Οι ημερομηνίες που «εκθέτουν» τον ΣΥΡΙΖΑ στο σκάνδαλο της Folli Follie

Οι ημερομηνίες που «εκθέτουν» τον ΣΥΡΙΖΑ στο σκάνδαλο της Folli Follie

Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Follie Follie είναι όντως ένοχα. Αυτό θα το δείξει η έρευνα. Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει ούτε το έργο της δικαιοσύνης, καθώς όλοι διατηρούν το τεκμήριο της αθωότητας. Παρολαυτα μια προσεχτική ματιά σε ημερομηνίες και γεγονότα αποτυπώνεται τις πολλές “συμπτώσεις” και τα πολλά «τυχαία» γεγονότα που συνέβησαν σε αυτή την πολύ περίεργη αλλά και απρόβλεπτη υπόθεση. Συμπτώσεις που στην πλειοψηφία τους αφορούν την τότε κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στο σκάνδαλο. 

- Στις 4/5/2018 δημοσιοποιείται η έκθεση του hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) από την οποία προκύπτει διεθνής σάλος με σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Είναι η αρχή του τέλους για την εταιρία. 

- Στις 7/5/2018, τρεις μέρες αργότερα,  η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητάει  στοιχεία και αναθέτει τον έλεγχο σε ανεξάρτητη αρχή. Όλοι  τότε αναρωτιούνται για ποιο λόγο ΔΕΝ διατάζει την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Ένα ερώτημα που εκείνη την περίοδο όλοι αναζητούσαν την απάντηση. Μία απάντηση που πιθανόν να μπορεί να δοθεί σήμερα , με βάση τα δεδομένα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. 

 Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο  Μάιος του 2018, δεν είναι μία τυχαία περίοδος. Πρόκειται για  το κρίσιμο διάστημα που,  σύμφωνα με τα email που αναδεικνύει σήμερα  η δικαστική έρευνα,  η διοίκηση της εταιρείας επιζητά «προστασία» και πολιτική στήριξη ενδεχομένως με το «αζημίωτο». Εκείνες τις μέρες μάλιστα  οι βασικοί μέτοχοι γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση και επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο, είτε με καθυστερήσεις υποβολής των απαιτούμενων στοιχείων, είτε με την εκμετάλλευση της πολιτικής παρέμβασης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία διαθέτει το νομικό «οπλοστάσιο» να παρέμβει άμεσα.

- Μέχρι τις 25/5/2018 οι “προσχεδιασμένες”  καθυστερήσεις επιτρέπουν  την ρευστοποίηση μετοχών, την μεταφορά εμβασμάτων σε ανύπαρκτα πρόσωπα με ονόματα που επιδεικνύουν απροκάλυπτα ότι δεν υπάρχει φόβος για ελεγκτική διαδικασία, ακόμη και τον εσωτερικό «δανεισμό» μεταξύ εταιρειών του Ομίλου. Σύμφωνα με την  Ενδιάμεση Έκθεση Διαχειριστικού Ελέγχου, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2018, έγινε προσπάθεια εκχώρησης των σημάτων της FFSA σε τρίτους … αλλά συγγενείς, χωρίς φυσικά την ενημέρωση του Δ.Σ. 

Δε θα πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι εκείνο ακριβώς το  διάστημα ήταν που  καταγράφηκε και το μεγάλο ενδιαφέρον του βουλευτή Μπαλαούρα , τότε προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής , ο οποίος προκειμένου να δείξει έμπρακτα την στήριξή του στη «βαλλόμενη» εταιρεία, καταθέτει την επίμαχη τροπολογία για τα ΚΑΕ (29/5/2018) για να καταφέρει λίγο αργότερα να διοργανώσει Bazzar σε «προνομιακές τιμές» και ενώ είχαν ήδη δεσμευτεί οι λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

- Στις 10/10/2018 τελικά, (πέντε ολόκληρους μήνες μετά) δεσμεύονται οι λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου και ένα μήνα μετά (28/11/2018) τα ακίνητα. Παρόλα αυτά ένα εντυπωσιακό πάρτι χλιδής με 60 καλεσμένους διοργανώνεται την περίοδο των εορτών στο τέλος του έτους (2018) στην βίλα των βορείων προαστείων εκπέμποντας  προκλητικά είτε σιγουριά, είτε «αδυναμία» αντίληψης της πραγματικότητας. 

Μέσα σε όλα, χαρακτηριστική παραμένει η «ολιγωρία» υπογραφής της σύμβασης από το Δ.Σ. για τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο 13 μήνες μετά (25/6/2019) την αναφορά του fund Quintessential Capital Management (QCM) και ενώ παρατηρείται οι βασικές Διευθύνσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να είναι «ακέφαλες» μετά και την παραίτηση των αρμόδιων διευθυντικών στελεχών που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική όταν καταγράφονται πολλές “συμπτώσεις” παύουν να είναι συμπτώσεις. Ο απαράβατος αυτός κανόνας ισχύει και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να πρέπει πλέον να τις εξηγήσει.