«Πρέπει να υπάρξει ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης για το πώς θα κινηθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, να εκμεταλλευτούμε τις συμμαχίες που έχουμε ως χώρα», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, βουλευτής -και εκ νέου υποψήφιος- στην εκλογική περιφέρεια Χίου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός του ΕΛΚ και στη συνάντηση που θα έχει με την καγκελάριο κ. Μέρκελ σε σχέση με την Τουρκία.
«Από τις 7 Μαΐου ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, αν συνεχίσει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, την Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη», είπε ο κ. Μηταράκης, παρατηρώντας ότι η Τουρκία «έχει επιλέξει στρατηγικά, εδώ και καιρό, να αρχίσει να απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό και ατλαντικό πλαίσιο», ενώ προσπαθεί «ανοίγοντας πολλαπλά μέτωπα, όπως τα μέτωπα που τώρα ανοίγει με το ψευδοκράτος στην Κύπρο, να έχει πολλά διαπραγματευτικά χαρτιά, όταν τελικά καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
«Είχα πει πρόσφατα -και ξέρω ότι υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις γι'' αυτό- ότι η υποχωρητικότητα της Ελλάδος και στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στις συζητήσεις που είχαν γίνει με την Αλβανία για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος, όλα αυτά συνέβαλαν στο να ανοίξουν την όρεξη της Τουρκίας και στο μέτωπο της Κύπρου», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις προθέσεις της ΝΔ σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μηταράκης εξήγησε: «Ήταν μία κακή συμφωνία, παραμένει μία κακή συμφωνία. Η δυνατότητα που έχει τώρα η Ελλάδα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να προβάλλει σημεία τα οποία θα ισχυροποιήσουν τις ελληνικές θέσεις [...] να καταφέρουμε -με συμφωνία πλέον υποχρεωτικά με τη γείτονα χώρα- να βελτιώσουμε κάποια σημεία, τα οποία θα είναι θετικά για τη σχέση καλής γειτονίας, αλλά και τα ελληνικά κυριαρχικά συμφέροντα. Οι συμφωνίες αλλάζουν, αλλά αλλάζουν με συμφωνίες, δεν ακυρώνονται μονομερώς. Η χώρα μας δεν είναι μία χώρα, η οποία θα φύγει από διεθνείς συμφωνίες, γιατί αν συμβεί στη γειτονιά μας αυτό και από άλλες χώρες, αυτό θα είναι πολύ δυσμενές για την Ελλάδα. Γι'' αυτό, όμως, είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη όσων καταψήφισαν τότε την πρόταση δυσπιστίας --και πολλοί από αυτούς μετά το μετάνιωσαν ή κάνανε ότι το μετάνιωσαν, αλλά όπως φαίνεται -στην πολιτική και στην πραγματικότητα- ήταν αργά».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις επισημάνσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σχετικά με τη στατιστική αποτύπωση του ελληνικού χρέους και του ελλείμματος από το 2004 έως το 2010 ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία θεωρώ ότι έδινε τα σωστά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -αν υπήρχαν θέματα αντικειμενικά δεν το γνωρίζω- αλλά ας πάμε στο πολιτικό σκέλος αυτής της υπόθεσης: Στις εκλογές του 2009 η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε ξεκάθαρα προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι λόγω των γεγονότων στη διεθνή οικονομία, που ξεκίνησαν από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, θα υπάρχουν επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία. Έπρεπε, λοιπόν, η χώρα μας να πάρει από μόνη της έναν επαρκή αριθμό μέτρων, τα οποία θα ήταν φυσικά ένα ελάχιστο ποσοστό των μέτρων, που τελικά πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου με το πρώτο μνημόνιο. Έπρεπε να τα πάρουμε νωρίς, να δείξουμε ένα σχέδιο και μια αποφασιστικότητα, για να αντιμετωπίσουμε τους κλυδωνισμούς στη χώρα μας, προχωρώντας τότε εμείς στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Απέναντί μας είχαμε τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος πέραν του τα "λεφτά υπάρχουν", υποτίμησε τη χώρα μας με τα σχόλια περί "τιτανικών", τα σχόλια περί διαφθοράς και τελικά βρεθήκαμε χωρίς σχέδιο απέναντι στις διεθνείς αγορές».
Σε ό,τι αφορά τον στόχο της ΝΔ για την επίτευξη αυτοδυναμίας μέσα από την κάλπη της 7ης Ιουλίου ο κ. Μηταράκης επισήμανε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να δυναμιτίσει την πολιτική ζωή, πέρασε τον νόμο της απλής αναλογικής. Αν, δηλαδή, βρεθούμε σε ένα γεγονός, όπως τον Μάιο του 2012, που τα κόμματα δε συμφώνησαν -συμφώνησαν μετά τις εκλογές του Ιουνίου- και πάμε σε διπλές εκλογές, αυτό θα δημιουργήσει μια πλήρη ακυβερνησία στη χώρα. Σε περίπτωση πεντακομματικής, ή εξακομματικής ή επτακομματικής Βουλής, θα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί συμφωνία, λαμβανομένου υπόψη ότι υπάρχουν και κόμματα, με τα οποία η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί, δεν θέλει και δε θα επιδιώξει να συνεργαστεί. Κατά συνέπεια πρέπει η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου να μπορέσει να προχωρήσει στη στήριξη μιας ισχυρής κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι δεδομένο στο ελληνικό πολυκομματικό σύστημα. Ακούμε δηλώσεις από τα άλλα κόμματα, τα οποία δεν προδιαγράφουν μία δεδομένη διάθεση συνεργασίας. Είναι πολύ αμφίσημα τα σχόλια που ακούμε από τα άλλα κόμματα, τα οποία προσέρχονται στις εθνικές εκλογές. Κατά συνέπεια η αυτοδυναμία προκύπτει ως ανάγκη για να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση. Βέβαια κανείς δεν προεξοφλεί το εκλογικό αποτέλεσμα, η κάλπη το πρωί της Κυριακής θα είναι άδεια και θα γεμίσει μέχρι το βράδυ. Γι'' αυτό [...] ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ένα κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εθνικές εκλογές. Δε δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός και καμία προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος. Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι, αλλά δεν προεξοφλούμε τίποτα».