Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας για την καινοτομία στην εκπαίδευση παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως από το βήμα του φόρουμ καινοτομίας του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Η Καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης: Μία ελληνογερμανική συνεργασία», που διοργανώνεται σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η κ. Κεραμέως τόνισε στην ομιλία της πως «δεν αρκεί να έχουμε μονάχα ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα και μία καινοτόμο αγορά εργασίας: η τελική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αφορά στην διασύνδεση των δύο προκειμένου να μπορέσει η καινοτομία να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης» και συνέχισε: «Σε αυτή την κατεύθυνση, μπορεί να συμβάλλει και η συστηματική καλλιέργεια του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, η πρακτική άσκηση μαθητών και φοιτητών, η δια βίου μάθηση, καθώς και το "upskilling" και "reskilling" αν θέλουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά εργασίας».
«Το φόρουμ καινοτομίας είναι ένας κόμβος δραστηριότητας για την σύλληψη ιδεών και καινοτόμων συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν την σημερινή εκδήλωση ένα φάρο ελπίδας για το μέλλον των ελληνογερμανικών σχέσεων. Θα ήθελα να εστιάσω ιδίως στο τρίπτυχο εκπαίδευση-καινοτομία-επιχειρηματικότητα. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις εξελίσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και δημιουργούν πρόσφορο πεδίο για την πρόοδο και την ανάπτυξη της οικονομίας και της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Παράλληλα, όμως αποτελούν και μια μεγάλη πρόκληση καθώς η δομή των εκπαιδευτικών συστημάτων, της αγοράς εργασίας και η διασύνδεση των δύο πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες απαιτήσεις», είπε στον χαιρετισμό της η υπουργός Παιδείας και Θρησεκυμάτων.
«Μεταξύ των βασικών στόχων του Υπουργείου Παιδείας είναι η γεφύρωση αυτού του χάσματος. Στην προσπάθεια αυτή στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας η συνεργασία των δύο χωρών μας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο», τόνισε.
«Τι κάνει το Υπουργείο για την καινοτομία στην εκπαίδευση: πολλά και διαφορετικά, θα αναφέρω μόνο ορισμένα ενδεικτικά: προωθούμε συστηματικά την καλλιέργεια ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων για να μπορέσουν οι μαθητές να προσαρμοστούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, την εισαγωγή νέων θεματικών στα σχολεία. Το υπουργείο μας σκοπεύει να εντάξει και την επιχειρηματικότητα, μια έννοια δαιμονοποιημένη στο παρελθόν και ήδη βλέπουμε τους μαθητές και τους φοιτητές μας να διαπρέπουν σε διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με φρέσκες ιδέες σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη η ψηφιακή εκπαίδευση και η ρομποτική, όπως είπε.
«Η καινοτομία κατέχει σημαντική θέση όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και της επιχειρηματικότητας. Η καινοτομία αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής της Ευρώπης 2020, στο πλαίσιο της οποίας η Ε.Ε έχει θέσει ως στόχο να καταστεί Ένωση καινοτομίας. Οικοσυστήματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας όπως το σημερινό φόρουμ αποτελούν τον βασικό πυλώνα προς μια βιώσιμη και τεχνολογικά προηγμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα παρόλο που ανήκει στην κατηγορία των μετρίων καινοτόμων χωρών έχει σημειώσει ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι κάτι στο οποίο σκοπεύουμε να εστιάσουμε ως κυβέρνηση έτι περαιτέρω», συμπλήρωσε η κ. Υπουργός.
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία παρέχουν γόνιμο έδαφος για την ανάδειξη καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων. Η μεταξύ μας συνεργασία είναι ιδιαίτερα ελπιδιφόρα. Οι εξελίξεις δημιουργούν μια εξαιρετικά ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία. Αν θέλουμε να είμαστε στο προσκήνιο της καινοτομίας και της ανάπτυξης πρέπει να επενδύσουμε σε συνεργασίες που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Και σε αυτό στοχεύει και η σημερινή εκδήλωση την οποία υποστηρίζει ολόθερμα η ελληνική κυβέρνηση», κατέληξε η κ. Κεραμέως.