Υπέρ μιας εκστρατείας ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας για τα οφέλη της θεσμοθετούμενης διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις τάχθηκαν οι φορείς που εκλήθησαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής να καταθέσουν τη γνώμη τους επί του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι εκπρόσωποι των φορέων υποδέχθηκαν θετικά το νομοσχέδιο με τον εκπρόσωπο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Γεώργιο Σταματογιάννη, να μεταφέρει την αντίρρηση του κλάδου στην υποχρεωτικότητα του θεσμού. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ζήτησε τη συμβολή των παριστάμενων για την ένταξη του θεσμού της διαμεσολάβησης στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας.
Σημειώνεται ότι ενώ εξελισσόταν η ακρόαση των φορέων, γινόταν γνωστό ότι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε μεγάλο μέρος των αστικών και εμπορικών υποθέσεων είναι συνταγματικό. Το περασμένο έτος η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατά πλειοψηφία, με την υπ΄ αριθμόν 34/2018 απόφασή της, είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του προγενέστερου νόμου 4512/2018 ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης.
Η Αλεξία Κουκκουλή, από το Ινστιτούτο Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΙΔΕΜΕΔ), υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει έμπρακτα το θεσμό και τάχθηκε υπέρ της διεύρυνση των πεδίων εφαρμογής του.
Ο Νικόλαος Κανελλόπουλος, γγ του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), αναφέρθηκε στην ανάγκη για εντονότερη προβολή της διαμεσολάβησης από την Πολιτεία ενώ η Ελίνα Κωτσάκη της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών εξέφρασε την ικανοποίησή της για το νομοσχέδιο προτείνοντας τη χρήση τηλεοπτικών σποτ για τη διαφήμιση του θεσμού.
Η Ζωή Γιαννοπούλου, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτο Επίλυσης Συγκρούσεων, επισήμανε ότι η υποχρέωση της διαμεσολάβησης πρέπει να αποτελέσει «συνειδητή επιλογή».
Ο Γεώργιος Σταματογιάννης, εκ μέρους της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, είπε ότι η υποχρεωτικότητα δεν ταιριάζει με την έννοια της διαμεσολάβησης, και πρότεινε την πιλοτική εισαγωγή κάποιων διαφορών στη διαμεσολάβηση προκειμένου να δούμε «εάν τραβά ο θεσμός».
Η Ελισάβετ Τσέλιου, πρόεδρος του ΔΣ "Διάλογος" (Εταιρεία Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης), είπε ότι η ρύθμιση του θεσμού με αυτοτελές νομοθέτημα είναι η πλέον θετική εξέλιξη για την εφαρμογή του ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι η αμοιβή των 50 ευρώ για την πρώτη υποχρεωτική συνεδρία διαμεσολάβησης είναι μικρή.
Η Ιωάννα Αναστασοπούλου, υπεύθυνη του Κέντρου Διαμεσολάβησης του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την νομοθετική αρτιότητα του νομοσχεδίου.
Ο Πέτρος Ζουρδούμης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών, χαιρέτησε τον νέο «καλογραμμένο» νόμο, δήλωσε βέβαιος ότι πληροί και τα κριτήρια συνταγματικότητας και εξέφρασε τη γνώμη ότι είναι θετική η σταδιακή εφαρμογή του θεσμού.
Ο Μιχαήλ Καλατζόπουλος, από το Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών «Προμηθέας», περιέγραψε την πρώτη υποχρεωτική συνεδρία ως «υποχρεωτικό ενημερωτικό προστάδιο» και επισήμανε ότι τα μέρη δεν υποχρεούνται να υπαγάγουν τη διαφορά τους σε διαμεσολάβηση.
Ο Φώτης Μαραγκός, επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση και τάχθηκε υπέρ μιας καλής καμπάνιας από το κράτος για τα καλά αποτελέσματα της διαμεσολάβησης.
Από την πλευρά του ο παριστάμενος υπουργός Κ. Τσιάρας επισήμανε τα κατά βάση πολύ θετικά σχόλια των φορέων, μίλησε για την πολύ ειλικρινή προσπάθεια προηγούμενων κυβερνήσεων να προωθήσουν νομοθετικά το θεσμό της διαμεσολάβησης και ζήτησε τη συμβολή όλων στην ένταξη του θεσμού στην ελληνική κοινωνία. Όπως παρατήρησε ο κ. Τσιάρας, μπορεί κάποιοι βλέποντας επαγγελματική απειλή να αισθάνονται άβολα, τους κάλεσε ωστόσο «να μην εμποδίζουν την εξέλιξη».