε τίποτε», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας και χαρακτήρισε «θλιβερό», όπως είπε, το γεγονός ότι «ένας νέος άνθρωπος, όπως ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος έρχεται από το εξωτερικό με άλλες παραστάσεις, έχει απορροφηθεί τόσο γρήγορα από την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ και από τον πολακισμό.
Το είχαμε επισημάνει και όταν διεκδικούσε την αρχηγία, ότι η τοξικότητα που καταδικάσθηκε πέρυσι στις κάλπες και που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται και αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς δεν έχει εγκαταλειφθεί από τον κ. Κασσελάκη».