Γιγαντώνεται ο αριθμός των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θέτουν θέμα αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα, αμφισβητώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά το χαμηλό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και την αποτυχία του να το αναδείξει ως δεύτερο κόμμα, καθιστώντας το σημείο αναφοράς της Αριστεράς.
Μετά το θέμα ηγεσίας που έγειραν τις τελευταίες ημέρες ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου και η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, σήμερα, Πέμπτη, τη σκυτάλη έλαβαν η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ευαγγελία Λιακούλη και το στέλεχος Χάρης Καστανίδης, ενώ θέση στο θέμα των εσωκομματικών εξελίξεων έλαβε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Γιάννη Μεϊμάρογλου επισημαίνοντας πως «η επιβαλλόμενη συζήτηση στα «όργανα», τα οποία θα λάβουν και τις τελικές αποφάσεις για τη μελλοντική πορεία του κόμματος, δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη δημοσιοποίηση των ατομικών απόψεων των στελεχών».
Ευ. Λιακούλη: «Ναι» στη συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα
Υπέρ της συζήτησης στο ΠΑΣΟΚ για όλα τα θέματα, ακόμα και το θέμα της ηγεσίας, τάχθηκε η βουλευτής και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Ευαγγελία Λιακούλη.
Μιλώντας στον Ant1 η κ. Λιακούλη επισήμανε πως «είναι η στιγμή να εκφραστούν όλα ελεύθερα» και ξεκαθάρισε πως «εγώ είμαι εδώ και θα είμαι για να διασφαλίσω ότι θα εκφραστούν όλοι όπως νιώθουν όπως αισθάνονται».
«Ακούστε, εγώ θα πάρω θέση, όπως παίρνω πάντα, θα πάρω θέση στα όργανα. Βάζουμε τα ζητήματα στα όργανα. Θεωρώ ότι είναι αυτή τη στιγμή η ώρα, ελεύθερα να εκφραστούν όλα. Με μια μεγαθυμία από την πλευρά όλων με μια νηφαλιότητα και ηρεμία και με σεβασμό απέναντι σε όλους. Όλα να εκφραστούν, όλα να μπουν στο τραπέζι, να τα συζητήσουμε όσοι έχουν αγωνία για το οτιδήποτε και τα μερικότερα και τα μεγαλύτερα ζητήματα, όλα τα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι «έχει ανοίξει μια συζήτηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Η συγκυρία έδειξε ότι εξαιτίας και του γεγονότος ότι υπήρχαν τόσα προβλήματα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ότι υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης ως αρχηγός, που είχε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η πτώση της ΝΔ, συνεπώς οι συνθήκες ήταν τέτοιες που θα ευνοούσαν το ΠΑΣΟΚ να ήταν πιο ψηλά και να ήταν στη δεύτερη θέση που είχε ως στόχο.
«Αυτό που βάλαμε ως στόχο ήταν η δεύτερη θέση, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος δεν μπορεί να γίνει μόνο με τη μονάδα ή δεν μπορεί να γίνει μόνο σε επίπεδο ποσοστών. Θεωρώ ότι εκφράστηκε αγωνία από συντρόφους, από ανθρώπους, εκτός από προσωπικές επιδιώξεις - αυτά θα πρέπει προς το παρόν να βγουν έξω, - στα όργανα θα πρέπει να πάμε», συμπλήρωσε.
Χ. Καστανίδης: Όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να παραιτείται
Υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών εσωκομματικών εκλογών προσθέτοντας πως «όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός, πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του. Εάν δεν το κάνει, τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται», ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης.
Μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM» και ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι «εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί, γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου».
«Έχουμε μια δραματική αύξηση της αποχής αυτό συμπαρασύρει και το ΠΑΣΟΚ και οδηγεί σε μείον 100 χιλιάδες ψηφοφόρους...», παρατήρησε για το εκλογικό ποσοστό του κόμματος και συμπλήρωσε ότι «την ίδια ώρα που χάνεις ψηφοφόρους ψελλίζεις μερικά ρητά άρρητα για το ότι σε μερικές περιοχές πήγαμε καλά όταν ο στόχος τον οποίος έθεσες είναι να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερο κόμμα και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα διεκδικήσω τη διακυβέρνηση της χώρας».
«Τίποτα από αυτά δεν συνέβη και βρίσκεται στον Ψηλορείτη των εκλογικών επιδόσεων του 12,7%. Θα πρέπει να έχεις την ευαισθησία να πεις «δεν τα κατάφερα σε αυτά που εστόχευσα, ελάτε να αναλάβει κάποιος άλλος», επισήμανε.
