Ακόμα και οι πλέον απαισιόδοξοι δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στους πρώτους δώδεκα μήνες από τις εθνικές εκλογές. Η πανδημία του κορονοϊού, οι τεράστιες συνέπειες στην οικονομία και η τουρκική προκλητικότητα αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα του κ. Μητσοτάκη. Μπορεί λοιπόν να ισχυριστεί κάποιος ότι όλα κύλησαν ομαλά αυτόν τον τελευταίο χρόνο; Προφανώς και όχι. Λάθη έγιναν, κίνδυνοι υποτιμήθηκαν, δεδομένα δεν αξιολογήθηκαν όπως πιθανότατα θα έπρεπε. Όλοι όμως θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο, χωρίς αυτό να ισοδυναμεί με άλλοθι για την αποτελεσματικότητα ή την αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.
Με δεδομένη λοιπόν την ασφυκτική πίεση που προκαλεί η επικαιρότητα στις κυβερνητικές επιλογές, ενδιαφέρον έχουν οι πρώτες πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία για τα αποτελέσματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που είναι σε γνώση των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου. Ποια είναι δηλαδή η αίσθηση που αποκομίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού από την ανάλυση των στοιχείων εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης όσο και πιεστικής κατάστασης. Όπως πληροφορείται το liberal.gr εδώ και μερικά 24ωρα τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών αυτών βρίσκονται στα χέρια των επιτελών του Μαξίμου. Αποτελέσματα, εστιασμένα όχι τόσο στην “στεγνή” αποτύπωση της πρόθεσης ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μικρή σημασία έχει έναν μόλις χρόνο μετά τις κάλπες του Ιουλίου, όσο στην ανταπόκριση των πολιτών σε μία σειρά κρίσιμων θεμάτων αναφορικά με τις κινήσεις του κ.Μητσοτάκη. Πιο συγκεκριμένα :
- Σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να στηρίζει την τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μία τακτική που ως βασικό συστατικό της έχει την μετρημένη και στοχευμένη απάντηση όσο και την υιοθέτηση χαμηλών τόνων κόντρα στον επικοινωνιακό ορυμαγδό των γειτόνων.
Μία λογική, η οποία αποτυπώθηκε και στην συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Βεβαίως το “ναι” των πολιτών στις επιλογές Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά δεν είναι κάτι που εκπλήσσει, μια και σε τέτοιες περιπτώσεις η κοινωνία στέκεται δίπλα στην εκλεγμένη κυβέρνηση της. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να μην εντοπιστεί ο βαθμός αποδοχής των χειρισμών Μητσοτάκη από ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Σε ότι έχει να κάνει με τον κορονοϊό, η εικόνα είναι κάπως διαφορετική και αυτό εξαιτίας των χειρισμών στις δύο φάσεις της πανδημίας. Μπορεί η γενική εικόνα να είναι καλή για την κυβέρνηση συνολικά, όμως δεν λείπουν οι μουρμούρες από σημαντικό κομμάτι των πολιτών, όπως αυτό καταγράφεται στις έρευνες. Ειδικά για τη διαχείριση του λεγόμενου δεύτερου κύματος καταγράφονται παράπονα τόσο ως προς τη χρησιμότητα συγκεκριμένων κίνησεων (π.χ. αργοπορία σε πρωτοβουλίες κλεισίματος μαγαζιών). Αναμφίβολα η εικόνα αυτή δε δείχνει να επηρεάζει την γενικότητα εικόνα της κυβέρνησης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισοδυναμεί με καμπανάκι για την περαιτέρω πορεία του κυβερνητικού έργου.