Εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή άλλους ειδικούς λόγους και μεταβατικό στάδιο εφαρμογής, θα προβλεφθεί κατά την κατάργηση του καθεστώτος των «αιώνιων» φοιτητών, δηλώνει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της. Η υπουργός Παιδείας κάνει λόγο για «απελευθέρωση του σχολείου από τον εναγκαλισμό του υπουργείου» και για «σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων».
Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι η απελευθέρωση των σχολείων «σημαίνει ουσιαστικά να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας να απλοποιήσουμε διαδικασίες και να καταργήσουμε υδροκέφαλες συγκεντρωτικές δομές. Να απλοποιήσουμε για παράδειγμα τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, όπως οι σχολικές εκδρομές, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς Ολυμπιάδες κ.ά»
Για τις πανελλαδικές εξετάσεις δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν φέτος αλλαγές, ενώ οι όποιες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής εξετάζονται σε βάθος χρόνου, κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αναφέρει, πάντως, ότι ήδη μελετώνται να γίνουν από φέτος σημαντικές αλλαγές στην εξεταστέα ύλη των μαθημάτων.
Η κ. Κεραμέως επισημαίνει ότι θα επανέλθει ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων «ως νησίδων αριστείας και καινοτομίας».
Ξεκαθαρίζει επίσης ότι παρά τη διαφωνία της ΝΔ με την «άναρχη και άτακτη» συγχώνευση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ, το νέο καθεστώς θα παραμείνει, καθώς όπως εξηγεί «προέχει να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νέους που έχουν ήδη επιλέξει τα νέα τμήματα και στις οικογένειές τους».
Η υπουργός Παιδείας υπογραμμίζει ότι θα καθιερωθεί βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ θα επιδιωχθεί η σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας.
Δηλώνει, τέλος, ότι δεν θα προχωρήσει η έξοδος των κληρικών από το μισθολόγιο του Δημοσίου, την οποία προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.