Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Στην, εμπνευσμένη από την πρόσφατη ρήση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, φράση «με την Αριστερά έχει μόνο χειρότερα» αποτυπώνεται η οπτική της ΝΔ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διαρκούσης μίας αξιολόγησης της οποίας η ολοκλήρωση έχει ήδη καθυστερήσει, με συνέπειες στην πραγματική οικονομία και με αυξανόμενη πλέον την ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ζούμε στο πρώτο τρίμηνο του 2016 «την επανάληψη του πρώτου εξαμήνου του 2015».
Στη ΝΔ θεωρούν πλέον ως πιθανό ενδεχόμενο και το "σπάσιμο" της αξιολόγησης, που όμως "θα συνοδευτεί, όπως λένε, με νέα προαπαιτούμενα και επίσης νέα μέτρα", ενώ αρκετά στελέχη της "βλέπουν" το πακέτο επώδυνων μέτρων να έρχεται μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. "Ίσως η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τα νέα μέτρα ακόμα και την Μ. Εβδομάδα. Θα έχει κόστος και γι'' αυτό τα καθρεφτάκια εντυπωσιασμού", έλεγε προ ημερών ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την προσπάθεια της κυβέρνησης "να δείξει πάλι ότι κάνει «λεβέντικη» διαπραγμάτευση". Και ακόμη πιο συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας εκτίμησε ότι "τη Μ. Εβδομάδα, ίσως τη Μ. Παρασκευή, η κυβέρνηση θα φέρει μια συμφωνία-λαιμητόμο" και σχολίασε ότι τον "Φεβρουάριο του 2015, ο κ. Βαρουφάκης έλεγε ό, τι λέει σήμερα ο κ. Κουτεντάκης. Τα αποτελέσματα τα είδαμε".
Είναι πολλές οι φορές στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων που η ΝΔ έχει μιλήσει για σκηνικό "δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης" που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση και έχει εκφράσει την ανησυχία της γι'' αυτό, με αποκορύφωμα την πρόσφατη αναφορά Μητσοτάκη ότι "ξαναζούμε τη διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη, χωρίς τον Βαρουφάκη". Γινόμαστε «στο ίδιο έργο θεατές», λένε χαρακτηριστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση και επισημαίνουν ότι το κόστος από το γεγονός ότι η αξιολόγηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη είναι ορατό σε πολλά επίπεδα: "Παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα, συντηρείται το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης, βυθίζεται η οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση και πολλαπλασιάζονται τα υφεσιακά μέτρα".
Μετά την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών χωρίς να έχει κλείσει το «δημοσιονομικό κενό» και κανένα από τα πέντε θέματα (ασφαλιστικό, φορολογικό, «κόκκινα δάνεια», δημιουργία του νέου Ανεξάρτητου Ταμείου, περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ) δημιουργείται, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, ένα ασφυκτικό πλαίσιο, με πολλά μέτωπα ανοιχτά, μέσα στο οποίο θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία. Από τις 2 Απριλίου, που αναμένεται να επιστρέψουν, ως τις 22 Απριλίου που αποτελεί ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας. Κυβέρνηση και δανειστές, λένε στη ΝΔ, θα έχουν 20 ημέρες μπροστά τους για να κλείσουν την αξιολόγηση, με μία διακοπή στα μέσα του μήνα, καθώς 15 με 17 Απριλίου πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αυξάνεται ο λογαριασμός
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν «βέβαιο ότι για να κλείσει η αξιολόγηση η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό που η ίδια δημιούργησε με τα λάθη και τις παραλείψεις της» και μιλούν για συνολικό λογαριασμό «που εκτοξεύτηκε, με ευθύνη της Κυβέρνησης, σε περίπου 3,6 δις ευρώ ή 2% του Α.Ε.Π. για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση που θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και πέντε μήνες». Προειδοποιούν δε ότι όσο καθυστερεί "τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός". Ακριβώς μάλιστα επειδή θεωρούν ότι "με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης ο λογαριασμός της πρώτης αξιολόγησης έχει αυξηθεί πολύ", στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμφωνία η κυβέρνηση «σβήνει τις κόκκινες γραμμές της στις συντάξεις, προτείνοντας πετσόκομμα των επικουρικών και αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περικοπής και των κύριων συντάξεων».
Επίσης ότι «προτείνει εξωφρενικά μεγάλες αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές και στην εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και μείωση του υφιστάμενου αφορολογήτου των 9.545 ευρώ» και ότι "διαπραγματεύεται αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα καύσιμα, με αναστροφή των μειώσεων που έγιναν την περίοδο της κυβέρνησής μας 2012 - 2014, κατά 30% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 20% στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς και "νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, με μετάταξη και άλλων αγαθών και υπηρεσιών όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, στον υψηλό συντελεστή 23%".
"Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα δεχτεί η κυβέρνηση και τι θα απορρίψει. Τα σίγουρα είναι οι περικοπές στις συντάξεις και οι νέοι φόροι", τόνιζε πρόσφατα ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταφέροντας τις ανησυχίες του κόμματός του για τη συνέχιση μίας πολιτικής που όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση ΝΔ, συνιστά "συνταγή όχι επίλυσης, αλλά βαθέματος της κρίσης". Και τούτο, όπως εξηγούν, διότι "από τη μία πλευρά η συγκυβέρνηση επιδεικνύει αξιοζήλευτη σπουδή στη λήψη υφεσιακών μέτρων, όπως η αύξηση των φόρων και η μείωση των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, ενώ από την άλλη καθυστερεί αδικαιολόγητα τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την προώθηση αναπτυξιακών μέτρων, όπως η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που η ίδια υπέγραψε".