«Γιατί δεν κάνετε παρατήρηση σε αυτούς που εισέρχονται χωρίς να φορούν μάσκα», ρωτήσαμε χθες ταμία σε σουπερμάρκετ. «Δεν έχουμε το δικαίωμα, απλώς αν έρθει έλεγχος θα τους επιβάλει πρόστιμο. Αλλά έλεγχος δεν έχει έρθει ως τώρα» μας απάντησε.
Όχι δεν καταφεύγουμε στην εύκολη νεοελληνική καταγγελία «που είναι το κράτος;». Το κράτος δεν μπορεί να είναι παντού, δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πίσω από κάθε πολίτη -παρότι το κράτος θα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους.
Πριν το άνοιγμα του τουρισμού φοβόμασταν για τα χιλιάδες κρούσματα που θα εισρεύσουν. Κάποιοι βολεμένοι (λίγοι ευτυχώς), με το μισθό και την σύνταξη σίγουρα βρέξει χιονίσει, κατηγορούσαν στα social media την κυβέρνηση (δεν έχει σημασία ποια είναι, τα ίδια θα έλεγαν όποια και να ήταν, άλλωστε παγκοσμίως οι κυβερνήσεις το ίδιο έπραξαν), ότι άνοιξε τις πύλες εισόδου και θα «μολυνθούμε» από τους τουρίστες. Δεν τους αφορούσε ο σφαγιασμός που έφερε η πανδημία στις δουλειές του ιδιωτικού τομέα, ο σφαγιασμός στο δικαίωμα στη ζωή.
Υπέστημεν το lockdown, αναγκαστικό αλλά με δραματικές επιπτώσεις. Μεγάλες επιχειρήσεις ζορίζονται, μικρές επιχειρήσεις καταρρέουν. Ανθρωποι εισέρχονται στην επικράτεια της ανεργίας, δηλαδή της απόγνωσης. Η μικρή παραγωγική δομή της χώρας κλονίζεται. Ο Χειμώνας προβάλει ζοφερός για τους εργαζόμενους που εξαρτώνται από τον τουρισμό, και όχι μόνο. Οι εργαζόμενοι της Pizza Hut που κλείνει τα 16 καταστήματά της και αποχωρεί, δεν δούλευαν στον τουρισμό, αλλά είναι «παράπλευρες απώλειες» του ιού. Σε αυτούς θα προστεθούν και άλλοι.
Στην - ακόμη - κοσμοκράτειρα ΗΠΑ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 9,5% το β’ τρίμηνο, μια πτώση που ισούται με ετήσιο ρυθμό ρεκόρ 32,9 %, σύμφωνα με στοιχεία του δικού της υπουργείου Εμπορίου. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του ’40. Οι καταναλωτικές δαπάνες, σύμφωνα πάλι με τους δικούς τους αναλυτές, υποχώρησαν σε ετήσια βάση στο 34%!
Η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, η εύρωστη οικονομικά και ισχυρή βιομηχανικά Γερμανία, συρρικνώθηκε σε μείωση-ρεκόρ 10,1% το β’ τρίμηνο, κάτι που αρχικά δεν αναμενόταν γιατί η Γερμανία δεν είναι τουριστική χώρα, αλλά οι εξαγωγές της κατέρρευσαν. Δεν είχε επίσης πολλά κρούσματα, αλλά τελικά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, όταν στην παγκοσμιοποίηση οι οικονομίες είναι διασυνδεδεμένες, και η πτώση των διεθνών τάσεων επιδρά κυματοειδώς σε όλες.
Είμαστε χώρα - καρυδότσουφλο στη διεθνή θεομηνία, αλλά όσο πιο υγιής αναδυθεί μια χώρα από τον ζόφο, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να ανακάμψει γρήγορα. Και τόσο πιο πολύ μπορεί να κατοχυρωθεί ως brand name οργανωτικής σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας.
Δεν υπέστημεν το lockdown, δεν καταρρέει η ζωή εργαζομένων, δεν στενάζουν ήδη από ανέχεια πολλά νοικοκυριά, για να έχουμε την πολυτέλεια να αφεθούμε για μια ακόμη φορά στον ανέμελο αυτοδοξαστικό χαβαλέ του «έλα μωρέ τώρα» - σήμα κατατεθέν της φαιδράς πορτοκαλέας.
Οι VIP της Μυκόνου, η «χρυσή νεολαία» των χλιδάτων νησιών, οι χρυσοκάνθαροι των prive party, αλλά και η «λαϊκή» νεολαία των άλλων νησιών, της άποψης του «μια ζωή την έχουμε, κι αν δεν την γλεντήσουμε», που συνωστίζονται αγεληδόν στα beach bar, θα πρέπει να καταλάβουν, και να αναλάβουν, την κοινωνική τους ευθύνη.
Χθες ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε: «Φαίνεται ότι η αναζωπύρωση κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες οφείλεται εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού η Μαρία Κέρκχοβ, είπε ότι «Τα κέντρα διασκέδασης, κυρίως τα night club, ενισχύουν τη διάδοση του ιού» ( δεν είχε παραστάσεις από ελληνικά beach bar).
O Γκεμπρεγιέσους είπε επίσης: «Το είπαμε και το ξαναλέμε: Οι νέοι μπορούν να μολυνθούν, οι νέοι μπορούν να πεθάνουν, οι νέοι μπορούν να μεταδώσουν το ιό».
Να κοπεί λοιπόν η αλυσίδα μετάδοσης. Δόξα τω θεώ έχουν χρόνια μπροστά τους να γλεντήσουν. Μπορούν και τώρα. Αλλά με κανόνες.
Φυσικά υπάρχει ο αντίλογος: Οτι είναι δικαίωμα η αυτοδιάθεση του ατόμου, και δικαίωμα η αυτοκαταστροφή του. Συγγνώμη αλλά δεν ισχύει. Θα ίσχυε αν ο ιός δεν ήταν μεταδοτικός, όπως το έιτζ. Εφόσον οι ίδιοι δε το κατανοούν, θα πρέπει να τους αναγκάσει το κράτος να το κατανοήσουν. Και να τους αναγκάσει βιαίως. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κοινωνική συνείδηση επιβάλλεται «από τα πάνω.
Και αν θεωρούν ότι το κράτος καταπιέζει τα ατομικά τους δικαιώματα (βρέθηκαν και κάποιοι «ευαίσθητοι» περί τα δικαιώματα, να το ισχυριστούν στην Ελλάδα), και αφού δεν καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν δικαίωμα να γίνονται φορείς θανάτου, ας απευθυνθούν στον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, να διεκδικήσουν εκεί τα δικαιώματά τους.
Κράτος Δικαίου είμαστε, μπορεί να τους δικαιώσει. Αρκεί ως τότε να έχει βρεθεί εμβόλιο!