Τον Αλέξη Τσίπρα και τις επιλογές του σε βάθος χρόνου, υπέδειξε ευθέως ως υπεύθυνο για τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Ομπρέλα».
Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε μερική άφεση αμαρτιών στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο τονίζοντας «πως τα προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν πολύ πριν από την προεδρία Κασσελάκη» δίνοντας τρεις εναλλακτικές χρονολογίες για την αναζήτηση από «που ξεκίνησε το κακό.
«Είναι το 2015; το 2010; Ή το 2019;» διερωτήθηκε ρητορικά. Εκτίμησε ότι δεν υπήρξε μια συγκεκριμένη χρονική αφετηρία αλλά ήταν μια σταδιακή μετάλλαξη στην οποία κυριάρχησαν δυο φαινόμενα: ο κυβερνητισμός και ο λαϊκισμός. Περιγράφοντας επί της ουσίας το εγχειρίδιο ηγεσίας και διακυβέρνησης που ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τον κυβερνητισμό, τον λαϊκισμό και τον αρχηγισμό.
«Ο κυβερνητισμός είναι να λες ότι νομίζεις ότι ο κόσμος θέλει να ακούσει διότι έτσι πιστεύεις ότι θα φτάσεις στην εξουσία… Αλλά ο κυβερνητικός είναι κοντινό αδελφάκι του λαϊκισμού… Μόνον που το 2023 διαπιστώθηκε ότι δεν κερδίζεις εκλογές γιατί ο λαϊκισμός είναι αναξιόπιστος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απέδωσε τη ρευστοποίηση του κόμματος στην ευκαιριακή επιχείρηση της διεύρυνσης, στην απονεύρωση των οργάνων και των καταστατικών διαδικασιών αλλά και στην απόφαση για εκλογή αρχηγού από τη βάση.
«Όλα αυτά πριν από το 2022 και την απόφαση να ορίσουμε ως βάση του κόμματος ότι όποιος περάσει από εκλογικό κέντρο και δώσει 2 ευρώ να είναι μέλος του κόμματος».
Τόνισε ότι από το 2017 όλες οι δημοσκοπήσεις, οι έρευνες και οι αναλύσεις έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας αλλά παρά τις φωνές δεν υπήρξε καμία προσπάθεια, κανένα πολιτικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα αξιοπιστίας.
Τοποθέτησε μάλιστα στο κεντρικό κάδρο τον κ. Τσίπρα με συγκεκριμένα παραδείγματα για να καταδείξει την «αναξιοπιστία» και να αποδώσει σε αυτή και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
«Στο τελευταίο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία στο 5% και στην Υγεία στο μέσο όρο της ευρωπαϊκής ένωση 7,6% κάτι σε βάθος χρόνου. Στη Θεσσαλονίκη είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα μειώσουμε κάποιους φόρους όσο υπάρχει η ενεργειακή κρίση. Στο εκλογικό πρόγραμμα δεν υπήρχε η φράση άρα ήταν μόνιμο μέτρο. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι η κοστολόγηση είναι άλλη στη μια και άλλη στην άλλη περίπτωση».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε αποστάσεις από την τακτική και στρατηγική επιλογή της Κουμουνδούρου για τις τυφλές προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δυνατά του σημεία, η κοινωνική του βάση οι εκλογικές του συμμαχίες. Η και τη συνεχή επίκληση των σκανδάλων χωρίς να αναδεικνύονται προτάσεις.
Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ ως κάτι που δεν έχει ξανασυναντήσει - ρευστοποίηση, αρχηγισμό και τοξικό κλίμα - και μην αναμένοντας τίποτα από το Συνέδριο κατέληξε: Δεν θα σας κοροϊδέψω. Όπως ξέρετε κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα ότι είτε χάσω είτε κερδίσω να φέρω πίσω την περηφάνια των ανθρώπων της Αριστεράς. Αυτό θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνεια σε αυτό το κόμμα».
Σκληρός ως προς τις διαπιστώσεις του και απέναντι στους συντρόφους της «Ομπρέλας» ήταν ο Αντώνης Τζανακόπουλος κατευθύνοντας τις βολές του και στον πρώην και στον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ειρωνική διάθεση απάντησε στους νεοπροεδρικούς που κατηγορούν την Ομπρέλα ότι «φραξιονίζεται» σε εκδηλώσεις που πληρώνει το κόμμα.
«Δεν αντισταθήκαμε συντρόφισσες και σύντροφοι όπως έπρεπε. Η ακόμη χειρότερα αγκαλιάσαμε απολίτικες ρητορικές. Δεν αντισταθήκαμε στην εχθροπάθεια που γέννησε θεωρείς συνωμοσίας περί υπονόμευσης αφήσαμε να ατονίσουν οι καταστατικές προβλέψεις οι διαδικασίες» σημείωσε. Στηλίτευσε ως ξόρκι που επαναλαμβάνεται τη δήθεν «γείωση με την κοινωνία» που οδήγησε να αγκαλιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε θέση που τρεντάρει.
«Αγκαλιάσαμε και λίγο εθνικισμό και τον κακώς εννοούμενο λαϊκισμό, και καμιά Παναγιά Βρεφοκρατούσα και λίγο καφρίλα. Και όλα αυτά στο βωμό της δημιουργίας ενός μετώπου απέναντι στον προσωποιημένο εχθρό είτε αυτόν τον λένε Σόιμπλε είτε Μητσοτάκη. Όμως η ριζοσπαστική αριστερά δεν μπορεί να εξαντλείται σε αντί οτιδήποτε.
Ετεροκαθοριστήκαμε και τώρα βλεπόμαστε όλοι και όλες και λέμε πως βρεθήκαμε εδώ» ανέφερε ο Αντώνης Τζανακόπουλος.
Μίλησε και εκείνος για τη διολίσθηση στην προσπάθεια να προσεταιριστεί το κόμμα την κοινωνία στη λογική του εύκολου άσπρου μαύρου. Η ριζοσπαστική αριστερά είπε πρέπει να είναι έτοιμη να πείσει όχι να καβαλήσει το κύμα της δυσαρέσκειας με όρους απολίτικους και λαϊκίστικους που είναι καταστροφικοί.
Η πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου που ξεκίνησε την ομιλία της από το προσκύνημα του Αλέξη Τσίπρα στην Καισαριανή το 2015 και το τραύμα όσων έμειναν εντός το 2015, έδειξε ότι δεν θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Όσο ο Συριζα περιέχει στον τίτλο και το Ριζοσπαστική Αριστερά οφείλω τη μάχη να τη δώσω μέσα στις τάξεις της» σημείωσε προειδοποιώντας πάντως ότι «όποιος αποφασίσει να πετάξει το έρμα του καραβιού αυτό θα βυθίσει και το πλοίο… Εγώ σε αυτή τη βύθιση θα αντισταθώ με νύχια και με δόντια».