Μπορεί η κατηγορία με την οποία ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο να εντάσσεται στην κατηγορία του πλημμελήματος εν τούτοις η παράβαση καθήκοντος για έναν πολιτικό – υπουργό δεν αποτελεί και την καλύτερη δυνατή εξέλιξη ακόμη και αν το κόμμα του, όπως κατ' επανάληψη έχει τονίσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί να αποδώσει τη δικαστική αυτή εξέλιξη σε λογικές «πολιτικής δίωξης». Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, τα βοσκοτόπια, το ινστιτούτο Φλωρεντίας και η εμμονική ως ένα σημείο προσπάθεια δημιουργίας ενός ΣΥΡΙΖΑ – channel, δεν αποτελούν κάποιο στημένο σενάριο αλλά μια εξέλιξη που έλαβε χώρα το 2016.
Το Δικαστικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως που ανέλαβε την ανακριτική διαδικασία αναφορικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσα και από τις καταγγελίες του αποκαλούμενου «κόκκινου εργολάβου» για την προσπάθεια απόκτησης μιας άδειας τηλεοπτικής από «φίλιες» προς τον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις, γεγονός που δείχνει ότι η δικαιοσύνη κινείται με γνώμονα δεδομένα. Η παραπομπή και του Χρήστου Καλογρίτσα για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος από την πλευρά του Νίκου Παππά, δείχνει πως διερευνήθηκαν όλα τα δεδομένα όπως αυτά κατατέθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της προανακριτικής επιτροπής που συνεστήθη στη Βουλή (και η οποία άσκησε τη σχετική ποινική δίωξη) και πλέον εναπόκειται στην κρίση του Ειδικού Δικαστηρίου (που θα στελεχωθεί από 7 αρεοπαγίτες και 6 μέλη του ΣτΕ) για να καταλήξει ως προς τις ευθύνες ή μη του πρώην υπουργού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ίδιος ο Νίκος Παππάς μετά την ολοκλήρωση της προανακριτικής επιτροπής είχαν πανηγυρίσει σημειώνοντας πως η εξέλιξη αφορά ένα πλημμέλημα αυτό της παράβασης καθήκοντος. Πρόκειται όμως για ένα πλημμέλημα που αφορούσε την περίοδο της εκτέλεσης των καθηκόντων ως υπουργού και για ένα μείζονος σημασίας ζήτημα αφού ήταν η εποχή που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επεδίωξε να μειώσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.
Οι καταγγελίες του άλλοτε φίλα προσκείμενου στην τότε κυβέρνηση Χρήστου Καλογρίτσα όπως έχουν καταγραφεί στο σύνολο των καταθέσεών του δείχνουν πως επιχειρήθηκε η δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου της ενημέρωσης και κυρίως της δημιουργίας τηλεοπτικού σταθμού που θα στήριζε και θα προωθούσε την πολιτική και τη λογική της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Τα όσα έχουν περιγραφεί για συναντήσεις και για οδηγίας που εδίδοντο χαρακτηριστικά. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα κληθούν να αποφανθούν περί ευθύνης υπουργών και να επιβάλλουν ποινές ή να οδηγήσουν και στην αθώωση.
Ο Νίκος Παππάς δύναται να απέχει από τη διαδικασία. Άλλωστε και τις προηγούμενες φορές με υπόμνημα κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα στάση του θα κινηθεί στη λογική της «πολιτικής δίωξης». Ο Αλέξης Τσίπρας είχε λάβει τη θέση αυτή όταν συζητήθηκε το πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής μιλώντας για «παράσημο» ως προς το κόμμα στην περίπτωση που η υπόθεση Παππά έφτανε στο Ειδικό Δικαστήριο.
Μάλιστα είχε κατηγορήσει την Κυβέρνηση πως με την απόφαση παραπομπής του πρώην υπουργού «δίχαζε τον ελληνικό λαό» προσθέτοντας ότι «Στο εδώλιο της συνείδησης του λαού μας και ιδιαίτερα μετά το φιάσκο σας στην προανακριτική, δε θα κάτσει ο Νίκος Παππάς. Κάθεται ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει εξαπολύσει ένα πογκρόμ διχασμού» και υποστηρίζοντας πως «ο πρωθυπουργός δε διασύρει τον κ. Παππά, τον ΣΥΡΙΖΑ ή εμένα, αλλά διασύρει κάθε έννοια Δικαιοσύνης».
Ουσιαστικά ταύτιζε τον Νίκο Παππά με το κόμμα και απέδιδε τις εξελίξεις σε πολιτικές διώξεις, ενώ και σήμερα ο ίδιος έχει δείξει τις προθέσεις του ως προς τη στήριξη του συνεργάτη του. Άλλωστε τον συμπεριέλαβε και στην πρότασή του για τη σύσταση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματός του όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την εκλογική εσωκομματική διαδικασία του Μαΐου.