Τα όσα έχουν δει και βλέπουν το φως της δημοσιότητας ξυπνούν μνήμες από τις ημέρες του διαγωνισμού (που εν συνεχεία ακυρώθηκε) για την διάθεση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
Τα mail που ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει δώσει στη δημοσιότητα και αναφέρονται στις τριγωνικές συναλλαγές που οδήγησαν στην... ανεύρεση των 3.000.000 ευρώ για την εγγυητική συμμετοχής έχουν ημερομηνίες που αναδεικνύουν το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο κινήθηκαν οι εμπλεκόμενοι και στην εκπρόθεσμη κατάθεσή της που τελικά όμως έγινε δεκτή...
Συγκεκριμένα, τα mail αναφέρονται στον «White House», τον «White Porscha», την άνωθεν ευλογία του εγχειρήματος αλλά κυρίως τη διαδικασία με την οποία θα διακινηθούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν, όπως υποστηρίζει η πλευρά Καλογρίτσα, για να καλυφθεί η εγγυητική συμμετοχής στον διαγωνισμό φέρουν ημερομηνίες 27 και 28 Αυγούστου 2016.
Η νόμιμη προθεσμία για την κατάθεση της αίτησης συμμετοχής στον διαγωνισμό για την απόκτηση άδειας παρόχου ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής εθνικής εμβέλειας έληγε στις 15.00 της 29ης του ιδίου μήνα. Μόνο που ο Καλογρίτσας, δια του υιού του Ιωάννη, δεν ήταν στην ώρα του.
Άργησε 40 λεπτά αλλά κάποιο... χέρι κρατούσε ανοιχτό το πρωτόκολλο, με αποτέλεσμα να κατατεθεί εκπρόθεσμα. Οι αντιδράσεις από τους υπόλοιπους συμμετεχόντες μεγάλες. Η επιτροπή όμως δεν έκανε πίσω.
Και για να καλύψει τυχόν φωνές, αλλά και ενδεχόμενες ευθύνες, κάλεσε τον νομικό εκπρόσωπο του Δημοσίου να λάβει θέση, ο οποίος απεφάνθη ότι η εγγυητική έπρεπε να γίνει δεκτή παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία και ώρα αποτελούν απαράβατους κανόνες ως προς τη συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς.
Η κατάθεση Κυριάκου Τόμπρα
Όσα φέρεται να έχει καταθέσει την πρώτη ημέρα στην προανακριτική ο Κυριάκος Τόμπρας αναφορικά με τα 3.000.000 ευρώ είναι ενδεικτικά.
«Η πρόταση ήταν να βγει από τράπεζα των Χούρυ επιταγή σε διαταγή για Καλογρίτσα ώστε με transfer να τα φέρει στην Τράπεζα Αττικής. Μάλλιασε η γλώσσα μου να τους εξηγώ ότι αυτό δεν γίνεται. Ήταν παράνομο καθώς ο διαγωνισμός ήταν έτσι φτιαγμένος ώστε να δέχεται εγγυητική μόνο από ελληνική τράπεζα. Με παρέκαμψαν και την Παρασκευή πριν από τον διαγωνισμό επειδή διαφωνούσα, οι Χούρι – Καλογρίτσας πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με πήρε τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου το είπε. Ο Χούρυ και ο Παππάς ήξεραν αγγλικά αλλά ο Καλογρίτσας δεν ήξερε και με έβαλε ανοικτή ακρόαση. Τους είπα ότι η ιδέα της εγγυητικής είναι «σκ@τά» και πως αν η κυβέρνηση την αποδεχθεί εγώ δεν φέρω ευθύνη. Ο Παππάς αρχικά τους είπε να στείλουν απευθείας τα λεφτά. Ο Χούρυ μου είπε πως έχω δίκιο. Μετά από αυτό ο Χούρυ έριξε την ιδέα για υπεργολαβία».
Και φέρεται να συνεχίζει, λέγοντας πως «Συμφώνησαν να δοθεί το έμβασμα από Αμπου Ντάμπι στην τράπεζα Αττικής μέσω Λονδίνου. Ηταν Κυριακή, παραμονή που έπρεπε να καταβληθεί η εγγυητική επιστολή», κάτι που εξηγεί ενδεχομένως και την καθυστέρηση που υπήρξε τη Δευτέρα.
Αναφορικά με τις ημερομηνίες και το... τρέξιμο της τελευταίας στιγμής χαρακτηριστική είναι και η σχετική αναφορά στη μήνυση του Χρ. Καλογρίτσα:
«6.2. Κατάρτιση της Συμφωνίας μεταξύ των Μερών
Κατόπιν των συζητήσεων αυτών μεταξύ των εκπροσώπων της εταιρείας «Τοξότης» και του ομίλου «CCC Group», ο κ. Σαμέρ Χούρυ (Samer Khoury) έδωσε εντολή στον κ. Φουάντ Χούρι (Fouad Khouri) (Αντιπρόεδρος, Χρηματοδότηση. Ταμείο Επενδύσεις και Ασφάλιση, όμιλος (CCC Group) και τον κ. Σεβάγκ Πανοσσιάν (Sevag Panossian) (Δικηγόρος ομίλου CCC Group) να συντάξουν σχέδιο συμφωνίας και να διαπραγματευτούν τους όρους με τον Δρ. Κυριάκο Τόμπρα (οικονομικός σύμβουλος, εταιρεία Τοξότης) (Δήλωση Μάρτυρα του· κ. Φουάντ Χούρυ (Fouad Khouri) (Σχετικό C-12)).
