Είναι έως και... συγκινητική η μάχη εντυπώσεων, που δίνει σε δυο επίπεδα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ενώ στα ενδότερα της Χαριλάου Τρικούπη υφέρπει εντόνως η συζήτηση για το θέμα ηγεσίας και το τι θα φέρει το τέλος της θητείας της. Η κα. Γεννηματά και η ηγετική της ομάδα, αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος για να κεφαλαιοποιήσει τις «ζημίες» που προκαλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της αποχής του από την εξουσία και των αποκαλύψεων για τα παραμάγαζα και τις αντιθεσμικές πρακτικές, είναι πεπερασμένος.
Και πως το κέρδος θα πρέπει να καταγραφεί άμεσα τουλάχιστον ως τάση επιστροφής ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αναχαιτιστούν οι φωνές που ήδη την επικρίνουν και υπογραμμίζουν με ένταση ότι η σημερινή πολιτική συγκυρία είναι η καλύτερη και ίσως η ύστατη «ευκαιρία» ανάκαμψης για το Κίνημα Αλλαγής.
Ο κίνδυνος να ανοίξει από φθινόπωρο με έντονο τρόπο η εσωκομματική συζήτηση στο ΚΙΝΑΛ και η κα. Γεννηματά να βρεθεί πρόωρα σε μια κούρσα διαδοχής (η θητεία της βέβαια λήγει τον Νοέμβριο του ‘ 21) εξηγεί και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να αντιπολιτευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ - ελαφρώς αυτάρεσκα – δηλώνει ότι η «αξιωματική αντιπολίτευση» είναι το ΚΙΝΑΛ και - όπως στην πρόσφατη αντιπαράθεσή της με τον πρωθυπουργό στη Βουλή - εμφανίζεται να υιοθετεί ύφος, επιχειρήματα, και λόγο που θυμίζουν αρκούντως τον Αλέξη Τσίπρα.
«Μην μου λέτε εμένα, για τη Σοσιαλδημοκρατία» επιτίμησε τον κ. Μητσοτάκη την Παρασκευή στη Βουλή με την ίδια «ιδιοκτησιακή» έπαρση που έχει ο κ. Τσίπρας όταν μιλάει για την Αριστερά, τα ηθικά της πλεονεκτήματα και τον ανθρωπισμό της.
Ενώ προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η φράση της «δεν είναι το καλύτερο να είσαι τουρίστας και να σε υποδέχεται στο αεροδρόμιο ο στρατός», προκειμένου να καταδείξει την προβληματική εκ μέρους της κυβέρνησης διαχείριση του τουρισμού. Η συριζαϊκού τύπου αντιπολίτευση «κατά της δεξιάς» που «ενισχύει τους ισχυρούς σε βάρος των αδύναμων» δεν είναι βέβαιο ότι προσθέτει πόντους στο αρχηγικό προφίλ της κας Γεννηματά. Τουναντίον εμποδίζει το ΚΙΝΑΛ να διεκδικεί και να πετυχαίνει, προς όφελος των πολιτών, υιοθέτηση των προτάσεων τους και εμπέδωση στην συνείδηση της κοινωνίας ότι μπορεί να ασκεί αντιπολίτευση αξιώσεων. Υποκριτικά ή μη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ανοικτός στην συνεννόηση πριν η κα. Γεννηματά παρανοώντας (; ) μια αναφορά του, του θύμισε χολερικά ότι ήταν από τους πρώτους …αντιμνημονιακούς.
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στη Χαριλάου Τρικούπη είναι να εξελιχθεί το ΚΙΝΑΛ σε «κακέκτυπο» του ΣΥΡΙΖΑ και η κα. Γεννηματά σε μια εκδοχή οργισμένου, καταγγελτικού, ισοπεδωτικού Τσίπρα, που εκλαμβάνει ως αντιπολίτευση τη ρητορεία: «Είμαστε το προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στην πολιτική της δεξιάς». Που διεκδικεί ως «μητερούλα» τη Σοσιαλδημοκρατία, την κοινωνική ευαισθησία και την υπεράσπιση των εργαζομένων απέναντι στην «ανάλγητη δεξιά».
Η κα. Γεννηματά - όπως και ο κ. Τσίπρας - γνωρίζουν πως η παραμονή τους στην ηγεσία των κομμάτων τους είναι το «όλον του παντός» και ο «στρατός» και τα «όπλα τους» είναι εν πολλοίς κοινά. Πόσο θα ταυτιστούν στην πορεία θα κρίνει και το ποιος θα γίνει η πραγματική αντιπολίτευση στη χώρα.