Ο Κασσελάκης που έγινε «αρνάκι»
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου

Ο Κασσελάκης που έγινε «αρνάκι»

Οι αρχηγικοί φετφάδες περί διαγραφών, η προαναγγελία του τέλους του αριστερού ελιτισμού και η παπανδρεϊκου τύπου διακήρυξη, «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», που διατυπώθηκαν όσο ο Στέφανος Κασσελάκης βρισκόταν σε αμερικανικό έδαφος, αποσύρθηκαν με το που επέστρεψε στην Κουμουνδούρου.

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου αλλά και στη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που προηγήθηκε και έγινε με πρωτοβουλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε πιο πρόθυμος να υπακούσει στις νόρμες που διέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ από συστάσεως του! 

Σχεδόν απολογήθηκε υπενθυμίζοντας πως είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις ένα μήνα και υποσχέθηκε ότι θα διορθωθούν οι αρρυθμίες που όπως είπε «Όπως συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, είναι φυσικό να υπάρχουν…»

Παρείχε μια ηχηρή διαβεβαίωση ότι στο εξής το κόμμα θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά και συλλογικά, με βάση το Καταστατικό.  

Η εισήγηση του ήταν μια… ωδή στην ενότητα και στα όσα έχει κάνει για να την υπηρετήσει, αλλά και στα όσα υπόσχεται να κάνει στο εξής. Από την εισήγηση απουσίαζε η παραμικρή νύξη ή αιχμή για τη στάση συντρόφων, τους οποίους ο ίδιος πριν λίγα 24ωρα, κατήγγειλε ως υπονομευτές του ιδίου, του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ απουσίαζε και η αυτάρεσκη υπόμνηση ότι οι λαός του ΣΥΡΙΖΑ του έδωσε καθαρή και σαφή εντολή.   

Με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι καμιά νέα πνοή δεν έφερε στο κόμμα και με τη συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 70%) να είναι αρνητικά διακείμενη στο πρόσωπό του, ο Στ. Κασσελάκης χάνει ισχύ και επιλογές. Ίσως χρειαστεί να συνθηκολογήσει με τους πραγματικούς «ιδιοκτήτες» του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις συνιστώσες, τις τάσεις και τους εμβληματικούς εκπροσώπους τους. Όπως είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος επί της ουσίας στη συνάντησή τους χθες, έθεσε ως προαπαιτούμενο της συμπόρευσης και της ενότητας, την κωλοτούμπα σχετικά με τις διαγραφές Βίτσα, Φίλη και Σκουρλέτη

Με την οξφορδιανή μαεστρία του ο Ευ. Τσακαλώτος (είναι ο υπουργός Οικονομικών που υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο αλλά ουδείς το μνημονεύει) έδωσε το περιθώριο στον Στ. Κασσελάκη να επιλέξει αν θα πάρει πίσω ο ίδιος τις διαγραφές, ή θα λύσει το πρόβλημα με άλλον τρόπο. 

«Του εξήγησα όμως ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια που έχει, για τα σχέδια που έχω δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές… Θα δούμε τι θα κάνει κ αν το λύσει, θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιθανό ή όχι είναι η ενότητα. Εγώ του ζήτησα να τις πάρει πίσω ή να λύσει το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι ο Κασσελάκης του είπε πως θα μεριμνήσει για το ζήτημα. 

Τις θέσεις και τους όρους του ο Ευ. Τσακαλώτος τους είχε βάλει από το βράδυ της Τετάρτης σε  τηλεοπτική συνέντευξή του, όπου στις παραμέτρους του σπαραγμού έβαλε τον νέο πρόεδρο και την ηγετική του ομάδα (Πολάκη και σία) αλλά και τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο αποκάλεσε «μέρος του τραύματος».  

Όσα είπε στο Εκτελεστικό Γραφείο ο Στέφανος Κασσελάκης απαντούσαν απολογητικά στις αιτιάσεις Τσακαλώτου, που διατηρεί ψυχικό σύνδεσμο με σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν δεν τον θεωρούν κατάλληλο για αρχηγό και υποψήφιο πρωθυπουργό. 

Οι εξελίξεις γύρω από τις διαγραφές, θα κρίνουν εάν οι υποσχέσεις Κασσελάκη για ομαδική λειτουργία, εντός του καταστατικού και προς χάρη του συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ, είναι αρκετές να αναστρέψουν την πορεία εξόδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου και άλλων από το κόμμα. Απόφαση που εμφανίζεται ως ειλημμένη.

Ο νέος πρόεδρος δασκαλεμένος επαρκώς,  έκανε έκκληση στο Εκτελεστικό Γραφείο να επιδειχθεί συλλογικά η «αριστερή ηθική» και ο πλουραλισμός των απόψεων να εκφράζεται μέσα στα όργανα. Προτείνοντας τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα φροντίζει να σφάζονται μέσα στα όργανα, και έξω στα ΜΜΕ να φαίνονται ενωμένοι.  

Η προοπτική κατίσχυσης του Στ. Κασσελάκη και του μηχανισμού του, στην Κουμουνδούρου αμφισβητείται και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός της γέννησης και επισήμως μιας νέας τάσης. Υπό τον Διονύση Τεμπονέρα και τον τίτλο:

«Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς» για ένα κόμμα «σε τροχιά κυβερνησιμότητας» μακριά από «εκσυγχρονιστικά» αρχηγοκεντρικά πρότυπα», αλλά δεν θα είναι και ένα κόμμα «διαμαρτυρίας, αντίστασης και περιχαράκωσης».