Σκληρή ανακοίνωση με την οποία ζητά πειστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση σχετικά με το ακίνητο της Κουμουνδούρου, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, έπειτα από το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στο οποίο αναφέρεται πως το ακίνητο δεκαέξι χρόνια μετά την αγορά του από την ΕΑΡ, μεταβιβάστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, με ανυπόστατη αλλαγή επωνυμίας και χωρίς να καταβληθεί φόρος μεταβίβασης.
Όπως σημειώνει η ΝΔ τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και το δημοσίευμα καταδεικνύει την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που παριστάνει τον κήνσορα της ηθικής.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ και καταδεικνύει την υποκρισία του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που παριστάνει τον κήνσορα της ηθικής, έχει πολλούς σκελετούς στη ντουλάπα του και κάθε τόσο αποκαλύπτεται και κάποιος καινούργιος.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Πώς βρέθηκε στα χέρια του το ακίνητο της Κουμουνδούρου; Ποιοι φόροι μεταβίβασης πληρώθηκαν; Για ποιο λόγο υπήρξε τόσο μεγάλο κούρεμα χρέους;
Αναμένουμε από την κατά τα άλλα λαλίστατη Κυβέρνηση, που κάθε τρεις και λίγο πετάει λάσπη δεξιά και αριστερά, να δώσει πειστικές απαντήσεις».
Ακολουθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος που κυκλοφορεί σήμερα, με κεντρικό του θέμα «Το ακίνητο της Κουμουνδούρου αναζητεί νόμιμο ιδιοκτήτη»:
Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα προκειμένου να ιδιοποιηθεί ένα ακίνητο, αποφεύγοντας μάλιστα να πληρώσει φόρο μεταβίβασης, να καταφύγει σε μια νομικά έωλη διαδικασία; Και όλα αυτά με την υπογραφή του πρωθυπουργού; Ενδεχομένως μπορεί!
Η ιστορία είναι παλιά και ξεκινάει το μακρινό 1987 με την ίδρυση της ΕΑΡ («Ελληνική Αριστερά»), με τις υπογραφές των Λεωνίδα Κύρκου και Φώτη Κουβέλη. Τρία χρόνια αργότερα, το 1990, η ΕΑΡ αγοράζει ένα ακίνητο στην πλατεία Κουμουνδούρου. Είναι το ακίνητο που σήμερα στεγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το συνολικό τίμημα ήταν 115 εκατομμύρια δραχμές και η ΕΑΡ καταβάλλει 35 εκατομμύρια δραχμές σε μετρητά και 80 εκατομμύρια από δάνειο από την τότε Ιονική & Λαϊκή Τράπεζα, από την οποία εγγράφεται προσημείωση για το σύνολο της αξίας του ακινήτου, ήτοι 130 εκατομμύρια δραχμές.
Ούτε δραχμή για το δάνειο
Από το 1990 μέχρι και το 1995, η ΕΑΡ δεν έχει καταβάλει ούτε δραχμή για την αποπληρωμή του δανείου, οπότε η τράπεζα εγγράφει και δεύτερη προσημείωση, για ποσό 100 εκατομμυρίων δραχμών. Στο μεταξύ το δάνειο έχει ήδη φτάσει στα 351 εκατομμύρια δραχμές (κεφάλαιο και τόκοι) και η Ιονική μετατρέπει τις προσημειώσεις σε υποθήκες και επιβάλλει κατασχέσεις σε όλο το ακίνητο.
Στο ενδιάμεσο (1992) ιδρύεται ο «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου» (ΣΥΝ) με τη δήλωση που καταθέτει στον Άρειο Πάγο η Μαρία Δαμανάκη. Τυπικά για την ΕΑΡ δεν αλλάζει κάτι, καθώς ούτε στη δήλωση στον Άρειο Πάγο, ούτε στην ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΝ αναφέρεται ότι ο ΣΥΝ είναι η συνέχεια της ΕΑΡ ή ότι η ΕΑΡ μετονομάσθηκε σε ΣΥΝ. Επίσης δεν υπάρχει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δήλωση περί αναστολής λειτουργίας ή διάλυσης της ΕΑΡ.
