Ένα debate… αποστάσεων από τα δύο μεγάλα κόμματα, στο οποίο οι πέντε υποψήφιοι για την αρχηγία εμφανίσθηκαν στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής να κρατούν άμυνες αποφεύγοντας ανοιχτές, μεταξύ τους, συγκρούσεις. Κυρίαρχο στοιχείο ότι συνολικά επιχείρησαν να πείσουν, ενδεχομένως και σε υπερβολικό βαθμό, ότι δεν προτίθενται να συνεργαστούν με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ηττημένος ο απών Γ. Παπανδρέου, ενώ διαψεύστηκαν τα περί reality.
Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης και Χάρης Καστανίδης επιχείρησαν μέσα από προκαθορισμένες θεματικές ενότητες να αναδείξουν τις θέσεις τους αναφορικά με τη διαχείριση κρίσεων, την εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά και άλλα ζητήματα επαναλαμβάνοντας όλα όσα υποστηρίζουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δίνοντας έμφαση όμως στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να κληθούν να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση που δύναται να προκύψει μέσα από συνεργασίες εξ αιτίας της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές.
Ακόμη και στις ελεύθερες μεταξύ τους ερωτήσεις οι υποψήφιοι κινήθηκαν σε επίπεδα που δεν οδήγησαν στην ανάδειξη αντιθέσεων. Μάλιστα ουσιαστικά οι συνυποψήφιοι για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ εμφανίσθηκαν να δίνουν στους εσωκομματικούς αντιπάλους τους τη δυνατότητα να τοποθετηθούν επί θεμάτων χωρίς να δημιουργήσουν συνθήκες σύγκρουσης.
Κυρίαρχο στοιχείο του debate η προσπάθεια των υποψηφίων να τηρήσουν αποστάσεις από τα όσα λέγονται και γράφονται σχετικά με το τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ ή το ΠΑΣΟΚ εφόσον επανέλθει το κόμμα στην αρχική του ονομασία μετά τις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν με την απλή αναλογική. Και οι πέντε υποψήφιοι κατ' επανάληψη τόνισαν πως δεν προτίθενται να αποτελέσουν δεκανίκι κανενός κόμματος, εν τούτοις τάχθηκαν υπέρ των συναινέσεων αλλά και των συνεργασιών εφόσον προκύπτουν προγραμματικές συγκλίσεις με στόχο την αντιμετώπιση κρίσεων και προβλημάτων.
Σαφής η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μηχανισμός εκπλήρωσης εξουσίας αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και το φλερτ του Αλέξη Τσίπρα. Ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν χαρίζουμε τη χώρα στη ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτός όμως όπως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και ακολουθώντας τη γραμμή που έχει ήδη χαραχθεί στο ΚΙΝΑΛ τόνισαν την ανάγκη λήψης και αυστηρότερων μέτρων όπως η επέκταση της υποχρεωτικότητας σε κατηγορίες εργαζομένων.
Χαμένος από το debate δύναται να θεωρηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Η απουσία του και ο λόγος που επικαλέστηκε, δηλαδή το ότι δεν επιθυμεί να μετάσχει σε έναν διάλογο που θα μετατραπεί σε reality σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της συζήτησης των υποψηφίων, τον αφήνουν εκτεθειμένο. Το επίπεδο και του διαλόγου μεταξύ των πέντε υποψηφίων αρχηγών δεν παρεκτράπη σε κανένα σημείο. Αντιθέτως, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού πολύ, δε, περισσότερο αφού κυριάρχησε η προσπάθεια να αναδειχθεί η σοσιαλδημοκρατία ως η λύση των προβλημάτων της χώρας αλλά και συνολικά της Ευρώπης.
Εν τούτοις η κατάθεση θέσεων για την επόμενη ημέρα της παράταξης έδειξε πως υπάρχει δυνατότητα συνύπαρξης την επόμενη των εκλογών περίοδο, με μόνο ερώτημα αυτό της στάσης του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος σημειωτέον διατηρεί ενεργό το ΚΙΔΗΣΟ, το κόμμα που δημιούργησε και με το οποίο εντάχθηκε στο ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής.
Σημειώνεται πάντως ότι εξ αρχής η απόφασή του στηλιτεύτηκε κυρίως ως προς το σκέλος ότι ενεφανίσθη να αρνείται να συμμετάσχει σε μια κοινή διαδικασία με πολλούς να του αποδίδουν είτε φόβο για ενδεχόμενη σε βάρος του κριτική είτε ότι έχοντας διατελέσει πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως δεν μπορεί να καθίσει δίπλα στους άλλους συνυποψηφίους του.