78. Την 27η Αυγούστου 2016, ο Dr. Κυριάκος Τόμπρας έστειλε τα πλήρη στοιχεία της εταιρείας Τοξότης, περιλαμβανόμενης της διεύθυνσης της έδρας της και της νόμιμης διεύθυνσής της, του ΑΦΜ, του ονόματος και της διεύθυνσης του νόμιμου εκπροσώπου και των τραπεζικών στοιχείων αυτής στον κ. Φουάντ Χούρυ (Fouad Khoury) (Σχετικό C-14).
79. Την 28η Αυγούστου 2016, ο κ. Φουάντ Χούρυ απέστειλε σχέδιο συμφωνίας στον Δρ. Κυριάκο Τόμπρα και ζήτησε τα σχόλιά του. Ο όρος 4 του σχεδίου συμφωνίας προέβλεπε ότι «Η ΕΡΓΟΛΗΠΤΡΙΑ θα παρέχει στον ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟ το ποσό των τριών εκατομμυρίων ΕΥΡΩ (εφεξής στο παρόν καλείται «ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ») εντός 7 ημερών αφότου ο ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΣ παρέχει στην ΕΡΓΟΛΗΠΤΡΙΑ άνευ επιφυλάξεων τραπεζική εγγύηση για το εν λόγω ποσό από τράπεζα αποδεκτή από την ΕΡΓΟΛΗΠΤΡΙΑ και σε μορφή αποδεκτή από την ΕΡΓΟΛΗΠΤΡΙΑ, ως προκαταβολή για τις ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ» (Σχετικό C-14).
80. Την ίδια ημέρα, ο Δρ. Κυριάκος Τόμπρας απάντησε εγγράφως στον κ. Φουάντ Χούρυ (Fouad Choury) δηλώνοντας ότι «η συμφωνία είναι εντάξει. Για να εφαρμόσει η εταιρεία σας την πληρωμή στο άρθρο 4, πιστεύω ότι είναι καλύτερο, να αλλαχθεί ο όρος της εγγύησης της υπεργολάβου, ώστε να εκδίδεται εντός 7 ημερών από την είσπραξη της πληρωμής} αφού θα κάνετε την καταβολή το συντομότερο δυνατό, πριν από οποιαδήποτε εγγύηση υπεργολάβου». (Σχετικό C-14)
81. Ο κ. Φουάρντ Χούρυ (Fouad Choury) προώθησε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κ. Σεβάγκ Πανοσσιάν (Sevag Panossian) και κοινοποίησε το μήνυμα στον κ. Σαμέρ Χούρυ (Samer Khoury), ο οποίος απάντησε «Συμφωνώ. Κάντε την αλλαγή. Μετά στείλτε το στον Oυαλίντ να υπογράψει. Και να το στείλει πίσω σε σένα με e-mail». Ο κ. Σεβάγκ Πανοσσιάν (Sevag Panossian) έγραψε και στον κ. Φουάντ Χούρυ και στον κ. Σαμέρ Χούρυ δηλώνοντας ότι «συνήθως παρέχουμε την προκαταβολή αφότου λάβουμε την τραπεζική εγγύηση. Εάν πληρώσουμε πριν να έχουμε την εγγύηση, δεν θα έχουμε καμία εξασφάλιση ότι θα παρέχουν την εγγύηση ή ότι η εγγύηση θα είναι από τράπεζα αποδεκτή από εμάς. Παρά ταύτα, αυτό είναι ένα εμπορικό ζήτημα το οποίo αφήνω σε σένα». Ο κ. Σαμέρ Χούρυ απάντησε σ’ αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: “Σε παρακαλώ προχώρησε. Εμπιστευόμαστε αυτούς τους τύπους. Χρειαζόμαστε τα μετρητά σήμερα”.»
Τα mail που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του Κυριάκου Τόμπρα και της CCC έχουν επίσης δημοσιοποιηθεί, όπως και οι ημερομηνίες που ήταν ασφυκτικές τουλάχιστον σε σχέση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η καθυστέρηση, η παράταση του χρόνου κατάθεσης εγγυητικής όπως εξελίχθηκε μέσα από παρέμβαση του εκπροσώπου του δημοσίου και τα όσα έγιναν εκείνες τις ημέρες αποτελούν τμήμα της υπόθεσης που αφορά στο kalogritsasgate και τις αναφορές σε συμφωνίες που οδηγούσαν μαθηματικά σε επιχείρηση ελέγχου της ενημέρωσης.