Τον Μάρτιο του 2020 ο Ανδρέας Ξανθός ζητούσε να μην αμφισβητούνται οι επιστήμονες γιατί είναι «οι καλύτεροι που έχει η χώρα». Χθες, ακολουθώντας τη γραμμή Τσίπρα και χωρίς να επικρίνει τις προσωπικές επιθέσεις Πολάκη δήλωσε ότι «δεν αμφισβητεί κανείς την επιστημονική εγκυρότητα ούτε το κύρος ούτε την αξιοπιστία της πλειονότητας των μελών της επιτροπής» και κάνοντας λόγο για... πλειονότητα κάποιους αφήνει απ έξω.
Ο Ανδρέας Ξανθός με τη δήλωσή του έριξε και τα τελευταία τείχη που υπήρχαν στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πέραν της προσχώρησής του στη λογική της σύστασης επιτροπής επιστημόνων κοινής αποδοχής από τα πολιτικά κόμματα επανέφερε και την πρόταση περί σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα της πανδημίας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real είπε ότι «μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχουμε βρεθεί και μπροστά στην απώλεια ελέγχου της πανδημίας απαιτείται ένα συνολικό restart σε όλα τα επίπεδα. Και στην υγειονομική στρατηγική και στην επιστημονική εποπτεία της διαχείρισης και στην αξιόπιστη παρέμβαση στην κοινή γνώμη για να πείσουν και να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού».
Συνέχισε δε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «σε όλα τα επίπεδα χρειάζεται μια νέα αρχή, μια επανεκκίνηση και κατά την άποψή μου θα ήταν καίριας σημασίας μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να συζητηθεί η έκτακτη συνθήκη στην οποία βρισκόμαστε σήμερα και την ανάγκη μιας διεξόδου».
Τα περί πλειονότητας όμως δείχνουν πως κάποιοι αμφισβητούνται αφού σε σχέση με τη δήλωση του 2020 η χθεσινή διαφοροποιείται. «Η επιτροπή συχνά εργαλειοποιήθηκε, συχνά αγνοήθηκε και αυτή την περίοδο κατά την άποψή μου συνειδητά η κυβέρνηση, ειδικά μετά το καλοκαίρι την έχει βάλει στην άκρη και έχει ειπωθεί δημόσια αυτό και από τον υπουργό Υγείας. Ακούν τους επιστήμονες αλλά έως εκεί».
Και μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Ξανθό «Δεν αμφισβητεί κανείς την επιστημονική εγκυρότητα ούτε το κύρος ούτε την αξιοπιστία της πλειονότητας των μελών της επιτροπής. Αν υπάρχει πρόβλημα, είναι στο ότι σαν σώμα πολλές φορές αποδέχθηκαν αυτόν τον ρόλο, είναι γνωστό ότι πολλές φορές βρέθηκαν σε μια κατάσταση, που καλούνταν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν επιστημονικά προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου για τα θέματα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγα. Πρώτα απ όλα οφείλει να διευκρινίσει ποιοι είναι οι επιστήμονες που δεν ανήκουν στην πλειονότητα και ως εκ τούτου δεν έχουν επιστημονική εγκυρότητα, κύρος και αξιοπιστία. Αν συμπίπτουν δηλαδή με τα πρόσωπα που στοχοποιεί ο Παύλος Πολάκης στις αναρτήσεις του στις οποίες κυρίαρχο ρόλο έχουν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος που βρέθηκε να αντιμετωπίζει καταστηματάρχη στην Καλαμπάκα διότι τόλμησε να θέσει θέμα ελέγχου των πιστοποιητικών των πελατών.
Έτερο ερώτημα αφορά στον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη σύσταση της επιτροπής κοινής αποδοχής. Και μόνο που τα πολιτικά κόμματα θα κληθούν να προτείνουν συγκεκριμένα πρόσωπα ακόμη και αν αυτά δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα αποκτούν άλλη ιδιότητα πέραν της επιστημοσύνης τους. Μετατρέπονται δε σε αυτό που η Κουμουνδούρου αποδεχόμενη τη λογική Πολάκη, μέσω και επίσημων ανακοινώσεων, αποδίδει στους επιστήμονες, δηλαδή ότι μετατρέπονται σε εκπροσώπους κομμάτων (στην περίπτωση της επιτροπής των ειδικών σε εκπροσώπους της Κυβέρνησης).
Επίσης, βασικό είναι και το ερώτημα στο τι μπορεί να συζητηθεί σε μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να καταθέτει προτάσεις. Πρόσφατη είναι άλλωστε και η συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha που κληθείς να καταθέσει προτάσεις και το τι θα έκανε ο ίδιος η απάντηση ήταν πως φταίει η κυβέρνηση που δεν προσέλαβε υγειονομικούς και δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ.
Ο Α. Ξανθός δήλωσε επίσης ότι «Είμαστε υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων δημόσιας υγείας, όπου κρίνεται ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος» διευκρίνισε όμως ότι δεν αποδέχεται την υποχρεωτικότητα όταν αυτή περιλαμβάνει αναστολή εργασίας όπως έπραξε και στην περίπτωση υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας. Δεν ανέφερε όμως πως αλλιώς θα καταστεί εφικτή η αποτελεσματικότητα της υποχρεωτικότητας όταν φτάνει έχει προαιρετική μορφή.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση που άνοιξε αναφορικά με τα μέλη της επιτροπής και την εγκυρότητα των επιστημόνων οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα, συμβάλει στην προσπάθεια αποδόμησης και ρίχνει νερό στον μύλο των ψεκασμένων και των αντιεμβολίαστων που αναζητούν διαρκώς νέες... ιδέες για να υποστηρίξουν το αφήγημά τους.