Του Γιάννη Σιδέρη
Κομιστής λύσης για το κυπριακό, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζόν Κέρι, κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος παρουσιάστηκε ως «πεπεισμένος» ότι η Αγκυρα διαπνέεται από την ειλικρινή βούληση να επιλυθεί το πρόβλημα. Αυτό τουλάχιστον, όπως είπε, συμπεραίνει η αμερικανική πολιτική και διπλωματική ιεραρχία από τις επαφές της με την τουρκική ηγεσία.
Η αίσθηση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν πως το ίδιο πεπεισμένος ένιωσε και στην Κύπρο, μετά τις συναντήσεις που είχε και με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιτζί.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν, και αυτό διατυπώθηκε από τον κ. Κέρι σε Λευκωσία και Αθήνα, πως στη γενική αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μια λύση του κυπριακού θα εμπεριέχει έναν ισχυρό συμβολισμό ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή (σ.σ. και κατά την …αιρετική άποψη κάποιων διπλωματικών κύκλων, ανεμπόδιστη χρήση του κυπριακού «αβύθιστου αεροπλανοφόρου», για δράσεις στη Μέση Ανατολή…).
Πάντως η ελληνική πλευρά ωθήθηκε με διπλωματικό τακτ να συμβάλει προς την κυπριακή πλευρά, ώστε η δεύτερη να αποδεχθεί την λύση που επωάζεται…
Φιλόδοξοι …διαιτητές
Πρώτα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στον αμερικανό επίσημο ότι η Ελλάδα είναι … «κόμβος σταθερότητας», και στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς, διαβεβαίωσε, ότι «Η χώρα μας εκπέμπει σταθερότητα στην περιοχή και μπορεί να συμβάλλει σε διαβουλεύσεις, αλλά και να παίξει ρόλο διαιτητή» σε ενδεχόμενες συγκρούσεις!
Φυσικά στις 21 του μηνός θα έρθει εδώ ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή με τους Ισραηλινούς. Και οι δυο πλευρές θα ακούσουν τις παραινέσεις της για λόγους διπλωματικής αβρότητας, ενώ οι ισραηλινοί και για να μη θρυμματίσουν την εύθραυστες σχέσεις που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουμε.
Αλλά όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές (στην προκειμένη περίπτωση και η κοινή λογική), η δυνατότητα μιας χώρας να είναι εχέγγυος και ευήκοος μεσάζων, είναι ευθέως
ανάλογη της οικονομικής της ευρωστία, του πλέγματος διεθνών συμμαχιών που έχει χτίσει, και φυσικά της ισχυρής αποτρεπτικής της ικανότητας, - όλων όσων δηλαδή εγκαθιστούν μια χώρα ως ισχυρή και αυθύπαρκτη στον παγκόσμιο χάρτη, και στα οποία οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι κάτω από τη βάση …
Ο αμερικανός υπουργός, σε ερώτηση που του έγινε, κράτησε, ως αναμενόταν, ίσες αποστάσεις στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων, και αναφερόμενος σε «καλούς διαύλους επικοινωνίας» που έχουν Ελλάδα και Τουρκία, κάλεσε τις δύο χώρες «να συνεργαστούν για λόγους καλής γειτνίασης»!
Φυσικά για μια ακόμη φορά η ελληνική πλευρά ( και αυτό ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις), ευελπιστούσε στο …θείο δώρο της προσέλκυσης επενδύσεων. Ποιος δεν θυμάται τη προσμονή της επίσκεψης Κλίντον όταν οι τότε κυβερνώντες νόμιζαν ότι θα άνοιγαν οι κρουνοί των δολαρίων; Οι κρουνοί όπως ήταν λογικό αποδείχτηκαν τζίφος, και το μόνο που απέμεινε ως ανάμνηση από τον πλανητάρχη, ήταν ο «θαυμασμός» του για το ελληνικό χρηματιστήριο, και πόσο καλά πήγαινε - ήταν η εποχή της φούσκας.
Τώρα ο κ. Κέρι εστίασε στον αγωγό ΤΑΡ και τον διασυνδετικό αγωγό IGB, λέγοντας ότι τα προγράμματα ενέργειας δημιουργούν ευκαιρίες για επενδύσεις, και ως προς αυτό θα ενημερώσει τις αμερικανικές εταιρίες προκειμένου να επενδύσουν σε αυτά τα προγράμματα -λες και περιμένουν από τον Κέρι να μάθουν για το έργο.
Πέραν αυτού ουδέν!
Τα υπόλοιπα, όπως περί συναντίληψης στο θέμα του χρέους, για τα οποία χαίρεται η ελληνική κυβέρνηση, είναι γνωστά και άνευ ειδικού βάρους, από τον καιρό που ο αμερικανός υπουργός Λιού τηλεφωνούσε υπέρ Ελλάδας στον γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε, και ο τελευταίος του απάντησε, αν θέλετε να βοηθήσετε την Ελλάδα , δώσε καμιά 50ριά δις…
Οπως άνευ ειδικού βάρους είναι και η «συναντίληψη» Ελλάδας-ΗΠΑ που διατυπώθηκε, ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει αναπτυξιακή πολιτική, ή ότι η πολιτική λιτότητας δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.