Φωτογραφία αρχείου
Το παρασκήνιο της διαγραφής Αυγενάκη και τα γρήγορα αντανακλαστικά Μητσοτάκη
Eurokinissi
Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου

Το παρασκήνιο της διαγραφής Αυγενάκη και τα γρήγορα αντανακλαστικά Μητσοτάκη

Ένα μπαράζ αντιδράσεων και παρεμβάσεων, σε κάθε επίπεδο - πολιτικό, κοινοβουλευτικό και δικαστικό - πυροδότησε το βίντεο, που είδε το φως της δημοσιότητας, αποτελώντας αδιάψευστο «μάρτυρα» της απαράδεκτης συμπεριφοράς του πρώην υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη απέναντι σε εργαζόμενο του αεροδρομίου. 

Τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε τον βουλευτή του κόμματός του στην επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, με αίτημα τη διαγραφή του. Το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού είχε δώσει από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του βίντεο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Για τις περιπτώσεις της απόδοσης του κυβερνητικού έργου μπορεί να δίνεται χρόνος, αλλά σε περιπτώσεις συμπεριφορών, αυτές κρίνονται ακαριαία και λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», δεν γίνονται αποδεκτές από τον Πρωθυπουργό» είπε χαρακτηριστικά, προϊδεάζοντας για το τι θα επακολουθούσε.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στείλει πολλές φορές στο παρελθόν - και τελευταία πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών - το μήνυμα ότι αλαζονικές συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Πολλώ δε μάλλον, όταν στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν αποδείξεις όχι μόνο για μια αλαζονική συμπεριφορά, αλλά για μια επιθετική ενέργεια ενός πολιτικού στελέχους, βουλευτή και πρώην υπουργού. 

Ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος είχε μεν σπεύσει μετά την κατακραυγή να ζητήσει συγγνώμη, επιχειρώντας, όμως, να διαψεύσει την εικόνα, που όλοι έβλεπαν, κλήθηκε για εξηγήσεις στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλαφάτη. Οι εξηγήσεις ήταν προδιαγεγραμμένο ότι δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν την πραγματικότητα, με τον πρώην υπουργό να βλέπει την πόρτα της «εξόδου» από την κυβερνώσα παράταξη.

Παράλληλα, εναντίον του Λευτέρη Αυγενάκη κινήθηκε και το προεδρείο της Βουλής. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, μετά τη συνάντησή του με τον βουλευτή, ανακοίνωσε πειθαρχικά μέτρα εναντίον του, μομφή και αποκλεισμό τις επόμενες 15 ημέρες από τις συνεδριάσεις της Βουλής. «Δε μπορώ να δεχτώ τη συγγνώμη του, η συμπεριφορά του, που όλη η Ελλάδα είδε, είναι καταφρόνηση του θεσμού, γιατί τον υπονομεύει» σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Πριν ακόμη η διαγραφή του ανακοινωθεί επισήμως, ο Λευτέρης Αυγενάκης έσπευσε να προλάβει τις εξελίξεις, διαμηνύοντας ότι δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του. Χαρακτήρισε σεβαστή την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επέμεινε ότι έδωσε εξηγήσεις και ζήτησε δημοσίως συγγνώμη και «κλείνοντας» κάθε συζήτηση, δήλωσε ότι θα παραμείνει Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσει να υπηρετεί, όπως είπε, τους πολίτες της Κρήτης «με το ίδιο πάθος». Προφανής, ωστόσο, ήταν και η προσπάθεια του να μην κόψει τις γέφυρες με το κόμμα, όταν στην ίδια ανάρτηση, κατέληγε «ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας».

Είναι σαφές ότι η συμπεριφορά Αυγενάκη βρίσκεται όχι μόνο εκτός πολιτικού πλαισίου, αλλά και εκτός των νομικών ορίων. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, υπήρξε και παρέμβαση εισαγγελέα, με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να παραγγέλνει προκαταρκτική έρευνα για το επεισόδιο.

Η άμεση –και αυτονόητη στην συγκεκριμένη περίπτωση- αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση και για το μέλλον, ότι σε κάθε περίπτωση και με κάθε κόστος, ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να κρύψει «κάτω από το χαλί» καμία δυσλειτουργία και καμία μη αποδεκτή συμπεριφορά, ούτε να αποδεχθεί δικαιολογίες για πράξεις εκτός του αξιακού κώδικα της κυβέρνησής του.

Σε ανάλογες κινήσεις είχε προχωρήσει, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας, όταν οι διαγραφές του Ανδρέα Πάτση και του Κωνσταντίνου Μπογδάνου είχαν αφήσει με 156 βουλευτές την κοινοβουλευτική της δύναμη.

Την αποπομπή Αυγενάκη ζήτησαν από την πρώτη στιγμή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταδικάζοντας την συμπεριφορά του πρώην υπουργού.