Ο Νίκος Ανδρουλάκης θερίζει τους καρπούς της αδιέξοδης στρατηγικής που εφαρμόζει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Επιλογές και τακτικές που προσκρούουν στην ολοένα και εντονότερη αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητάς τους.
Η συνεδρίαση του πολιτικού συμβούλιου, εν πρώτοις με την έντεχνη μετάθεση του προγραμματισμένου ραντεβού για τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, αλλά και όσα κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια της, επιβεβαίωσαν την επιδείνωση αυτού του κλίματος σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο κ. Ανδρουλάκης έχοντας εισπράξει τη δυσαρέσκεια που διατρέχει το σύνολο του πράσινου οικοσυστήματος, από τη βάση έως και τις υψηλότερες βαθμίδες της κομματικής ιεραρχίας, βρέθηκε αντιμέτωπος με την εσωκομματική κριτική. Οι πληροφορίες για τα διαμειβόμενα στην κομματική συνάντηση της Τετάρτης, θέλουν τα θέματα της ατζέντας που αφορούσαν στην προετοιμασία για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και την επικαιροποίηση της αντιπολιτευτικής γραμμής, να υποσκελίζονται από το μείζον πρόβλημα της Χαριλάου Τρικούπη που αφορά στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικρίθηκε με σφοδρότητα για την πλημμέλεια που επέδειξε στην προετοιμασία για την αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου.
Το προεδρικό σύνθημα για φυγή προς τα εμπρός προσέκρουσε, όπως μεταδίδεται προς το Liberal από αξιόπιστες πηγές, στις έντονες επικρίσεις στελεχών του πολιτικού συμβουλίου όπως του Χάρη Καστανίδη, αλλά και του Γιάννη Μεϊμάρογλου καθώς επίσης του Θεόδωρου Μαργαρίτη για την αναιμική εκπροσώπηση του κόμματος σε δημοτικό επίπεδο. Προς την πλευρά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξακοντίστηκαν βέλη, ότι το κόμμα ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο με προσωπική ευθύνη του, εμφανίζεται ως παράρτημα της δεξιάς, όπως φέρεται να ήταν η βασική αιχμή που διατυπώθηκε εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη.
Τα μαχαίρια βγήκαν από τα εσωκομματικά θηκάρια με συγκεκριμένα παραδείγματα που κονιορτοποιούσαν την τακτική Ανδρουλάκη στην σκακιέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται στην Δυτική Ελλάδα όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση ενώ σε άλλες περιοχές καταλογίστηκε στην πράσινη ηγεσία ως αποτέλεσμα της ολιγωρίας της, το καπέλωμα των χρισμάτων που δόθηκαν από τις γαλάζιες νομαρχιακές και της στήριξης που πρόλαβαν να δώσουν στα συγκεκριμένα πρόσωπα. Έντονη κριτική ασκήθηκε επίσης και για το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν υποψηφιότητες που δεν θεωρούνται «καθαρόαιμες» καθώς όπως διατυπώθηκε, δεν διαθέτουν κανένα έρεισμα με την κομματική βάση και ιδεολογία.
Άλλωστε η προεδρική αναβλητικότητα είχε οδηγήσει, όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το Liberal και στην απώλεια του Στέλιου Αγγελούδη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, εκ των πιο στενών συνεργατών του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε αυτό το φόντο είχε αναπτυχθεί μια γραμμή άμυνας από τη Χαριλάου Τρικούπη για προσκλητήριο στήριξης στην προοδευτική ψήφο και ότι η επίσημη κομματική γραμμή θα δοθεί στις επαναληπτικές εκλογές. Δυσαρέσκεια όμως για τη ραθυμία Ανδρουλάκη είχε καταγραφεί και στο στρατόπεδο του Γιάννη Σγουρού και η οποία δεν είχε αμβλυνθεί παρά τις διαβεβαιώσεις της Χαριλάου Τρικούπη, ότι το κλείσιμο των μετώπων ήταν θέμα ωρών.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα, με σημαντικότερο τη διαρροή στελεχών και υποψηφίων και προς το ψηφοδέλτιο υπό τον Γιώργο Πατούλη που θα στήριζε η Νέα Δημοκρατία αλλά και προς τον συνδυασμό του Γιώργου Ιωακειμίδη που έχει πάρει το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ο δε φόβος ότι αυτές οι διαρροές θα επιτείνονταν από τη στιγμή που επικεφαλής του γαλάζιου συνδυασμού ετέθη ο Νίκος Χαρδαλιάς επιβεβαιώθηκαν.