Του Γιάννη Κ.Τρουπή
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα εξαντλήσει την τετραετία και άρα οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2019.
Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο κ.Τσίπρας θα αναγκαστεί τελικώς να προσφύγει στην λαική ετυμηγορία είτε το φθινόπωρο είτε το αργότερο την άνοιξη του 2019.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούν σε κάτι: Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ήδη αρχίσει και η χώρα έχει μπει σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο.
Παρότι λοιπόν επισήμως δεν έχει δοθεί ακόμα το σύνθημα για την εκλογική κούρσα, στην ΝΔ, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται το πώς θα κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον τελικώς επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις και βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας.
Τα ερωτήματα είναι πολλά: Ποιους τελικά θα επιλέξει ο πρόεδρος της ΝΔ να έχει μαζί του στην κυβέρνηση;
Ποιοι θα τοποθετηθούν σε θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό; Ποιο μοντέλο διακυβέρνησης θα ακολουθήσει;
Θα βάλει βουλευτές στο υπουργικό του συμβούλιο ή θα προτιμήσει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη;
Eίναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που αρχίζουν και ακούγονται πλέον ολοένα και πιο συχνά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κρύψει τη διάθεσή του για ρήξεις και ανατροπές σε ότι έχει να κάνει με την στελέχωση τόσο του υπουργικού συμβουλίου, όσο και με τις υπόλοιπες θέσεις στο κράτος. Οσοι παρακολούθησαν όμως την τοποθέτησή του στην παρουσίαση του βιβλίου “Ηγεσία” του καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά πήραν για πρώτη φορά μία τόσο ξεκάθαρη γεύση για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ο κ.Μητσοτάκης, ζητήματα που αφορούν πρακτικές που θα χρησιμοποιήσει ως πρωθυπουργός.
“Οταν καλείσαι να στελεχώσεις θέσεις ευθύνης του κρατικού μηχανισμού πρέπει να αναζητάς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρώτα είναι τα ηθικά χαρακτηριστικά όπως εντιμότητα, εργατικότητα, ταπεινότητα. Η αλαζονεία είναι η μεγάλη πληγή της ηγεσίας” τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας σαφή τα κριτήρια, βάση των οποίων θα επιλέξει τους συνεργάτες του.
Ο κ.Μητσοτάκης έδειξε για μία ακόμα φορά πως θα επιμείνει ιδιαίτερα στην αποτελεσματικότητα και στην απόλυτη εκτέλεση των όσων θα πρέπει να γίνουν. Η παρακάτω αναφορά είναι απολύτως ενδεικτική για το πώς αντιλαμβάνεται τη θέση του πρωθυπουργού.
“Ο ηγέτης θα πρέπει να μάθει να συνεργάζεται ενδεχομένως και με ανθρώπους που δεν συμπαθεί. Οταν πρέπει να γίνει μια δουλειά, μπορεί να χρειαστούμε να επιλέξουμε σε θέσεις ευθύνης ανθρώπους που δεν μας ταιριάζουν στο χαρακτήρα για να πάμε να πιούμε καφέ, αλλά είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για την κατάλληλη δουλειά” τόνισε, καθιστώντας μάλιστα σαφές ότι η αλήθεια για εκείνον είναι το νούμερο ένα ζητούμενο.
“Η μαγική λέξη είναι η ειλικρίνεια. Σε μία εποχή που όλοι αμφισβητούνται, το να είσαι ο εαυτός σου και να λες τα πράγματα που πιστεύεις , τότε μπορείς να κερδίσεις ως ηγέτης την εμπιστοσύνη των πολιτών”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και σε όσους ακούν τη λέξη “τεχνοκράτης” και γυρνάνε την πλάτη τους.
“Στην Ελλάδα κάνουμε τη διάκριση μεταξύ πολιτικών και τεχνοκρατών, ως εάν ο πολιτικός να είναι κάτι διαφορετικό από τον τεχνοκράτη και αυτές οι έννοιες να μην τέμνονται. Πιστεύω ότι με αυτήν την έννοια ο ηγέτης, ο καλός πολιτικός, πρέπει να είναι και πολιτικός και τεχνοκράτης”.
Οπως τονίζει πηγή κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ στο liberal.gr στο αμέσως προσεχές διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στους πολίτες τις προτάσεις του γύρω από μία σειρά θεσμικών αλλαγών. Τόσο σε ότι έχει να κάνει με την λειτουργία του κοινοβουλίου, όσο και με εκείνη του υπουργικού συμβουλίου.
“Θα περιγράψει με σαφή τρόπο το δικό του μοντέλο διακυβέρνησης” αναφέρει η ίδια πηγή.
Φωτογραφία: Intimenews