Διαγραφή χρέους και άρση κατάσχεσης
Το 1998, με μονομερή δήλωσή της η Ιονική συναινεί σε άρση της κατάσχεσης και η ΕΑΡ ζητεί τη μεταγραφή του συμβολαιογραφικού εγγράφου στη μερίδα της και την εγγραφή σχετικής σημείωσης στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών. Επομένως το 1998 η ΕΑΡ συνεχίζει να υφίσταται ως νομική οντότητα παρά το ότι δεν δραστηριοποιείται πολιτικά από το 1992, όταν ιδρύθηκε ο ΣΥΝ. Είναι αξιοσημείωτο, πως για τη μονομερή άρση της κατάσχεσης καταβάλλεται στην τράπεζα μόλις το 40% του οφειλόμενου ποσού και διαγράφεται το υπόλοιπο 60%!
Στο μεταξύ ιδρύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ο ΣΥΝ ήταν ιδρυτικό μέλος. Από τις δηλώσεις που έχουν κατατεθεί στον Άρειο Πάγο, δεν προκύπτει ότι είτε ο ΣΥΝ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν συνέχεια ή μετασχηματισμό της ΕΑΡ. Αντιθέτως προκύπτει ότι ιδρύθηκαν εξ αρχής και αποτελούν αυτόνομες κομματικές οντότητες.
Δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για αλλαγή ιδιοκτησίας
Δεδομένου πως δεν υπήρξε ποτέ κάποια μεταβιβαστική δικαιοπραξία του ακινήτου από την ΕΑΡ και καθώς δεν προκύπτει από τις δηλώσεις που έχουν κατατεθεί στον Άρειο Πάγο ότι μπορεί ο ΣΥΝ ή ο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρηθούν διάδοχα σχήματα της ΕΑΡ, δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα ότι το συγκεκριμένο ακίνητο της Κουμουνδούρου ανήκει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λένε νομικοί κύκλοι, εάν θεωρηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά κάποιον τρόπο διάδοχος της ΕΑΡ, θα πρέπει να κάνει σαφές το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Κουμουνδούρου», προσκομίζοντας το σχετικό συμβόλαιο και να τεκμηριώσει ποια είναι η πραγματική του σχέση με την ΕΑΡ και πώς προκύπτει. Και για τα δύο παραπάνω θέματα, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.
Αίτηση για «μεταγραφή εγγράφων»!
Τον Μάρτιο του 2016, με επιστολή του ο ΣΥΡΙΖΑ προς την Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη δέσμευση ακινήτου υπέρ της τράπεζας, διαδικασία για την οποία έχει δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς την Εθνική με επιστολή από το 2013, όταν είχε βάλει ενέχυρο την «Κουμουνδούρου» προκειμένου να πάρει νέο δάνειο από τη συγκεκριμένη τράπεζα. Προφανώς, υπό την πίεση της κάλυψης των δανείων της Εθνικής, τα οποία δεν εξυπηρετούνται με συνέπεια, στις 21 Μαρτίου 2016 ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός πλέον και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποβάλλει αίτηση στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών με την οποία ζητεί να μεταγραφούν «μια σειρά από έγγραφα», από τα οποία προκύπτει, σύμφωνα με την αίτησή του, «…η αλλαγή της επωνυμίας του Κόμματος από «Ελληνική Αριστερά» σε «Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας» και μετά σε «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς».
Τα έγγραφα αυτά είναι απλές βεβαιώσεις της Βουλής, στις οποίες αναφέρεται ποιο κόμμα κατέβηκε σε ποιες βουλευτικές εκλογές, με ποιον αρχηγό και ποια ποσοστά και έδρες έλαβε. Από τα έγγραφα αυτά δεν προκύπτει ούτε η αλλαγή επωνυμίας των διαφόρων κομμάτων, ούτε η κάθοδος σε εκλογές κόμματος με την επωνυμία «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ», όπως αναφέρει στην αίτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.
