Του Γιώργου Φιντικάκη
Τον εκνευρισμό που τον διακατέχει μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, μαρτυρά καθημερινά με την στάση του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας οποιονδήποτε αμφισβητεί τις προβλέψεις πάνω στις οποίες η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει το αφήγημα των προεκλογικών της παροχών.
Μετά τον Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Βλ. Ντομπροβόσκις, ο κ. Τσακαλώτος τα έβαλε με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνο Τσακλόγλου, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί αυθαίρετη μεθοδολογία, ότι είχε υπηρετήσει πιστά τις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας, και κάνοντας λόγο για "άγχος να πλασαριστεί ενόψει εκλογών" του πρώην επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
«Κατανοώ το άγχος του κ. Τσακλόγλου να πλασαριστεί εν όψει εκλογών», αναφέρει σε tweet ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν ανάγκη να παραβλέψει τις πανεπιστημιακές του γνώσεις: αυθαίρετη μεθοδολογία, αυθαίρετο σημείο έναρξης, καμία σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που υπηρέτησε πιστά προ και μετά κρίσης. Κρίμα».
Κατανοώ το άγχος του κ. Τσακλόγλου να πλασαριστεί εν όψει εκλογών, αλλά δεν ήταν ανάγκη να παραβλέψει τις πανεπιστημιακές του γνώσεις: αυθαίρετη μεθοδολογία, αυθαίρετο σημείο έναρξης, καμία σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που υπηρέτησε πιστά προ και μετά κρίσης. Κρίμα.
— Ευκλείδης Τσακαλώτος | Euclid Tsakalotos (@tsakalotos) June 14, 2019
Είναι προφανές ότι η διαφαινόμενη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ενόχληση στον κ. Τσακαλώτο, και αυτό φαίνεται με κάθε ευκαιρία. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών είχε εξαπολύσει βέλη κατά του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως αν τον είχε φοιτητή «θα τον έκοβε» και χαρακτηρίζοντας ως «ανοησίες» τις δηλώσεις του ότι η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη κόστισε στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η μεθοδολογία του και ο τρόπος υπολογισμού του κόστους αυτού “είναι κάτι που δεν αξίζει ούτε και να το συζητάμε”. Προ ημερών ο κ. Τσακαλώτος τα έβαλε με τον Βλάντις Ντομπρόβσκις, κατηγορώντας τον ότι “παίζει πολιτικά παιχνίδια” επειδή είναι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κι αυτό καθώς στις 5 Ιουνίου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είχε επικαλεστεί την Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών για να πει ότι ο απειλείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 για τη χώρα μας.
Τώρα ο κ. Τσακαλώτος αποφάσισε να επιτεθεί στον κ. Τσακλόγλου, ο οποίος μιλώντας στο liberal.gr (Συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η ναρκοθέτηση της επόμενης ημέρας), χαρακτήρισε ως συνειδητή επιλογή της παρούσας κυβέρνησης να «αδειάσει» το ταμείο προκειμένου να «δέσει τα χέρια» της επόμενης κυβέρνησης που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα, έχοντας μικρά περιθώρια ελιγμών να ασκήσει πολιτική. Σχολιάζοντας μάλιστα την αναφορά Ρέγκλινγκ ότι θα περιμένει τους επόμενους για να συζητήσει τις παροχές που γαλαντόμα έκανε ο κ. Τσίπρας, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ η ναρκοθέτηση της επόμενης ημέρας, αφού «όσο μικρότερος ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, τόσο πιο δύσκολη η τόσο αναγκαία για την ανάπτυξη, περικοπή φόρων την οποία έχει εξαγγείλει ο κύριος Μητσοτάκης».
Ταυτόχρονα σε άρθρο του στα «ΝΕΑ» με τίτλο «Τα δίδακτρα της χώρας για τον ΣΥΡΙΖΑ» ο κ. Τσακλόγλου υπολογίζει ότι το κόστος της περήφανης διαπραγμάτευσης του 2015 , ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα 100 δισ που είπε ο Ρέγκλινγκ, και ανέρχεται με πολύ επιεικείς υποθέσεις κοντά στο ύψος του σημερινού ΑΕΠ. Καταλήγει μάλιστα λέγοντας ότι ως πανεπιστημιακός «αν έκοβα τον κ. Ρέγκλινγκ, δεν θα τον έκοβα επειδή οι εκτιμήσεις του για το κόστος της «περήφανης διαπραγμάτευσης» ήταν πολύ υψηλές, αλλά επειδή ήταν πολυ χαμηλές».
Των παραπάνω είχε προηγηθεί η επίθεση Τσίπρα στον Στουρνάρα, που επειδή προειδοποίησε, όπως επίσης η Κομισιόν και ο ESM, ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019, κατηγορήθηκε από τον Πρωθυπουργό για «μπακαλίστικη λογική».
Το παιχνίδι της αναζήτησης εχθρών στο εσωτερικό και εξωτερικό, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά η κυβέρνηση είναι παλιό. Το θυμήθηκε ξανά, στα τελειώματά της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας «τακτική Βαρουφάκη», προσβάλλοντας δηλαδή όποιον διαφωνεί με εκτιμήσεις της πάνω στις οποίες έχει στήσει το ύστατο αφήγημα με το οποίο πορεύεται προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.