Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στις Βρυξέλλες εξετάζουν και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ασφάλεια ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διασφάλιση της ελευθερίας αναδεικνύεται σε βασικό ζητούμενο, την ώρα που στη ΝΔ δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους και για ενδεχόμενες άμεσες συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται από ευρωπαϊκά κράτη το προσφυγικό-μεταναστευτικό, με επιπτώσεις και στην πορεία υλοποίησης μίας συμφωνίας που ούτως ή άλλως είναι δύσκολη στην εφαρμογή της, λόγω ατελειών και συνθετότητας.
"Η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει την πίεση στη χώρα μας για το προσφυγικό. Ο καθένας θα κοιτάξει με πιο αυστηρή ματιά το σπίτι του», εκτίμησε ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ενώ και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι "η καχυποψία έναντι του προσφυγικού θα αυξηθεί στα κράτη- μέλη της Ευρώπης και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως μία από τις άμεσες συνέπειες".
Το γεγονός ότι η σκιά των χθεσινών τρομοκρατικών χτυπημάτων πέφτει βαριά πάνω και στο προσφυγικό- μεταναστευτικό κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιμετωπίζει ως ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη άμεσης υλοποίησης της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, όσο σύνθετη και ασαφής και αν είναι. «Πρέπει η συμφωνία να μην καταστεί ανενεργή. Ασκήσαμε μεγάλη κριτική πρέπει όμως να δούμε πως αυτή η ατελής συμφωνία θα εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ μιλώντας την Τετάρτη του πρωί στον ρ/σ Σκάι.
Σύμφωνα πάντως με την πρώτη ανάγνωση που γίνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μία θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να προκύψει αφορά στην άσκηση μεγαλύτερης πίεσης από ευρωπαϊκής πλευράς προς την Τουρκία για να συνεργαστεί στην υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Πηγή επιπλέον ανησυχίας αποτελεί. αντίθετα, το ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να γίνει ακόμη πιο δύσκολη στην συνεργασία της εάν θεωρήσει πως οι ευρωπαϊκές χώρες γίνονται πιο απαιτητικές απέναντί της και πως ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση στην προοπτική άρσης στο καθεστώς της βίζας.
Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σε ό,τι αφορά και το προσφυγικό μετά τα χθεσινά γεγονότα των Βρυξελλών αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό που αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα της Τετάρτης υπό την Προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αξιολογήσει την συμφωνία της περασμένης εβδομάδας.
Το βέβαιο είναι πως για την αξιωματική αντιπολίτευση έρχεται ακόμη πιο έντονα στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας. Στη ΝΔ μιλούν για την "χρυσή ισορροπία ελευθερίας-ασφάλειας», όπως την περιέγραψε ο συντονιστής της ΝΔ για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας. Όσο για τον εκπρόσωπο του κόμματος σημείωσε ότι ασφάλεια και ελευθερία πηγαίνουν μαζί, καθώς το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο και τόνισε ότι το βάρος που θα δοθεί στην ασφάλεια αποσκοπεί ακριβώς στην προστασία της ελευθερίας η οποία βρίσκεται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης: Την ασφάλεια και την ελευθερία» και ζήτησε για το λόγο αυτό «σοβαρότητα και αποφασιστικότητα».
Οι απόψεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγγίζουν πάντως και το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, ακριβώς για να μη δοθούν επιχειρήματα σε ακραίες απόψεις που ήδη από το προηγούμενο διάστημα κέρδιζαν έδαφος στον ευρωπαϊκό χώρο. «Να θωρακίσουμε τα σύνορα μας για να μη δώσουμε φωνή σε όσους θέλουν κλειστά σύνορα, τόνισε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, λίγες ημέρες αφότου και η ίδια η ηγεσία της ΝΔ εξέφραζε, παραμονές της συμμετοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, την ανησυχία της για "την άνοδο της επιρροής ακραίων και απροκάλυπτα αντιευρωπαϊκών δυνάμεων".
Από την άλλη πλευρά του ο τέως Πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να κατανοήσουν ότι σε ένα κόσμο που αλλάζει δραματικά, η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με λόγια, ευχές και καλές προθέσεις. Απαιτούνται συντονισμένες και αποφασιστικές συλλογικές δράσεις που θα εξαλείψουν τα αίτια της τρομοκρατίας και θα οδηγήσουν στον αφοπλισμό όσων την υπηρετούν».
Εκείνο πάντως στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν πολλοί στη ΝΔ είναι αυτό που περιέγραψε στην πρώτη του αντίδραση και ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης: "Η Ευρώπη που ξέραμε και η ζωή που είχαμε, καιρός να το πάρουμε απόφαση, έχει τελειώσει". "Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ αυτό που ήταν", εκτίμησε από τη δική του πλευρά ο Βασ. Κικίλιας.
Αλλά και μία αισιόδοξη ανάγνωση από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, που μιλώντας για την αναγκαιότητα μίας νέας "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", τόνισε στον "Σκάι": "Η Ευρώπη τη στιγμή που φαίνεται ότι μπορεί να αδυνατίζει στη δική μου ανάγνωση δυναμώνει".