Εωλα νομικά επιχειρήματα
Στη σχετική αίτηση μεταγραφής που συνοδεύει το αίτημα, ο δικηγόρος που την συντάσσει εμφανίζει το παλαιό κόμμα «Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας», το οποίο δεν αναφέρεται στις βεβαιώσεις της Βουλής, ότι άλλαξε επωνυμία και μετονομάστηκε σε «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς», περιγράφει το ακίνητο της Κουμουνδούρου, που και πάλι δεν αναφέρεται στον υποτιθέμενο μεταγραπτέο τίτλο και αυτή η περίληψη αποτελεί τη βάση της αίτησης για μεταγραφή. Συνεπώς, στο Υποθηκοφυλακείο «μεταγράφεται η Περίληψη και οι βεβαιώσεις της Βουλής» και όχι κάποιος τίτλος. Και όλα αυτά για να περάσει στην κυριότητα του ΣΥΡΙΖΑ η «Κουμουνδούρου». Δεκαέξι χρόνια μετά την αγορά του ακινήτου από την ΕΑΡ, χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, με ανυπόστατη αλλαγή επωνυμίας και χωρίς να καταβληθεί φόρος μεταβίβασης.
Ποινικές ευθύνες
Όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, από το σύνολο της διαδικασίας προκύπτουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, όπως παράβαση καθήκοντος του υποθηκοφύλακα, συνέργεια του δικηγόρου που συνέταξε τα σχετικά έγγραφα στην παράβαση καθήκοντος, κατάρτιση πλαστού εγγράφου και ηθική αυτουργία στη διάπραξη των ανωτέρω από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άσκησε την επιρροή του ως πρωθυπουργός. Επίσης και το αδίκημα της φοροδιαφυγής, καθώς δεν καταβλήθηκε φόρος μεταβίβασης.
Διαγραφή χρέους για τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα στο οποίο έχει γίνει διαγραφή χρέους. Συγκεκριμένα διαγράφηκαν 220 εκατομμύρια δραχμές, που αντιστοιχούσαν στο 60% της συνολικής οφειλής στην τράπεζα, ποσό θηριώδες για την εποχή. Το δάνειο αφορούσε το ακίνητο της Κουμουνδούρου και η διαγραφή έγινε με το αιτιολογικό ότι η ΕΑΡ δεν μπορούσε να το αποπληρώσει. Το ακίνητο δεν εκπλειστηριάστηκε, παραμένοντας στην ιδιοκτησία της ΕΑΡ με μειωμένη στο ελάχιστο οφειλή. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, παρότι σήμερα ισχυρίζεται πως είναι διάδοχο σχήμα της ΕΑΡ, το 1998 ισχυριζόταν το αντίθετο, προκειμένου το δάνειο να διαγραφεί και να αποκομίσει τα οφέλη, καθώς είχε εκτιμηθεί από την τράπεζα ότι δεν διαφαινόταν προοπτική η ΕΑΡ από μόνη της να αποκτήσει έσοδα και κρατική χρηματοδότηση.
Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το κτήριο στην Κουμουνδούρου ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι το δάνειο αποπληρώθηκε από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.
Αναλυτικά η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
1. Το κτήριο στην Κουμουνδούρου ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ.
2. Το κτήριο αγοράστηκε από την ΕΑΡ, η οποία ενσωματώθηκε στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ο οποίος και αποπλήρωσε το δάνειο με 175 εκατομμύρια δραχμές, ποσό υπερδιπλάσιο του αρχικού ποσού του δανείου.
3. Προφανώς και έχουν πληρωθεί όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι.
4. Αν τα φίλια έντυπα της ΝΔ θέλουν να στριμώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ας διαλέξουν κάποιο άλλο θέμα , που δεν έχει απαντηθεί με στοιχεία στο παρελθόν και δεν έχει μέσα τις λέξεις «δάνειο» και «κτήριο» γιατί η σκέψη των αναγνωστών πηγαίνει αυτομάτως στα φέσια της ΝΔ, με τα απλήρωτα δάνεια των 200 εκατομμυρίων ευρώ και τα απλήρωτα ενοίκια των κτηρίων της.
Φωτογραφία Intime News