Οσμή σκανδάλου αποπνέει, σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης, άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η τελευταία δέσμη προαπαιτούμενων. Συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο 16 προβλέπει ότι προστίθεται διάταξη στο άρθρο 13 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ ν. 2238/1994), σύμφωνα με το οποίο η πώληση ή μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας.
Την αρχή έκανε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (που επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο) ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, ο οποίος διερωτήθηκε τι θα συμβεί, «αν εξαγοραστεί ένα κομμάτι μιας επιχείρησης, π.χ. το 17% του ΜΕΓΚΑ από κ. Σαββίδη. Θα πάρει εξοπλισμό κτίρια κ.λ.π και 17% - σε αυτή περίπτωση έχει την υποχρέωση να πληρώσει ή απαλλάσσεται». Τον κ. Αμυρά συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, καλώντας την παριστάμενη υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει η συγκεκριμένη διάταξη.
«Να μας απαντήσετε κυρία υφυπουργέ, γιατί η ρύθμιση άρθρου 16 έχει αναδρομικό χαρακτήρα κι όχι πάγιας ρύθμισης για να διευκολύνει μεταβιβάσεις ή επενδύσεις. Καταργεί φόρο υπεραξίας νόμου του 1994, όμως έχει αντικατασταθεί με νόμο 2013 που ορίζει διαφορετικά το φόρο υπεραξίας. Ήταν στο 20% και ορίζεται στο 15%. Έπρεπε να τροποποιήσετε το νόμο 4172/2013 αλλιώς φωτογραφίζετε μεταβιβάσεις που έγιναν προ του 2013 και πριν ακουστούν ότι τα κάνετε για κάποιον κ. Σαββίδη ξεκαθαρίστε το για να αποτινάξετε από πάνω σας το άγος ότι μπορεί να υπάρχουν διευκολύνσεις», τόνισε με την σειρά του.
Από την πλευρά της η υφυπουργός, αρχικά ισχυρίστηκε ότι η απαλλαγή αφορά μόνο εξαγορά εντός κτιρίου και εξοπλισμού του και όχι αγορά μετοχών, ενώ λίγο αργότερα –προκειμένου να μην εκτεθεί- δεσμεύτηκε ότι στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής θα απαντήσει συνολικά, ώστε να μην υπάρχουν σκιές.
Αλέξανδρος Διαμάντης