Η αποσύνθεση των «Σπαρτιατών» είναι - θα μπορούσαμε να πούμε - η «εκδίκηση» της δημοκρατίας. Το «ψιμύθιο» που έκρυβε τη μορφή του Κασιδιάρη ξεβάφει και αναστρέφεται με θεαματικό τρόπο η μεθόδευση, με την οποία οι συνεχιστές της Χρυσής Αυγής και οι πολιτικοί συνεργοί του έγκλειστου Χρυσαυγίτη βρέθηκαν ξανά στα κοινοβουλευτικά έδρανα.
«Το βασικό ρητό των Σπαρτιατών είναι η ισχύς εν τη ενώσει» έλεγε το βράδυ του εκλογικού θριάμβου τους, ο μέχρι τότε άγνωστος πρόεδρος Βασίλης Στίγκας, ο οποίος είχε καταφέρει σε μόλις τρεις εβδομάδες να εμφανίσει κομματική και εκλογική δομή…στρατιωτικής ευταξίας και πειθαρχίας.
Το θερμότερο ευχαριστώ εκείνο το βράδυ δεν το είπε στους ψηφοφόρους αλλά στον έγκλειστο Χρυσαυγίτη. Διαλύοντας τις αμφιβολίες για το ποιος βρισκόταν πίσω από τους Σπαρτιάτες είχε προσθέσει «Θα ήθελα βεβαίως να ευχαριστήσω τον Ηλία Κασιδιάρη για τη σημαντική βοήθεια του. Ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».
Να όμως που το «καύσιμο», μέσα από τη φυλακή αποφάσισε να ανατινάξει το «όχημα» που έφτιαξε και μαζί τον «οδηγό» του, εν προκειμένω τον Βασίλη Στίγκα που πιθανόν αυτονομήθηκε, παράκουσε οδηγίες ή αθέτησε συμφωνίες.
Το τέλος των «Σπαρτιατών» θα είναι τόσο εντυπωσιακό, όσο και η είσοδος τους στο κοινοβούλιο, (και) οι αλληλοκατηγορίες που ανταλλάσσουν και τα άλλα ανείπωτα πράγματα που σφυρηλάτησαν σε πρώτη φάση την ένωσή τους.
Οι οκτώ βουλευτές που παραμένουν, μετά τη διαγραφή των Ιωάννη Δημητροκάλλη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά και Γιάννη Κόντη, ετοιμάζονται σύμφωνα με πληροφορίες να ανεξαρτητοποιηθούν μέσα στις επόμενες μέρες. Στη συνέχεια μαζί με τους τρεις διαγραμμένους θα συγκροτήσουν μια Κ.Ο ανεξάρτητων, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο Κανονισμός της Βουλής.
Ο Βασίλης Στίγκας θα μείνει πρόεδρος κόμματος, χωρίς Κ.Ο και κοινοβουλευτικά προνόμια. Αλλά θα κρατάει στα χέρια του τη σφραγίδα και το ταμείο: την κρατική επιχορήγηση, που ανέρχεται ετησίως στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ίσως το «ταμείο» να μην παραμείνει και στα δικά του χέρια για πολύ, εάν οι καταγγελίες και οι προτροπές του, εκκινήσουν την αρμόζουσα έρευνα.
«Ό,τι είπα για μαφία, κόζα νόστρα και Κορλεόνε, τα εννοώ. Κάποια πράγματα άπτονται εισαγγελικής έρευνας. Όπως όταν εκβιάζεις έναν βουλευτή και του τα παίρνεις, κάτι είναι αυτό» επανέλαβε και στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους στους διαδρόμους της Βουλής. Αποφεύγοντας να απαντήσει ωστόσο στο ερώτημα εάν «κάποιοι βουλευτές δίνουν λεφτά στον κ. Κασιδιάρη από τη βουλευτική τους αποζημίωση…;».
Κοινοβουλευτικές πηγές δεν αποκλείουν την αναστολή καταβολής της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Σπαρτιάτες και την έναρξη έρευνας, μέχρι τα οριστικά αποκαλυπτήρια του αληθινού αρχηγού.