Π. Γερουλάνος: Είχε πει ότι αν είμαστε τρίτοι στις ευρωεκλογές θα είναι ήττα
«Στόχος μας ήταν να γίνουμε δεύτερο κόμμα. Αυτό το είχε θέσει ο πρόεδρος που είχε πει ότι αν είμαστε τρίτο κόμμα, θα είναι πολιτική ήττα», τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, και το κύμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.
«Εκεί που θέλαμε να είμαστε, δεν είμαστε», επισήμανε και υπογράμμισε πως «είναι ώρα απολογισμού»
Μιλώντας στο Open και αναφερόμενος στη δική του τοποθέτηση είπε: «Δεν μπορούσα να συνεχίσω να ακούω τρεις μέρες να λένε ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η Αττική, ανέκαθεν είναι η Αττική και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με τα ποσοστά», αν και όπως σημείωσε στην Αττική και την Αθήνα τα ποσοστά του κόμματος ανέβηκαν συγκριτικά με τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εάν τεθεί θέμα ηγεσίας, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι «δεν είναι ώρα για υποψηφιότητες» και επισήμανε πως είναι το τελευταίο πράγμα που τον απασχολεί.
«Δεν είναι η ώρα να κάνουμε κυνήγι μαγισσών, είναι η ώρα να γίνει συντεταγμένος απολογισμός, για να δούμε τι πήγε λάθος», πρόσθεσε και τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν τα θέματα στα όργανα του κόμματος.
Εκτίμησε ότι τα παραπάνω δίνουν στο ΠΑΣΟΚ μία μεγάλη ευκαιρία. «Έχουμε τρία χρόνια να ανασκουμπωθούμε και να πάμε μπροστά», κατέληξε.
Ν. Γιαννακοπούλου: Δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε τον διάλογο σε ένα δημοκρατικό κόμμα
Για το θέμα ηγεσίας που έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες στο ΠΑΣΟΚ μίλησε η βουλευτής του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως «όλο το ΠΑΣΟΚ "ίδρωσε φανέλα" κατά την εκλογική διαδικασία, επομένως δεν θα ανεχτώ να υπάρχει δολοφονία χαρακτήρα ή να ποινικοποιείται η διαφορετική άποψη όταν αυτό δεν αρμόζει στο DNA της παράταξης», με αφορμή και την επίθεση που δέχτηκε τη Δευτέρα από τον συνάδελφό της βουλευτή, Παναγιώτη Δουδωνή, χαρακτηρίζοντάς τον «διορισμένο».
Αρχικά η κ. Γιαννακοπούλου επισήμανε πως «το να δούμε για ποιο λόγο πήραμε μόλις 0,95% αντί να είμαστε δεύτεροι, δεν είναι χάρη στον κ. Μητσοτάκη. Απεναντίας, η μεγαλύτερη χάρη θα ήταν να έχει μια αντιπολίτευση που κινείται σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά: μια αξιωματική αντιπολίτευση στο 14% και μια μείζον αντιπολίτευση όπως το ΠΑΣΟΚ στο 12%» και πρόσθεσε πως «είχαμε κάθε δυνατότητα να βρεθούμε στη δεύτερη θέση και αντί αυτού, χάσαμε 110.000 ψηφοφόρους, την ίδια ώρα που η ΝΔ έχανε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εσωστρέφεια είναι να γίνεται συζήτηση επί ενάμιση χρόνο μέχρι το 2025 για το τι θα γίνει, τι θα μπορούσε να γίνει, ενώ πρέπει άμεσα να ανοίξουν οι διαδικασίες και να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο φόβος για τον διάλογο δεν ταιριάζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα.
Σε ερώτηση για τυχόν ευθύνες της ηγεσίας του κόμματος, σχολίασε πως όταν ανοίγει ένας διάλογος προτεραιότητα έχουν οι πολιτικές, οι οποίες όμως «εκφράζονται από πρόσωπα», ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε:
«Πρέπει να συζητήσουμε τι ακριβώς εκφράζει το 12,8% που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτό όμως δεν θα το αποφασίσω εγώ, θα πρέπει να συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή και στα αρμόδια όργανα. Το θέμα ηγεσίας τέθηκε από συναδέλφους, κάθε πρόταση είναι καλοδεχούμενη».
Τέλος, απαντώντας για τυχόν δική της υποψηφιότητα, σχολίασε ότι «είναι αστείο να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, αυτήν τη στιγμή εγώ θα μιλήσω για το τι πρέπει να γίνει στο κόμμα. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο πρώτος που επί αειμνήστου Φώφης Γεννηματά μιλούσε για πιο τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων».