Πρόταση για «δανεισμό» των 22 δισ. ευρώ που είχε η Τράπεζα της Ελλάδας από το Ελληνικό Δημόσιο είχε καταθέσει το 2105 ο Π. Λαφαζάνης στον Αλ. Τσίπρα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε μιλώντας στο Action24 και στην εκπομπή «τέτοιοι είναι» με τους Θ. Μαυρίδη και Κ. Χαροκόπο. Πρόκειται για την υπόθεση που ονομάστηκε «ριφιφί στο νομισματοκοπείο» και η οποία δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, αφού σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΛΑΕ, είχε συμβιβαστεί πολύ πριν το 2015.
Η πρόταση αφορούσε τα ακυκλοφόρητα χαρτονομίσματα που είχε στην κατοχή της η ΤτΕ της Ελλάδας και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Π. Λαφαζάνης ήταν η μόνη που υπήρχε στο τραπέζι όταν η χώρα βρέθηκε στο κενό με τις τράπεζες να κλείνουν και τον Αλ. Τσίπρα να επιλέγει τη λύση του δημοψηφίσματος για να ξεφύγει από τις συμπληγάδες.
«Είχα πει στον Τσίπρα να μην υπογράψουμε. Ότι υπάρχει λύση» δήλωσε απαντώντας στις ερωτήσεις των Θ. Μαυρίδη και Κ. Χαροκόπο διευκρινίζοντας πως επρόκετο για «22 δισ. ευρώ που βρίσκονταν στο δίκτυο της ΤτΕ». «Απ'' αυτά» συνέχισε «θα παίρναμε ένα δάνειο το οποίο θα αποφάσιζε το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα λεφτά αυτά θα λειτουργούσαν ως δάνειο που θα παίρναμε και θα λειτουργούσαν ως γέφυρα μέχρι τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Ήταν τυποποιημένο χρήμα από την ΕΚΤ, θα παίρναμε μέρος του χωρίς να τους ρωτήσουμε με υπουργική απόφαση».
«Αυτή ήταν η πρότασή μου» είπε για να σημειώσει στη συνέχεια ότι τα περί «ριφιφί στο Νομισματοκοπείο μου τα χρέωσε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας».
Ο γενικός γραμματέας της ΛΑΕ αποκάλυψε ακόμη ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε συμβιβαστεί και ειχε επιλέξει το δρόμο που ακολούθησε μετά το δημοψήφισμα πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα υποστήριξε πως όλα είχαν κλείσει σχετικά με όσα ακολούθησαν το φθινόπωρο του 2013 και το φθινόπωρο του 2014 κατά τη διάρκεια δύο ταξιδιών του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Όστιν και το Κόμο.
Ανέφερε δε πως στο ταξίδι στο Όστιν οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο Αλ. Τσίπρας είχε έρθει σε επαφή και με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα συζητώντας το θέμα της ελληνικής κρίσης.
«Ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει τη στροφή πριν γίνουμε κυβέρνηση, στην επίσκεψή του στο Τέξας, όπου - όπως έχω μάθει - είδε και τον Μπάρακ Ομπάμα, τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ» είπε για το θέμα αυτό τονίζοντας μάλιστα πως τόσο στο Όστιν όσο και στο Κόμο «Του έταξαν προστασία για να βγει η Ελλάδα από την κρίση».
Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις δήλωσε πως «έδωσε μεγάλες υποσχέσεις» στο Κόμο υπογραμμίζοντας ότι εκεί «είδε όλη την ευρωπαική ελίτ. Άπειρος έβλεπε με δέος όλα αυτά που έγιναν εκεί και αυτό επέδρασε καταλυτικά» καταλήγοντας πως και ως πρωθυουργός «δεν ήταν προετοιμασμένος ούτε ψυχολογικά ούτε ιδεολογικά για όλα όσα ακολούθησαν»
Ο Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζοντας πως ο Αλ. Τσίπρας αλλά και οι στενοί του συνεργάτες θα υπέγραφαν και το «σκέτο Μακεδονία» προκειμένου να κλείσουν το θέμα.
Συγκεκριμένα δήλωσε πως «ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του, όχι μόνο ήταν έτοιμοι για τις Πρέσπες, αλλά είχαν αποφασίσει καιρό τώρα να δώσουν το όνομα σκέτο Μακεδονία, όχι Βόρεια Μακεδονία. Μακεδονία, νέτο σκέτο».
Εντύπωση προκαλεί και η απάντησή του ότι ο ίδιος έδωσε μάχη για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση περί «σκέτου Μακεδονία» γινόταν την περίοδο που ο κ. Λαφαζάνης βρισκόταν στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή πριν τον Αύγουστο του 2015 και ως εκ τούτου οι εξελίξεις είχαν προαποφασιστεί.
«Δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τις εκλογές» ήταν η απάντησή του σε ερώτημα που τέθηκε σχετικά με το πότε, κατά τη γνώμη του, θα τις προκηρύξει ο Πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε όμως ότι ο Αλ. Τσίπρας παρά τα όσα καταγγέλλει δημοσίως, παρακολουθεί στενά, «καθημερινά» είπε τις δημοσκοπήσεις και κατέληξε λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν θα ήθελε να τις προκηρύξει άμεσα αλλά να ολοκληρωσει τη συνταγματική θητεία της κυβέρνησης.