Του Τάσου Ευαγγελίου
Αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στον Πάνο Καμμένο και τα όσα έχουν ακολουθήσει μετά τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ σχετικά με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε πάλι τον… Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο επιτέθηκε χωρίς να κατονομάσει.
Ο Αλ. Τσίπρα μιλώντας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια προσπάθεια να… πετάξει την μπάλα στην εξέδρα την ώρα που οι περισσότεροι εκ των βουλευτών επιτίθενται με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ζητώντας ουσιαστικά να χωρίσουν οι δρόμοι, αναφέρθηκε στην οικονομία και κατηγόρησε όλους όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση.
Φωτογραφίζοντας για μια ακόμη φορά τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και μιλώντας για όσους πρότειναν και προτείνουν άλλες λύσεις ώστε η χώρα να βγει στις αγορές, σημείωσε ότι όσοι έχουν θέσεις ευθύνης καλό είναι να προσέχουν πότε μιλάνε και τι λένε.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «καλό είναι, όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτόν τον τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να μιλάμε λιγότερο. Και κυρίως να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε, όχι όταν δεν πρέπει».
Αν και ορισμένοι θεώρησα πως αυτό αφορά στον Πάνο Καμμένο εν τούτοις η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε κάποιους που είχαν άλλο πολιτικό ρόλο στο παρελθόν μέσα από τον οποίο έπαιρναν μέτρα στην οικονομία δείχνει πως επιλέγει εκ νέου ως στόχο τον Γιάννη Στουρνάρα που εκ της θέσεώς του οφείλει να παρεμβαίνει όταν διαπιστώνει προβλήματα.
Πάντως είναι χαρακτηριστικό της στάσης του Αλέξη Τσίπρας η απόφασή του να μη μιλήσει για τον Πάνο Καμμένο και απλά να απευθυνθεί στους Σκοπιανούς τους οποίους κάλεσε να εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές τονίζοντας πως άλλη λύση, δηλαδή plan b, δεν υπάρχει.
Αυτή ήταν και η μοναδική αναφορά του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ενώ στη συνέχεια της ομιλίας του επικεντρώθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο επιτέθηκε. Μάλιστα κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αν και γνωρίζει πως δεν έχει παρέλθει το απαιτούμενο εξάμηνο.
«Να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» ήταν η «ατάκα» που χρησιμοποίησε επιδιώκοντας να σηκώσει τους τόνους και να πολώσει το κλίμα μεταξύ των στελεχών του κόμματος τα οποία, σημειωτέον, εμφανίστηκαν στην πλειοψηφία τους να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το περιεχόμενο της ομιλίας.
Άλλωστε το γεγονός πως υπεραμύνθηκε μιας πολιτικής που μέχρι σήμερα ειδικά στον τομέα της οικονομίας δημιουργεί ερωτήματα και έντονο προβληματισμό λέγοντας μάλιστα ότι η χώρα έχει βγει ήδη τρεις φορές στις αγορές δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν επιλέξει να συνεχίσουν στο δρόμο της αυταπάτης και των προεκλογικών συγκρούσεων και υποσχέσεων.
Επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να αναδείξει την ύπαρξη διαφορών με τη Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να υποστηρίξει την τακτική του δίπολου, προκειμένου να πολώσει το κλίμα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πως στόχος του είναι να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση στην προσπάθεια να αλλάξει η χώρα σελίδα.
Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του «μαξιλαριού» λέγοντας ότι επιτρέπει στη χώρα να παραμένει εκτός αγορών έως ότου βρεθεί η κατάλληλη στιγμή, παρά τα συνεχή και έντονα μηνύματα τόσο από τους θεσμούς όσο και από εγνωσμένου κύρους οικονομολόγους.
Στο πλαίσιο αυτό εμφάνισε την κυβέρνηση ως «εθνοσωτήρια» και προσπαθώντας να ανατάξει το ηθικό των μελών της κεντρικής επιτροπής δήλωσε πως δεν πρόκειται να ψηφισθεί κανένα μέτρο αλλά μόνο τα αντίμετρα υπέρ των πολιτών.
Συνολικά η ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κ.Ε ήταν επί της ουσίας μια επιχείρηση τόνωσης του… αριστερού ηθικού και για το λόγο αυτό μάλιστα στο κλείσιμο επέλεξε για μια ακόμη φορά να ταυτίσει την Ν.Δ. με την ακροδεξιά, δείχνοντας πως θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο της αντιπαράθεσης.