Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει στη Βουλή για να ανακοινώσει ότι θα καταργήσει έναν νόμο που προωθεί η κυβέρνηση. Το έχει κάνει για όλα τα νομοθετήματα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί από το 2019 και τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταψηφίσει είτε πρόκειται για εργασιακά είτε για την Παιδεία. Ακόμη για τη ΔΕΗ που γλίτωσε τη χρεοκοπία στην οποία την έσυρε η διαχείριση της δικής του διακυβέρνησης έχει δηλώσει πως θα την κάνει ξανά «Δημόσια». Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και για τον νόμο που αφορά στην εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ασκήσει μια εφ' όλης της ύλης κριτική μιλώντας στη Βουλή για να υποστηρίξει την απόφαση καταψήφισης του νομοσχεδίου, φθάνοντας στο σημείο να δηλώσει πως ακόμη και η μεγάλη ψηφιακή επανάσταση που συντελείται στη χώρα τα 2,5 τελευταία χρόνια, οφείλεται στο γεγονός πως ακολουθούνται όλα όσα έπραξε η προηγούμενη ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, στο οποίο υπουργός ήταν ο Νίκος Παππάς.
Εμφανίσθηκε, όμως, να ακολουθεί μια τακτική που και στο παρελθόν δεν είχε αποτέλεσμα, στοχεύοντας στη δημιουργία συνθηκών διχασμού εντός της κυβερνώσας παράταξης. Επανέλαβε πως υπάρχουν δεξιοί που δεν αποδέχονται την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αντίπαλος του είναι η «αντίληψη Μητσοτάκη» και όχι συνολικά το κυβερνών κόμμα και οι ψηφοφόροι του. Το είχε πει και τη Δευτέρα στη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ εγκαινιάζοντας και το δίλημμα Δεξιά ή προοδευτική κυβέρνηση, θέλοντας ενδεχομένως να δείξει ότι μπορεί να απευθυνθεί σε ένα πιο διευρυμένο κοινό
Υπεραμύνθηκε της λειτουργίας του ΕΦΚΑ επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε την προσπάθεια να βρεθούν πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα που στόχο έχει να βελτιώσει τα μέγιστα τη διαδικασία λειτουργίας του οργανισμού, τον εκσυγχρονισμό του και κυρίως την έκδοση των συντάξεων που αποτελεί μείζον ζήτημα για την πλειοψηφία των πολιτών. Ειδικά, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το 48% των παραπόνων και των καταγγελιών που γίνονται είτε στον συνήγορο του πολίτη είτε αλλού αφορούν τον συγκεκριμένο Οργανισμό και τις τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων. Καθυστερήσεις που οδηγούν ουκ ολίγους συμπολίτες στην ανέχεια.
Το ζήτημα, όμως, είναι πως δήλωσε πως θα καταργήσει και αυτόν τον νόμο. Όπως και όλους όσοι ψηφίστηκαν και έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τη σημερινή κυβέρνηση. Έχει δηλώσει το ίδιο για όλους και όχι μόνο αυτό. Τα στελέχη του κινούμενα στη γραμμή του «νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη» όπως τον έχει παραφράσει το ΚΚΕ εμφανίζονται να δηλώνουν πως οι νόμοι που ψηφίζονται δεν θα εφαρμόζονται στην πράξη. Γνωστή άλλωστε η σχετική αναφορά του Νίκου Φίλη σχετικά με τον νόμο για την Παιδεία και τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Ενδεχομένως η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει τους νόμους της διακυβέρνησης Μητσοτάκη να είναι και η αιτία που δεν καταθέτει προγραμματικές θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα της χώρας επαναλαμβάνοντας μόνο τα περί αυξήσεων μισθών και χιλιάδων προσλήψεων παραπέμποντας στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για το οποίο ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος πρόσφατα χαρακτήρισε επίκαιρο