Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Να υποβαθμίσει τις καταγγελίες για την κατάσταση στην ΕΡΤ επιχείρησε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παπάς κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή. «Σε υπόνοιες και υπονοούμενα δεν πρέπει να είμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε», είπε λακωνικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι όποιος έχει συγκεκριμένα πράγματα να πει, η κυβέρνηση θα… ανταποκριθεί.
Νωρίτερα, όχι μόνο δεν είχε απαντήσει στην επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ, αντιθέτως ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσίασε την ΕΡΤ κάτι σαν… BBC.
Με φράσεις όπως η ΕΡΤ είναι στην καλύτερη της φάση από τότε που άνοιξε ή «η ΕΡΤ είναι το μοναδικό κανάλι με υβριδική τηλεόραση», ο κ. Παπάς πέταξε ουσιαστικά την μπάλα στην εξέδρα. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ΕΡΤ ήταν παρούσα σε όλα τα μεγάλα γεγονότα από τον πραξικόπημα της Συρίας μέχρι και το Σκοπιανό, «την ώρα που τα υπόλοιπα κανάλια αγρόν ηγόραζαν και δεν πήραν χαμπάρι»! «Για να μην μιλήσω για την κλοπή της εικόνας. Είναι ακριβό να στείλεις κάμερα, θα έρθει η ώρα η διοίκηση να παρέμβει για όσους χρησιμοποιούν εικόνα χωρίς άδεια», πρόσθεσε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Την ίδια ώρα, ισχυρίστηκε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πρόβλημα χρονισμού, εξηγώντας ότι η επερώτηση συνέπεσε με το 1.000.000 τηλεθεατές, οι οποίοι παρακολούθησαν το ντέρμπι Άρης – ΠΑΟΚ. «Εδώ συγκρούονται δυο λογικές. Από τη μια «ασυδοσία για ιδιώτες - μαύρο για δημόσια τηλεόραση» και από την άλλη «ρύθμιση κι ανάπτυξη με ισχυρό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα», είπε κλείνοντας ο Υπουργός Ψηφιακής Πολτιικής.
Νωρίτερα, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε τα πυρά της προς τον κ. Παπά. «Στη Νέα Δημοκρατία, στηρίζουμε τη δημόσια τηλεόραση. Δυστυχώς, αυτό που έχουμε σήμερα δεν είναι δημόσια τηλεόραση, είναι κρατική τηλεόραση που λειτουργεί ως φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας», είπε αρχικά η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου.
Στη συνέχεια απαρίθμησε τις αλλεπάλληλες και σοβαρές καταγγελίες όσον αφορά στη διοίκηση και στη λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε., οι οποίες έχουν γίνει τόσο από στελέχη της ΕΡΤ Α.Ε. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας σχετικά αποσπάσματα στα πρακτικά. «Στόχος μας είναι η ΕΡΤ να γίνει ένα πραγματικά δημόσιο και ακηδεμόνευτο μέσο μαζικής ενημέρωσης. Από απεχθές σύμβολο κομματοκρατίας και εργαλείο απροκάλυπτης προπαγάνδας και λασπολογίας, να γίνει επιτέλους υπόδειγμα πραγματικής δημόσιας τηλεόρασης σύμφωνα με τα καλύτερα διεθνή πρότυπα. Με συντακτική και λειτουργική ανεξαρτησία, πλήρως προσαρμοσμένη στο ψηφιακό περιβάλλον, με τις αξίες του Πλουραλισμού, της Αξιοκρατίας και της Αντικειμενικότητας ως σημαία και τις έννοιες της λογοδοσίας, διαφάνειας και ευθύνης ως πλαίσιο διακυβέρνησης», είπε κλείνοντας.
Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η ΕΡΤ κοστίζει 190 εκ. ευρώ και οι τηλεθεάσεις της δεν ξεπερνούν το 6,8%! «Ποτέ στο παρελθόν αυτό το τελικό τηλεοπτικό προϊόν της ΕΡΤ δεν ήταν τόσο απαξιωμένο στη συνείδηση του τελικού κριτή, δηλαδή του μέσου τηλεθεατή», συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος , ο οποίος θύμισε ότι ο κ. Παπάς είναι «εκείνος ο Υπουργός που συνέδεσε το όνομά του με την πλέον απροκάλυπτη και συγχρόνως ανερυθρίαστη προσπάθεια ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, η οποία ευτυχώς κατέπεσε στο κενό». «Η αποκρουστική εικόνα ενός δημοσίου φορέα που ουσιαστικά διοικείται από ανομιμοποίητες παραδιοικήσεις, που σπαράσσεται από εμφύλιους πολέμους σκοτεινών φατριών με ιδιοτελέστατα κίνητρα και που τελικά μέσα σ' αυτό τον δυσώδη βούρκο, ασφυκτιά και πνίγεται το αναφαίρετο ατομικό και δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη αυτής της χώρας σε πραγματική και μέσα στο πλαίσιο του αντικειμενική ενημέρωση», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.
Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, επισήμανε πως αυτό που χρειαζόμαστε υπουργέ είναι αυτό που αποτέλεσε θέση μας σε όλες τις συνελεύσεις, η πυξίδα της ΕΡΤ να είναι κουμπωμένη πάνω στον κοινωνικό παλμογράφο. Δηλαδή στα προβλήματα του άνεργου, των όσων υποφέρουν. Αυτή την ΕΡΤ θέλουμε και γι'' αυτή την ΕΡΤ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε γι αυτό.