Την προσεχή Τετάρτη (22/01) η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να επιλέξει ως τον επόμενο Πρόεδρο του Σώματος τον Νικήτα Κακλαμάνη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Η ψηφοφορία είναι φανερή μετά από τροποποίηση που επήλθε στον Κανονισμό της Βουλής, επί προεδρίας Νίκου Βούτση, το 2017. Μέχρι την εκλογή του νέου Προέδρου, τα εν λόγω καθήκοντα θα ασκεί ο α' αντιπρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ποιοι αναμένεται να τον ψηφίσουν
Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να πράξουν στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής όταν κλήθηκε την Πέμπτη (16/01) να σχολιάσει τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει ότι «δεν μπορώ να δεσμεύσω ένα κόμμα, αλλά όλοι ξέρετε πόσο εκτιμούμε τον κ.Κακλαμάνη και πόσο τον αγαπάμε. Έχει τις απόψεις του και είναι σταθερός σε αυτές, διαφωνούμε πολιτικά, αλλά είναι αγαπητός».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος είχε αναφέρει: «Υπάρχει μια παράδοση και στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε άλλους φορείς και στη Βουλή, να σχηματίζονται ευρείες πλειοψηφίες στο πρόσωπο που προτείνει η παράταξη που έχει την πλειοψηφία. Ο Νικήτας Κακλαμάνης ξέρει την εκτίμηση που του τρέφω. Πάντα ήταν μια φωνή λογικής».
Επίσημη θέση δεν έχει πάρει ούτε η Νέα Αριστερά, ενώ η Ελληνική Λύση κλίνει προς το «ναι». Οι Σπαρτιάτες δεν έχουν αποφασίσει ακόμα, αλλά σημειώνουν ότι υπάρχει εκτίμηση στο πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη.
Από τη μεριά του το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής. «Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι καθαρά επιλογή της κυβέρνησης και εξυπηρετεί βεβαίως αυτές τις πολιτικές», ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real». Ούτε οι 10 βουλευτές της Νίκης πρόκειται να στηρίξουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τον τρίτο τη τάξει πολιτειακό θεσμό της χώρας.
Από τους 23 ανεξάρτητους ανοιχτά υπέρ έχουν ταχθεί οι Χ. Κατσιβαρδάς, Α. Λινού, Γ. Σαρακιώτης και Α. Παπαϊωάννου, ενώ οι περισσότεροι δεν φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις. Θετικοί είναι και οι πέντε βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας (Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου, Γιώτα Παύλου και Θεοδώρα Τζάκρη).
Το βιογραφικό του Ν. Κακλαμάνη
Ο Νικήτας Κακλαμάνης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1946. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971 και ειδικεύτηκε στον τομέα της Ακτινοθεραπείας - Ογκολογίας. Το 1981 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1989 εξελέγη ομόφωνα επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στην Ογκολογία - Ακτινοθεραπεία.
Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ το 1990, της οποίας διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1993 επανεξελέγη βουλευτής στην Α' Περιφέρεια Αθηνών και τον Ιούνιο του 1994 εξελέγη ευρωβουλευτής με το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επίσης, διετέλεσε τακτικό μέλος των μεικτών Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Τουρκία και την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του επισκέφθηκε, επισήμως, δέκα φορές την Τουρκία και είχε συναντήσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας, προσπαθώντας να προωθήσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα του ελληνισμού της Πόλης.
Στις εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών με τη ΝΔ και στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας του κόμματος. Έναν χρόνο αργότερα εξελέγη συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ.
Στις εκλογές του 2004 επανεξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών με τη ΝΔ, κερδίζοντας μία εκ των κορυφαίων θέσεων στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών του.
Στις 17 Ιουνίου 2012 εκλέγεται εκ νέου βουλευτής Α' Αθηνών με τη Ν.Δ.
Το 2015, στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών και στις 6 Φεβρουαρίου 2015 εξελέγη Δ' αντιπρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, επανεξελέγη Δ' αντιπρόεδρος της Βουλής συγκεντρώνοντας 267 ψήφους από το σύνολο των βουλευτών.
Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη εκ νέου βουλευτής Α' Αθηνών και στις 18 Ιουλίου εξελέγη Α' αντιπρόεδρος της Βουλής καθώς ψηφίστηκε από 290 βουλευτές, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τα κοινοβουλευτικά χρονικά.
Από το 1975 έως και το 2008 υπηρέτησε στο Νοσοκομείο «Αρεταίειο», όπου από το 1983 ήταν υπεύθυνος ενός από τα δύο τμήματα Ακτινοθεραπείας του Νοσοκομείου. Έχει μεγάλο επιστημονικό-ερευνητικό έργο και είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες.
Από το 1975 έως το 1989 ασχολήθηκε με τον ιατρικό συνδικαλισμό εκλεγόμενος συνεχώς πρώτος σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των ιατρών. Κορύφωση αυτής της πορείας είναι η εκλογή του το 1987, για δεύτερη φορά, στη θέση του γενικού γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με το πρωτοφανές ποσοστό του 93% των ψήφων της παράταξης με την οποία εξελέγη.
Το 1986 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και το 1987 μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.
Τον Μάρτιο του 2004 ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θέση στην οποία υπηρέτησε έως τον Φεβρουάριο του 2006.
Στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας» και ανέλαβε, επισήμως, καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2007, έως τον Ιανουάριο του 2010.
Την 15η Μαΐου 2007 εξελέγη πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), έως τον Οκτώβριο του 2011.