"Υπάρχει ένας πολύ ισχυρός συμβολισμός στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ότι για εμάς προέχει, όχι η είσπραξη οποιουδήποτε προστίμου, αλλά το να συμβολίσουμε ότι εδώ προέχει η ανθρώπινη ζωή", δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο FM 104,9", σχετικά με την έναρξη εφαρμογής του νέου ΚΟΚ.
"Δεν είναι εισπρακτικό το ζήτημα, είναι ζήτημα ανθρώπινης ζωής και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι", τόνισε και διευκρίνισε: "Αυτό, το οποίο σήμερα ουσιαστικά αρχίζει να ισχύει δεν έχει σχέση άμεσα με τα εισοδηματικά κριτήρια, έχει σχέση με τη μείωση των προστίμων κατά 50% στις περισσότερες παραβάσεις, εκτός από τις πολύ σοβαρές, που είναι η υπέρβαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής, ή η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, ή η παραβίαση του stop, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ".
"Στις πολύ σοβαρές παραβάσεις", εξήγησε, "το πρόστιμο παραμένει στο ύψος που ήταν προ της παρεμβάσεώς μας, ενώ όλα τα υπόλοιπα μειώνονται κατά 50% και υπάρχουν συγκεκριμένες παραβάσεις, στις οποίες δεν υπάρχει καν χρηματικό πρόστιμο, αλλά υπάρχει αφαίρεση - για λόγους συμβολισμού - του διπλώματος και της άδειας κυκλοφορίας, για 60 μέρες την πρώτη φορά και 120 την δεύτερη φορά, κι΄αυτά είναι η ζώνη ασφαλείας, το κράνος, η χρήση κινητού τηλεφώνου, το παρκάρισμα σε ράμπα, ούτως ώστε να καταλαβαίνει κάποιος ότι δεν προέχει εδώ το χρηματικό πρόστιμο, αλλά πόσο μεγάλη είναι η ηθική και κοινωνική απαξία της πράξης".
Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση με εισοδηματικά κριτήρια του ύψους των προστίμων που προβλέπονται για σειρά παραβάσεων ο κ. Μαυραγάνης διευκρίνισε: "Υπάρχει πράγματι μία εξουσιοδότηση στον νόμο, για να συνδεθούν τα πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια προς την κατεύθυνση περαιτέρω αποτελεσματικότητας των μέτρων, που ήδη έχουμε λάβει μέσα στον παρόντα κώδικα. Νομίζω ότι θα δώσουμε ένα χρονικό διάστημα να δούμε πώς πηγαίνει η εφαρμογή του παρόντος ΚΟΚ, όπως τον τροποποιήσαμε και στη συνέχεια να δούμε, αν χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη διασύνδεση. Ουσιαστικά στην κατηγορία από 50.000 έως 100.000 ευρώ εισοδήματος θα πληρώνουν το πρόστιμο το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα [...] Πάνω από 100.000 εισοδήματος το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται".
Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο βεβαίωσης των προστίμων διαβεβαίωσε πως "από εδώ και πέρα με τη διασύνδεση που θα κάνουμε στα μητρώα, θα βεβαιώνονται τα πάντα στην εφορία και θα χάνει ο άλλος τη φορολογική του ενημερότητα, άρα θα τον συμφέρει έτσι κι΄αλλιώς να πάει να πληρώσει το πρόστιμο".
"Η κλήση θα βεβαιώνεται και θα στέλνεται στο σπίτι όταν θα αρχίσει - και αν θα αρχίσει - να εφαρμόζεται το μέτρο της διασύνδεσης με εισοδηματικά κριτήρια, γιατί δεν θέλουμε να γνωρίζει ο αστυνομικός, ο οποίος βεβαιώνει εκείνη τη στιγμή την παράβαση, ποιο είναι το εισόδημα του ανθρώπου που του βεβαιώνει την παράβαση. Θα βεβαιώνει αυστηρά και μόνο τον τύπο της παράβασης. Αυτό θα γίνεται αυτομάτως με τη διασύνδεση που θα υπάρχει στα μητρώα της αστυνομίας, του Μεταφορών και της ΑΑΔΕ, θα πηγαίνει στην ΑΑΔΕ, η οποία θα το αποστέλλει στο σπίτι, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το κριτήριο της διασύνδεσης με το εισοδηματικό κριτήριο", πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Intime News