Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών και παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη, σε περίπτωση ασυμφωνίας έστειλε ο πρωθυπουργός, σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum». Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε, μάλιστα, πως η στάση ουδετερότητας που τηρεί το ΝΑΤΟ δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από τον ίδιο.
«Υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε –εάν δεν μπορούμε– να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας» τόνισε χαρακτηριστικά σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum».
Κάλεσε επίσης την ΕΕ να εφαρμόσει «καρότο και μαστίγιο» απέναντι στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ να αφήσει τις «ίσες αποστάσεις». Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι έχει συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν δύο φορές από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως Πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ωστόσο ότι δυστυχώς, δεν έλαβε την ανταπόκριση που ανέμενε. «Αυτό που είδαμε από την Τουρκία το τελευταίο έτος είναι ουσιαστικά η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεννόησης, το οποίο θεωρούμε άκυρο και παράνομο, μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, και το οποίο σαφώς παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επειδή δεν αναγνωρίζει καθόλου Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για τα ελληνικά νησιά. Είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο, εντελώς παράνομο και όχι μόνο κατά τη δική μας άποψη. Όλοι νομίζω θα την συμμερίζονταν», επεσήμανε.
«Στο ΝΑΤΟ νομίζω πώς είναι πολύ σαφές ότι αυτή η στάση ουδετερότητας, ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με δύο μέλη του ΝΑΤΟ και άρα δεν θα παρέμβουμε, δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από εμένα. Το έθεσα και στον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ, ότι συνεισφέρουμε στον ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχος χώρα και προσδοκούμε, όταν αισθανόμαστε πως ένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος συμπεριφέρεται κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα δικά μας συμφέροντα, να μην υιοθετεί το ΝΑΤΟ αυτή την στάση των ίσων αποστάσεων και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές διαφορές. Είναι βαθύτατα άδικο για την Ελλάδα», τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Για κορονοϊό: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην πέσουμε θύματα της επιτυχίας μας»
Στον διάλογο που είχε με τον καθηγητή του Χάρβαρντ και εκτελεστικό διευθυντή του «The Aspen Strategy Group», Νίκολας Μπερνς, ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας πως τώρα «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην πέσουμε θύματα της επιτυχίας μας» λόγω εφησυχασμού. Τόνισε πως η χρήση της μάσκας είναι σημαντική γιατί δεν μπορούμε να κλείσουμε ξανά την οικονομία, καθώς και ότι «οι τομείς της ψυχαγωγίας, των ταξιδιών, του τουρισμού επλήγησαν ιδιαίτερα και η ανάκαμψη των τομέων αυτών θα είναι ένας προβληματισμός μακροχρόνιος», προσθέτοντας πως κύριο μέλημα είναι να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Αναφορικά με τoν covid, αυτό που κάναμε ήταν να ακούσουμε τους ειδικούς. Αποφασίσαμε να κλείσουμε την οικονομία νωρίς και να μην περιμένουμε τις εξελίξεις, δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς, εστιάσαμε πολύ στο μήνυμά μας και προσπαθήσαμε να πείσουμε τους Έλληνες ότι αυτή πρέπει να είναι μία συλλογική προσπάθεια και όλοι θα κερδίσουμε αν καταφέρουμε να περιορίσουμε το πρώτο κύμα της επιδημία. Και πράγματι ήταν εντυπωσιακό το πώς αντέδρασε ο ελληνικός λαός.
Επέδειξε εξαιρετική πειθαρχία, το οποίο μας επέτρεψε να περιορίσουμε πλήρως το πρώτο κύμα της επιδημίας και να αρχίσουμε σταδιακά να χαλαρώνουμε τα προστατευτικά μέτρα και να επαναφέρουμε την οικονομία σε κάποια φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας. Φυσικά, πρέπει να σημειώσω ότι καθώς ανοίγουμε την οικονομία, τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο, κάνουμε περισσότερα τεστ με πιο έξυπνο τρόπο, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην πέσουμε θύματα της επιτυχίας μας. Ο κόσμος εφησυχάζει και, ναι, είναι κουραστικό να πρέπει να τηρούμε πάντα αποστάσεις και να φοράμε μάσκα. Δίνουμε μεγάλη σημασία στη μάσκα και ουσιαστικά έχουμε κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε ορισμένους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν μπορεί να διασφαλιστεί κοινωνική αποστασιοποίηση. Άλλαξα τη φωτογραφία στο προφίλ μου με μία φωτογραφία, στην οποία φοράω μάσκα. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η μάσκα είναι σημαντική γιατί -στην ουσία- δεν μπορούμε να κλείσουμε και πάλι την οικονομία και όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ζούμε με τον ιό μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο».
