Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η νέα διακυβέρνηση θα αφορά στην αναδιάρθρωση και την αναδιοργάνωση βασικών δομών του κράτους.
Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στο σύγχρονο ελληνικό κράτος δεν υπήρξε ποτέ ένας ενιαίος νόμος, ο οποίος να κωδικοποιεί όλες τις διατάξεις που αφορούν στη συγκρότηση και τη λειτουργία των βασικών κυβερνητικών δομών. Αυτή είναι η παράδοση την οποία επιθυμεί να «σπάσει» ο κ. Μητσοτάκης.
Το πρώτο από τα κεφάλαια που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό, θα αφορά στη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου. Μέχρι σήμερα οι πολιτικές παράγονται από τα επιμέρους υπουργεία, που κινούνται το κάθε ένα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και στο τέλος προσπαθούν να συνθέσουν μία ευρύτερη εικόνα κυβερνητικής πολιτικής. Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι να αντιστραφούν τα πράγματα, έτσι, ώστε, η βασική κυβερνητική στρατηγική να παράγεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να επιμερίζεται στα υπουργεία.
Να υπάρχει ένας κεντρικός άξονας, ο οποίος θα καθορίζει την κυβερνητική διαδρομή και τις επιμέρους δράσεις του κάθε υπουργείου, που θα θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και θα τα τοποθετεί όλα αυτά σε μία κεντρική βάση δεδομένων, έτσι ώστε να είναι εκ των προτέρων γνωστό τι και πότε θα πρέπει να γίνει. Μέσω αυτού του ηλεκτρονικού συστήματος, θα αντιμετωπιστούν η έλλειψη συντονισμού και ταχείας διεκπεραίωσης, αλλά και η γενική παθολογία του κράτους καθώς έχουμε πάρα πολλές συναρμοδιότητες, μεταξύ πολλών υπουργείων. Σκοπός είναι να λειτουργήσει η κυβέρνηση συντονισμένα και γρήγορα, να υπάρχει αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.
Εκτός από τα ζητήματα του υπουργικού συμβουλίου, το πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, θα περιλαμβάνει και διατάξεις οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Θα εισαχθούν ασυμβίβαστα για όλη την πολιτική ιεραρχία, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον ειδικό γραμματέα.
Επιπλέον για πρώτη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταφέρεται μεγάλος αριθμός αρμοδιοτήτων από την πολιτική ηγεσία στη δημόσια διοίκηση. Η φιλοσοφία της νέας διακυβέρνησης μπορεί να αποτυπωθεί σε μία φράση, σύμφωνα με συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη :«Eμπιστευόμαστε την δημόσια διοίκηση».
Πώς όμως μπορεί αυτό να γίνει; Όπως μαθαίνει το liberal.gr θα υπάρξει ένας «κόφτης», έτσι ώστε οι αρμοδιότητες που αφορούν σε μεμονωμένες, ειδικές και συγκεκριμένες λειτουργίες, να μην φτάνουν πλέον στο επίπεδο του υπουργού, του υφυπουργού ή του γενικού γραμματέα, αλλά να διεκπεραιώνονται στο επίπεδο των γενικών διευθυντών. Μία κίνηση που αναμφίβολα μπορεί να σημάνει τεράστια εξοικονόμηση χρόνου, περιορισμό της γραφειοκρατίας και περιορισμό της διαφθοράς. Μία επιλογή που εφόσον λειτουργήσει μπορεί να αλλάξει την φυσιογνωμία του ελληνικού δημόσιου τομέα.