Η ατζέντα της επίσκεψης, η στάση του Βερολίνου έναντι της Αγκυρας
AP
AP
Ο Σολτς στην Αθήνα

Η ατζέντα της επίσκεψης, η στάση του Βερολίνου έναντι της Αγκυρας

Στην ενεργειακή κρίση, στην εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς και στην αμυντική συνεργασία, θα επικεντρωθεί η επίσκεψη στην Αθήνα του Γερμανού Καγκελάριου Ολαφ Σολτς. Το Μέγαρο Μαξίμου φροντίζει να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη με την ανταλλαγή των τεθωρακισμένων Marder με τα BMP-1 που στάλθηκαν στην Ουκρανία. Επομένως, περαιτέρω ανακοινώσεις αμυντικού χαρακτήρα δε θα πρέπει να περιμένουμε το μεσημέρι της Πέμπτης όταν και οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι Μητσοτάκης- Σολτς δε θα μπουν στην ουσία πολλών άλλων θεμάτων. Όπως παρατηρεί στο liberal.gr καλά ενημερωμένη πηγή η Ελλάδα πλέον δεν αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης εξαιτίας των οικονομικών της επιδόσεων. Αντιθέτως, η πορεία της την τελευταία τριετία τόσο εξαιτίας των οικονομικών δεικτών  όσο και εξαιτίας της διεθνούς παρουσίας  που έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ανεβάσει τις ελληνικές «μετοχές» κάτι που φαίνεται ήδη από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η χώρα μας στα διεθνή φόρα. Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις, την παραμονή της έκτακτης συνόδου των υπουργών ενέργειας, πάνω στο «καυτό» θέμα της ενεργειακής κρίσης. Στοιχείο που αποτυπώνει τον ρόλο της Αθήνας στις ευρωπαϊκές κρίσιμες διαβουλεύσεις.

Αθήνα και Βερολίνο, παρά τις δεδομένες διαφορετικές απόψεις  σε μία σειρά θεμάτων, το τελευταίο διάστημα δείχνουν να κάνουν βήματα προσέγγισης. Τον περασμένο Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δείξει στον Ολαφ Σολτς τους χάρτες με τις τουρκικές προκλήσεις, γνωρίζοντας ότι το Βερολίνο αποτελεί διαχρονικά έναν προνομιακό συνομιλητή του Ταγίπ Ερντογάν. Ακολούθησε η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία. Την περασμένη Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Βερολίνο, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να αποδοκιμάζει τις τουρκικές αξιώσεις.

Βήματα αργά αλλά σταθερά της καγκελαρίας, που μέρα με την ημέρα δείχνει να αφήνει την τακτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο προωθώντας μια πιο ευρωπαϊκή στάση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν αυτή η ελαφρά «στροφή», έστω και σε επίπεδο ρητορικής, του Βερολίνου προς την Αθήνα έναντι της Άγκυρας να εκφραστεί και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δε θα υπάρξει κάποια θεαματική τοποθέτηση του συνήθως μετρημένου κ.Σολτς όμως η όποια διατύπωση επιλέξει να χρησιμοποιήσει για τον τουρκικό αναθεωρητισμό των τελευταίων μηνών θα έχει ενδιαφέρον.