Προφανώς και όποιος θεωρεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ηττήθηκε κατά κράτος κάνει μεγάλο λάθος, καθώς αγνοεί βασικούς κανόνες της διεθνούς διπλωματίας. Προφανώς και όποιος επίσης εκτιμάει ότι η Τουρκία θα κάνει πίσω από τις παράνομες διεκδικήσεις της, κάνει και πάλι λάθος.
Παρόλαυτα ουδείς θα πρέπει να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα κέρδισε τον πρώτο και ίσως πιο καθοριστικό γύρο μιας μονομαχίας, η οποία εάν ξέφευγε από τον έλεγχο, θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Δε χρειάζεται λοιπόν να διαθέτει κάποιος εξειδικευμένες γνώσεις για να αντιληφθεί ότι όταν κάποιος απειλεί να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις (Τουρκία) και τελικά «παγώνει» την απειλή του, αυτό συνιστά νίκη για τον απέναντι.
Η νίκη αυτή λοιπόν θα πρέπει να πιστωθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην τακτική των ήπιων τόνων που ακολούθησε ακόμα και στις στιγμές που ο Τούρκος Πρόεδρος επένδυε στους επικοινωνιακούς «τσαμπουκάδες». Με σαφή μηνύματα αλλά και διαρκή ανοιχτή γραμμή με τους μεγάλους «παίχτες» ο κ.Μητσοτάκης κατάφερε να βάλει φρένο στον κ.Ερντογάν, έστω και αν κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις επόμενες κινήσεις του.
Όπως μάλιστα μεταφέρει στο liberal.gr συνομιλητής του πρωθυπουργού, κεντρικό στοιχείο του κ.Μητσοτάκη καθόλη τη διάρκεια της έντασης με την Τουρκία είναι η ψυχραιμία στις επιλογές του.
«Σε όλες τις συνεργασίες που είχε με τους στενούς του συνεργάτες, φρόντιζε να μεταδίδει σιγουριά και ψυχραιμία, κάτι που είναι απαραίτητα σε τέτοιες περιπτώσεις» σημειώνει η ίδια πηγή.
Παρότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την αναδίπλωση της Άγκυρας δεν πέφτει στην παγίδα των πανηγυρισμών, μια και γνωρίζει καλά ότι ο κ.Ερντογάν είναι απρόβλεπτος.
«Στείλαμε -και στέλνουμε προς κατεύθυνση- ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Μόνο ο πλήρης σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων καλής γειτονίας, μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην περιοχή» τονίζει πηγή κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως ξεκαθαρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα επιδιώκει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και διάλογο με την τουρκική πλευρά. Πάντοτε, όμως στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Και αυτό γιατί η Ελλάδα επιθυμεί να επιλύσει τη χρόνια διαφορά -τη μόνη διαφορά που διατηρεί με τη γειτονική χώρα- που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Άλλο πλέγμα συζητήσεων πέρα τη διευθέτηση της μίας και μόνης διαφοράς που έχουμε με τη γειτονική χώρα, δεν υπάρχει ξεκαθαρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.