Του Τάσου Ευαγγελίου
Όταν το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε δεύτερες εθνικές εκλογές με λίστα «φύτεψε» σε εκλόγιμες θέσεις πρόσωπα της εμπιστοσύνης του. Το ίδιο έπραξε και στο Επικρατείας. Τότε είχε τη δικαιολογία των αποχωρήσεων κορυφαίων στελεχών που διαφώνησαν με το τρίτο μνημόνιο. Τώρα βάζει στο Επικρατείας την Έφη Αχτσιόγλου αναγορεύοντας την σε εκπρόσωπο Τύπου στη θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλου που φέρεται να ρίχνεται στην αρένα του... σταυρού.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πληρώνει την ήττα μαζί με τους «δημοσκόπους» του Μαξίμου. Πληρώνει την τακτική που δεν οδήγησε πουθενά και βρίσκεται εκτός... νυμφώνος αν και ευελπιστούσε πως στις 30 περίπου ημέρες που απομένουν θα παρέμενε στη θέση του και θα καταλάμβανε μια θέση στο Επικρατείας. Άλλωστε έχει χειριστεί υποθέσεις, όπως και ο Ν. Παππάς, αρκετά σοβαρές για το Μαξίμου με κορυφαία την παρουσία του στον Άρειο Πάγο λίγες ώρες πριν την αποστολή των δικογραφιών για την Novartis στη Βουλή.
Φεύ! Τίθεται εκτός και τη θέση του καταλαμβάνει ένα οικείο πρόσωπο. Ένα πρόσωπο του στενού του περιβάλλοντος, η Έφη Αχτσιόγλου. Η υπουργός που έδωσε το «φίλί του Ιούδα» στον Δημήτρη Τζανακόπουλο αφήνοντάς τον να αγωνιστεί για τον σταυρό πιθανότατα σε κάποια περιφέρεια που όμως θα βρει απέναντι του κορυφαία κομματικά στελέχη.
Επί της ουσίας ο Δημήτρης «φεύγει» και είναι «έξαλλος». Γίνεται μια ακόμη Ιφεγένεια, θυσία σε έναν άνεμο που δύσκολα μπορεί να φυσήξει. Και η Έφη «έρχεται» να καταλάβει, κυνικά και απλά, τη θέση που ευελπιστούσε να διατηρήσει ένα πρόσωπο που την στήριξε σε όλες τις προσπάθειές της.
Πρόκειται πάντως για μια προσπάθεια άμβλυνσης εντυπώσεων που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι. Εκτιμούν πως ο Αλέξης κινείται επικοινωνιακά και απέναντί τους αλλά επί της ουσίας δεν τους υπολογίζει επιλέγοντας τη «σκάντζα» των δύο αυτών προσώπων.
Από την άλλη η Έφη Αχτσιόγλου κερδίζει πολλά. Κυβερνητικός εκπρόσωπος και μια θέση στο Επικρατείας, όπου δεν χρειάζεται σταυρό. Δεν θα εκτεθεί, όπως απέφυγε να εκτεθεί και ως υποψήφια στο Δήμο της Αθήνας, όπως απέφυγε να εκτεθεί και στη Θεσσαλονίκη ώς υποψήφια βουλευτής.
Η πορεία της ζηλευτή, όπως και πολλών άλλων στελεχών δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ που κατάφεραν να γίνουν βουλευτές με λίστα τον Σεπτέμβριο του 2015 ή να καταλάβουν υπουργικές θέσεις. Δεν είναι η μόνη. Όμως έχει καταφέρει πολλά. Αν και εκ των πρωτεργατών του νόμου Κατρούγκαλου που πετσόκοψε τις συντάξεις διαλύοντας και τα ταμεία παρέμεινε στην αφάνεια.
Ανέλαβε υπουργός μετά την απομάκρυνση Κατρούγκαλου, ο οποίος στην πορεία αναβαθμίστηκε βέβαια αλλά αρκετά αργότερα παραμένοντας για ένα διάστημα στη σκιά του Κοτζιά. Κατάφερε να συζητούν για τον νόμο Κατρούγκαλου, αν και συμμετείχε στην διαμόρφωσή του και ουσιαστικά είναι αυτή που τον έχει εφαρμόσει ως υπουργός.
Πριν από αυτό η γεννηθείσα το 1985 υπουργός είχε διοριστεί στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες. Αλλωστες υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από την Θεσσαλονίκη από εποχής Συνασπισμού. Αντιμνημονιακή με πολυσχιδή δράση στα πέτρινα χρόνια της αντιπολίτευσης έσβησε τα πάντα από τα social media όταν ανέλαβε υπουργός δηλώνοντας μάλιστα ότι στο εξής η ίδια θα δυσκολευόταν να χρησιμοποιήσει «το όρο της αριστεράς ή του αριστερού»
Ο Αλ. Τσιπρας έχοντας αποφασίσει να μην ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση ορίζει την Εφη Αχτσιόγλου κυβερνητικό εκπροσωπο και φυσικά την τοποθετεί στο Επικρτείας αφού δεν δύναται να υπόκεται εκ του ρόλου της στους περιορισμούς για τις προεκλογικες εμφανίσεις.
Φυσικά ο ρόλος της περιορισμένος. Οι πολίτες έχουν ήδη γυρίσει την πλάτη. Όποια προσπάθεια και να γίνει στη γραμμή της κινδυνολογίας που δείχνει να εφαρμόζεται ως τακτική δεν έχει αντίκρυσμα. Για το κόμμα διότι η κ. Αχτσιόγλου θα είναι εκ νέου Βουλευτής και μάλιστα αναβαθμισμένη στο πλευρό του Πρωθυπουργού σήμερα και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Το πρόβλημα μεταφέρεται στην Κουμουνδούρου. Εκ των 144 βουλευτών θεωρείται βέβαιο που περίπου 100 δεν θα βρίσκονται στην επόμενη βουλή λόγω της ανανέωσης που γίνεται κάθε φορά σε εκλογές αλλά κυρίως λόγω της δεύτερης θέσης που μπορεί το πολύ να δώσει 75 με 78 έδρες στο δεύτερο κόμμα.
Όλοι αυτοί που ως «μπετόν» ψήφιζαν αυτά που ο Αλέξης Τσίπρας όριζε βλέπουν πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά υπέρ ορισμένων προσώπων. Και μάλιστα ότι πλέον έχουν ενταχθεί και τα πρόσωπα του παλαιού ΠΑΣΟΚ που προβάλλονται από το σύστημα Μαξίμου. Και αρχίζουν να σκέφτονται εκ νέου το μέλλον τους εκτός πολιτικής...
Όμως και τα παλαιότερα στελέχη δείχνουν μια ανησυχία. Ειδικά όσοι σκέφτονταν μαι διαφορετική «επόμενη μέρα» αναλόγως αποτελεσμάτων. Βέβαια δεν υπάρχουν πολλοί. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ... μαντρώθηκε στο επικοινωνιακό επιτελείο και έγινε συμμέτοχος. Και πάλι η Εφη Αχτσιόγλου φαντάζει ως ένας αντίπαλος μελλοντικός μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ δεν περισσότερο τη στιγμή που η πασιονάρια του κόμματος Ρένα Δούρου βγήκε εκτός ανταγωνισμού.