«Έχουμε βελτιωθεί πάρα πολύ στην ιχνηλάτηση επαφών, προσπαθούμε να απομονώνουμε γρήγορα τυχόν εξάρσεις και μπορούμε ακόμα να το κάνουμε, και φυσικά θεωρώ ότι ανοίξαμε τη χώρα στους ξένους τουρίστες με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο. Όλοι οι επισκέπτες της χώρας μας πρέπει να συμπληρώνουν ένα έντυπο εντοπισμού επιβάτη και εφαρμόζουμε έναν ιδιαίτερα πολύπλοκο αλγόριθμο, ο οποίος καθορίζει ποιος πρέπει να υποβληθεί σε τεστ κατά την είσοδο στη χώρα. Έχουμε κάνει τεστ σε σχεδόν 240.000 άτομα από τα περίπου δύο εκατομμύρια που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, συνεπώς έχουμε μία πολύ καλή βάση δεδομένων, η οποία μας δείχνει αν υπάρχει πρόβλημα σε άλλες χώρες.
Για παράδειγμα, πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε ότι τα Βαλκάνια ήταν μία προβληματική περιοχή και συνεπώς περιορίσαμε την πρόσβαση από Βουλγαρία και Ρουμανία και οι επισκέπτες από τις χώρες αυτές πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για να εισέλθουν στη χώρα. Συνεπώς, η προσέγγιση πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα, πρέπει να είναι επιστημονική, αλλά νομίζω ταυτόχρονα πρέπει να εμπεριέχει και αρκετή ενσυναίσθηση -ξέρετε την ελληνική λέξη φιλότιμο που δεν μεταφράζεται ακριβώς στα αγγλικά, αλλά αφορά μία αίσθηση περηφάνειας για τα επιτεύγματά μας- και συνεπώς τώρα που βλέπουμε τον αριθμό των κρουσμάτων να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, πρέπει να προσπαθήσουμε λίγο παραπάνω για να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις που μας έχουν δώσει οι επιδημιολόγοι», πρόσθεσε.
Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εκτίμησή του είναι πως θα ακολουθήσει ένας μακροχρόνιος προβληματισμός για την ανάκαμψη των τομέων της ψυχαγωγίας, των ταξιδιών και του τουρισμού, καθώς αυτοί οι τομείς επλήγησαν ιδιαίτερα, και εξήγησε: «Είπαμε, λοιπόν, ότι θέλουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό αλλά με ασφάλεια. Συνεπώς, έχουμε τα πρωτόκολλα ελέγχου όσων έρχονται στην Ελλάδα, είμαστε εξαιρετικά αυστηροί αναφορικά με την προστασία των υπαλλήλων στον κλάδο φιλοξενίας. Δεν θα βρείτε, λοιπόν, κανέναν επαγγελματία που δεν θα φοράει μάσκα, σερβιτόροι, προσωπικό ξενοδοχείων, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία τους. Υπάρχουν δωμάτια COVID στα ξενοδοχεία αν εμφανιστεί κρούσμα, τα νοσοκομεία μας είναι εξοπλισμένα κατάλληλα, ακόμα και σε μικρά κέντρα υγείας στα νησιά υπάρχουν κλίνες COVID, και φυσικά επαναλαμβάνουμε το μήνυμα ότι μπορείτε να ζήσετε μία φανταστική εμπειρία στην Ελλάδα, αλλά θα ήταν καλό να αποφεύγετε τα πολυσύχναστα beach bar ή τις ντισκοτέκ γιατί εκεί είναι το πρόβλημα».