Στην ομολογία ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό πλήρη επιτροπεία, αφού οι εταίροι μας έχουν λόγο ακόμα και σε διατυπώσεις νόμων προχώρησε από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τις πέντε τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την αλιεία παραδέχτηκε: «Οι συσχετισμοί ήταν ενάντια σε εσάς και είναι ενάντια σε εμάς. Σε αυτή την επιτήρηση και την επιτροπεία έχουμε κάνει προσπάθεια να την αμβλύνουμε. Ακόμα και σε διατυπώσεις που δεν καταλα και την νομοθεσία και κάνουμε και κακούς νόμους επειδή γινόταν αυτή η δουλειά».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα έχει ήδη στείλει σχετικές επιστολές σε διάφορους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. «Όχι μόνο γράψαμε επιστολή γι' αυτή τη μικροδιαχείριση, αλλά στείλαμε και επιστολή στο ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο γι΄ αυτό θέμα», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η βασική στρατηγική όλων αυτών των καιρών ήταν να φύγουμε από την επιτροπεία. Είναι βέβαια και στη φύση του καπιταλισμού, οι αγορές είναι μια μορφή επιτροπείας. Η προσπάθειά μας είναι συνεχής είναι να το μειώσουμε αυτό», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, υπογράμμισε τόσο η ποσοτική χαλάρωση όσο και το θέμα του χρέους παραμένουν ανοικτά για το επόμενο Eurogroup. Τι έχουμε μπροστά μας κοιτώντας τις τροπολογίες; Μια σημαντική αλλαγή για την επέκταση του παγώματος και 4 άλλες που δεν χρειάζονται πάνω από πέντε λεπτά κάθε ομιλητής να τις τελειώσουμε», τόνισε αρχικά και επιχείρησε να δικαιολογήσει το γιατί οι ρυθμίσεις έρχονται ως τροπολογίες.
«Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: ότι ο μεγάλος κίνδυνος που έχουμε στην διαπραγμάτευση είναι ότι οι αντίπαλοί μας δεν είναι ενιαίοι. Υπάρχουν και διαφωνίες εντός Κομισιόν και μέσα στην Γερμανία. Και είναι κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν το Eurogroup αντί η συζήτηση να είναι για το χρέος να είναι για τα προαπαιτούμενα», εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών.
Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι στο περασμένο Eurogroup το βασικό πρόβλημα ήταν ότι στην πρόταση το ΔΝΤ έλεγε ότι μέτρα που έχουν παρθεί από την Ελλάδα δεν κάνουν βιώσιμο το χρέος της. «Δεν είναι ότι δεν υπήρχε πρόοδος στο σκέλος του χρέους και της αναπτυξιακής βοήθειας. Μπορεί να πει κάποιος ότι έγιναν βήματα, ότι η συμφωνία θα έδινε ελπίδες στην ελληνική οικονομία, να χτίσει κανείς πάνω στην συμφωνία, αλλά το βασικό μας πρόβλημα ήταν το ΔΝΤ», εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο από εκείνη την στιγμή η στρατηγική της κυβέρνηση «είναι πολυδιάστατη και παλεύουμε να υπάρχουν περισσότερες εγγυήσεις για την ανάπτυξη και την χρηματοδότηση της αναπτυξιακής πολιτικής». Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στα Ελληνικά ΜΜΕ για τον τρόπο που παρουσίασαν το αποτέλεσμα του Eurogroup. «Η εικόνα από σχεδόν το σύνολο του Τύπου δεν είχε καμία σχέση με τον διεθνή τύπο. Σας προκαλώ να διαβάσετε της σημαντικότερες ξένες εφημερίδες και να δείτε τι γράφανε και σε ποιον δίνανε την ευθύνη», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Αλέξανδρος Διαμάντης
(Φωτογραφία αρχείου: Sooc)