Κόλαφος για την κυβερνητική αισιοδοξία ήταν η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου. «Το αφήγημα της καθαρής εξόδου έχει προ πολλού καταρρεύσει, πολύ πριν τα προβλήματα στην Ιταλία. Έχει καταρρεύσει και υπό την εκδοχή την αναπτυξιακή, ότι καθαρή έξοδος σημαίνει επιστροφή στις αγορές, επιστροφή στην κανονικότητα και υπό την εκδοχή ότι καθαρή έξοδος σημαίνει επιστροφή στις πελατειακές σχέσεις και το δημοσιονομικό λαϊκισμό, χωρίς εποπτεία, χωρίς όριο», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τιναχθεί από το έδρανό του.
Παρά τις… διακοπές του Υπουργού Οικονομικών ο Ευ. Βενιζέλος συνέχισε απτόητος να αποδομεί την κυβερνητική πολιτική. «Το ζήτημα είναι ότι δεν μιλάμε τώρα για την ουσία των θεμάτων, διότι η χώρα έχει καταστεί δημοσιονομικά αιχμάλωτη προ πολλού, χάρη στους χειρισμούς των τριών τελευταίων ετών, για την ακρίβεια λόγω των χειρισμών των τριών τελευταίων ετών, γιατί το Δεκέμβριο του 2014 υπήρχε μία προοπτική προληπτικής πιστωτικής γραμμής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη βαριά υποχρέωση της παροχής εγγύησης επί της περιουσίας του λεγόμενου υπερταμείου για 25 δισεκατομμύρια. Τα 25 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προφανώς τα έχουν εντάξει οι εταίροι στο χρηματοδοτικό σχήμα των επομένων ετών.
«Πού είναι αυτοί που μας έλεγαν επί χρόνια ότι προδίδουμε την πατρίδα, επειδή οι δανειακές συμβάσεις διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο; Πού είναι οι κήρυκες του νομικού και πολιτικού λαϊκισμού που έλεγαν ότι θα γίνει αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος της δημόσιας περιουσίας και αυτό θα φθάσει μέχρι και την Ακρόπολη και τα αρχαία μνημεία της χώρας; Όταν τους λέγαμε ότι το Δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι το Δίκαιο του τόπου της εκτέλεσης, δηλαδή το Ελληνικό Δίκαιο, δεν καταλάβαιναν τι λέμε. Τώρα καταλαβαίνουν από ποιο Δίκαιο διέπεται αυτή η εγγύηση των 25 δισεκατομμυρίων επί της δημόσιας περιουσίας, η οποία εκλαμβάνεται ως ιδιωτική και δεσμεύεται για 99 χρόνια και δεν νιώθουν την παραμικρή ντροπή να ζητήσουν συγνώμη για αυτά που έλεγαν, αποβλακώνοντας τους εαυτούς τους και τον ελληνικό λαό;», αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.
Επιπροσθέτως, μίλησε για « βαβυλώνια αιχμαλωσία στη λογική των υπερπλεονασμάτων». Όπως εξήγησε τώρα πια είναι δέσμευση νομοθετική, δέσμευση που εντάσσεται στο χρηματοδοτικό σχήμα, δέσμευση έναντι των εταίρων. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ Βενιζέλο η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί υπερπλεονάσματα και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πριν γίνει συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος, πριν μάθουμε ποιοι θα είναι οι αναγκαίοι τόκοι για τα επόμενα χρόνια. Λοιπόν, έστω χωρίς καμία παρέμβαση μέχρι το 2022, καμία χρονιά δεν έχουμε τόκους που βαρύνουν το χρέος που ξεπερνούν το 3,3% του ΑΕΠ.
Αλέξανδρος Διαμάντης