Την ώρα, που το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών διαπερνά το σύνολο της πολιτικής ατζέντας, αντιπαράθεσης και δημόσιας συζήτησης, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διατηρήσει στις ράγες το κυβερνητικό πρόγραμμα, προχωρώντας πολιτικές, που άπτονται των προτεραιοτήτων, που έχει θέσει με ξεκάθαρο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην κορυφή αυτών των προτεραιοτήτων βρίσκονται μαζί με την παιδεία, την υγεία και τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα ζητήματα της ασφάλειας. Αυτά, κατά κύριο λόγο, άλλωστε, ήταν και η αιτία του «μίνι ανασχηματισμού», στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός από τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς. Κομβικό πρόσωπο των αλλαγών στην κυβέρνηση ήταν τότε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος επέστρεψε για 5η φορά στην πολιτική του διαδρομή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Το χθεσινό ΚΥΣΕΑ αποτελεί το επόμενο βήμα, μετά από την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στην Κατεχάκη, με την τοποθέτηση του υποστράτηγου Δημήτρη Μάλλιου στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα ακολουθήσουν αλλαγές στο υπόλοιπο της πυραμίδας, αλλαγές, που πολλοί προαναγγέλλουν ότι θα είναι σαρωτικές.
Στόχος, να δοθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αξιολογεί ως πρώτιστο το θέμα της ασφάλειας, ότι κατανοεί τις δυστοκίες και αστοχίες, που παρατηρούνται και είναι αποφασισμένη να δώσει λύσεις, που θα επαναφέρουν το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών.
Οργανωμένο έγκλημα, οπαδική βία, νεανική παραβατικότητα, εγκληματικότητα, ενδοοικογενειακή βία, εστίες τρομοκρατίας, trafficking, είναι μερικές από τις προκλήσεις, που καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η αστυνομία, με «όχημα» την αλλαγή προσώπων, τακτικής και επιχειρησιακών σχεδίων.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του όταν μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά «σε βαθιές τομές στην Ελληνική Αστυνομία με επιλογές από τη νέα γενιά και στόχο με σχέδιο και αλλαγές να αντιμετωπιστούμε τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει το «πράσινο φως» του πρωθυπουργού για τις βαθιές τομές, τις οποίες προαναγγέλλει, καθώς είναι κοινός τόπος ότι η εικόνα των τελευταίων έξι μηνών στον χώρο της ασφάλειας, δεν αντιστοιχεί στις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου.
Η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με την εμπειρία, που διαθέτει, ήταν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το εχέγγυο ότι η εικόνα στο κομμάτι της εσωτερικής ασφάλειας μπορεί να αλλάξει άρδην. Παράλληλα, ωστόσο, η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει τη μέγιστη προσοχή και στην εξωτερική ασφάλεια της χώρας, η οποία ουδέποτε τέθηκε εν αμφιβόλω.
Οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν επιβεβλημένες, λόγω της λήξης της θητείας του μέχρι πρότινος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, η θητεία του οποίου είχε ήδη παραταθεί. Στη θέση του, όπως και στην ηγεσία των υπολοίπων σωμάτων, σημειώνουν στην κυβέρνηση, επελέγησαν άνθρωποι με πείρα, που έχουν διαχειριστεί κρίσεις, διαθέτουν γνώσεις και υπόβαθρο και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις των επόμενων ετών.
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Χούπης, Αρχηγός ΓΕΣ ο Γιώργος Κωστίδης, Αρχηγός ΓΕΑ ο Δημοσθένης Γρηγοριάδης και Αρχηγός ΓΕΝ ο Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας, ο οποίος για παράδειγμα ήταν ο εν πλω διοικητής που διαχειρίστηκε την ελληνοτουρκική κρίση το 2020.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και η μεγαλύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, είναι οι δύο άξονες στους οποίους καλείται να κινηθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παράλληλα, όπως είναι αυτονόητο, με τη διαφύλαξη των εθνικών συνόρων και την αντιμετώπιση κάθε εξωτερικής απειλής.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικαλεστεί την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις ως απάντηση σε όσους τον επικρίνουν για απομάκρυνση της Νέας Δημοκρατίας από τις παραδοσιακές γραμμές της, καλώντας τους να συγκρίνουν με την κατάσταση πριν από τέσσερα χρόνια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, της ανάγκης αυταπόδεικτης εμπειρίας στη διαχείριση κρίσεων, ήταν και η επιλογή του Θεόδωρου Βάγια, στην αρχηγία του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς ήταν ο άνθρωπος, που αντιμετώπισε ως διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων τις καταστροφικές πλημμύρες και τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι.
Η ασφάλεια αποτελεί έναν από τους πυλώνες, που η κυβέρνηση στοχεύει να ενισχύσει στο μέγιστο βαθμό, παράλληλα με την προώθηση μεταρρυθμιστικών τομών σε άλλα πεδία πολιτικής, που κρίνεται ότι στο σύνολό τους αλλάζουν το τοπίο και την καθημερινότητα των πολιτών, ένα από τα «στοιχήματα», που έχει θέσει στη δεύτερη τετραετία.