Μήνυμα Α. Τσίπρα προς Τουρκία για Αιγαίο, Κύπρο, αλλά και συνεργασίες

Μήνυμα Α. Τσίπρα προς Τουρκία για Αιγαίο, Κύπρο, αλλά και συνεργασίες

"Οι καιροί είναι δύσκολοι για την ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας. Επιτάσσουν ένα νέο επίπεδο επικοινωνίας και επαφής μεταξύ των χωρών, οι οποίες έχουν την ικανότητα και τη βούληση να τη διασφαλίσουν, βασιζόμενες στην εμπιστοσύνη και με στόχο τη συνεργασία – όποτε είναι δυνατόν, όχι μόνο όταν είναι απαραίτητο- επί τη βάση του διεθνούς δικαίου", αναφέρει σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Sabah ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αφορμή την επίσκεψή του στη γειτονική χώρα.

"Η επίσκεψή μου στην Τουρκία στις 18 Νοεμβρίου, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Ahmet Davutoglu, θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να αναζωογονηθούν οι σχέσεις, ειδικά στο πλαίσιο της αυξανόμενης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως στο θέμα της ασφάλειας, ήταν κοινή η καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, όπως ήταν και για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, την Άγκυρα, τη Μαδρίτη, το Σουρούτς και τη Μοσούλη. Το ίδιο ισχύει και για τις βόμβες στη Δαμασκό, τις επιθέσεις με χημικά όπλα στο Ιράκ και τις εκτελέσεις στη Λιβύη. Απαντώντας στο ψευτοδίλημμα ανάμεσα στις στρατιωτικές δικτατορίες και στο βίαιο ισλαμικό φονταμενταλισμό, σημειώνει πως «η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη: απορρίπτουμε και τα δύο».

Επιπλέον, αναφέρει πως ως μέλη του ΟΑΣΑ και το ΝΑΤΟ χρειάζεται να ανανεωθούν οι προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Ουκρανία, όπως επίσης και στην Αφρική καθώς «ο πόλεμος δεν οδηγεί σε λύσεις ούτε ανοίγει το δρόμο για τη δημοκρατία».

Για το θέμα της Κύπρου, αναγνωρίζει τη σημασία του να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Επιδίωξη είναι «ένα ελεύθερο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία του λαού του – Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και άλλων κοινοτήτων. Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια υπό την απειλή του πολέμου και των συνεχών εναέριων παραβιάσεων, γι' αυτό είναι απαραίτητος ο διάλογος ώστε οι γειτονικές σχέσεις να διέπονται από διεθνείς κανονισμούς".

Στο ζήτημα της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως "είναι σαφές πως χωρίς ειρήνη στη Συρία και στο Ιράκ και χωρίς σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών αυτών των χωρών στην πατρίδα τους ώστε να δοθεί τέλος στην κρίση. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με τρόπο ανθρώπινο και αποτελεσματικό. Η Τουρκία έχει υποστεί ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό βάρος για να στηρίξει τους εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ και τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που καταστούν την κατάσταση μη βιώσιμη".

Τέλος, ανέφερε πως και οι δύο χώρες χρειάζεται να δημιουργήσουν νέα δίκτυα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού και του εμπορίου, ενώ ανέδειξε και τη σημασία της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ μέσω της προώθησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.